Jak užít a přežít pohyb na cyklostezkách

Jsou cyklostezky oázou aktivního odpočinku nebo džunglí, kde jde adrenalin nebezpečně nahoru ? To, co se odehrává na městských a vytížených stezkách, občas bere dech….

První skutečně jarní víkend, se slunečným počasím přímo vybízel k outdoorovým aktivitám. Jednotlivci, rodiny s malými dětmi, páry i skupiny – na kolech, in line bruslích, s kočárky i se psy – doslova zaplavili cyklostezky. Každý s představou, jak si den užije…ale pro mnohé byla realita trochu jiná. Je nás totiž moc a i cyklostezky mají svou kapacitu. Jak si užít a ve zdraví přežít svůj výlet na cyklostezce ?

Sdílení….

Pohyb jednotlivých účastníků na cyklostezce je řízen dle Zákona o silničním provozu na pozemních komunikacích (zákon 361/2000 Sb, pro cyklisty pak zejména §57 a §58 ). Popis jednotlivých ustanovení je nad rámec tohoto článku – shrneme jen ty nejdůležitější pravidla, která jsou jednoduchým, ale zásadním krokem k společnému sdílení míst pro sportovní zážitky.

 

Cyklostezka je pro kola a….

Kdo může sdílet cyklostezku upravuje dopravní značení. Tam, kde je pouze kolo, může cyklista, ale také ji může užít člověk na in line bruslích nebo kolečkových lyžích. Nejčastěji vídáme značky s chodcem a cyklistou zároveň. Tam pak sdílejí stezku všichni, nikdo z těch „nemotorových jízdních prostředků“ nesmí chodce ohrozit. A opačně. Můžeme se setkat i s cyklostezkou, kde jsou  dělené pruhy pro chodce a jezdce, pravidlo pohybu je jasné, ale realita je obtížnější – vzhledem k různým rychlostem pohybujících se. ….

Chcete si den užít ? Objevte v sobě několik dobrých vlastností.

Ohleduplnost…
Jedna věc je zákonem určené pravidlo, druhým je lidský přístup k momentální situaci. Jezdíme vpravo, jezdíme za sebou, jezdíme přiměřenou rychlostí, abychom neohrozili ostatní, zbytečně neblokujeme plynulost pohybu….Užíváme si my a přejeme to i ostatním. A vkaz pejskařům: venčete své čtyřnohé miláčky jinde – přeci jen je tu asi největší riziko nepředvídatelné reakce. A když to nejde jinak, mějte je na vodítku, na krátko u nohy.

Předvídavost…
Tak jak smýšlíte vy, nemusí uvažovat ostatní. Děti mohou nečekaně měnit směr svého pohybu, in line bruslaři nemají brzdu a tudíž jejich zastavení či vyhýbání záleží i na jejich umu. Někoho svým zvonkem upozorníte, že se chystáte předjíždět, někdo se může leknout a uskočit na špatnou stranu. A někdo neslyší vůbec- neb má zacpané uši sluchátky.

 Trpělivost…
Pokud máte ambice hltat kilometry, soutěžit virtuálně se svým kamarádem o rychlostní rekord, není frekventovaná cyklostezka vhodným místem. Ano, je unavující po x té roztáčet pedály a kolo uvádět do znovu a znovu do pohybu, ale jste na cyklostezce nejrychlejším z účastníků a tak se obrňte trpělivostí a smiřte s tím, že používání brzd je na cyklostezce nutností.

Prázdná cyklostezka ? Ve velkých městech  jen při hodně špatném počasí…

 

Jaké je  (nejen) cyklistické “sedmero”  pro bezpečný pohyb na cyklostezkách?  

1. Jezdi vpravo, zleva předjížděj, nechej dostatek místa
2. Ber ohled na ostatní účastníky-svým chování neohrožuj
3. Dodržuj směr jízdy vpřed – v případě potřeby zastav při kraji
4.Chraň své zdraví – používej na sport ochranné pomůcky (helmy, chrániče)
5.Komunikuj se svým okolím – dej vědět o svém záměru, změně směru gestem ruky, zvonkem, zvoláním
6.Při vjíždění na cyklostezku se rozhlédni a zhodnoť i rychlost blížících se účastníků
7. Osvěžení alkoholem si nechej po jízdě

Začínali jsme právní úpravou, zákonem. Ale popravdě – užijete si příjemné odpoledne, když se pustíte do boje o své  „právo“ na vaší cyklostezce? Lepší je přeci hledat možnosti, jak se shodnout, jak bezpečně hezká místa sdílet.

Ještě jednou se k tématu „sdílení“ vrátíme – přesuneme se do lesa. Ani tam to nemusí být úplně bezkonfliktní prostředí.

 

Autor: KajaP

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková