Tipy na výlet – Kolo trochu jinak

Pokud jste se těšili na nějaký výlet na kole, v skoro letním počasí a vaše odhodlání tak trochu kazí podmračený a větrný den, s dešťovými přeháňkami, máme pro Vás tip na výlet. Také to bude o kole, ale…..

Co třeba navštívit cyklistické muzeum ?
Přinášíme vám dvě pozvání na dvě různá místa. A také na dva různé víkendy, protože druhý z vytipovaných cyklistických muzeí, se slavnostně otvírá  příští sobotu. Tak můžete být mezi prvními a nebo naplánovat obě a porovnávat….

Tip první : První české muzeum cyklistiky – Nové Hrady
V prostorách opraveného barokního špýcharu,  v zámeckém areálu  Nových Hradů, jsou vytaveny exponáty od poloviny 19.století  až po současnost. Jsou zde unikátní kousky ze soukromé sbírky vášnivého velocipedisty, který se tomuto oboru věnuje od svých 15 let. Výstava jednotlivých exponátů je rozmístěna do jednotlivých pater špýcharu.

V přízemí najdete velocipedy s doby Rakouska- Uherska, včetně unikátních doplňků – cyklomap a nebo např. i cenných trofejí z prvních závodů, konaných na našem území.

První patro je věnováno období světových válek, seznamuje s úlohou kola v tomto čase, podmínkami,v jakých se kola prodávala a opravovala.

Druhé patro je patrem „závodním“. Najdete tu historická kola úspěšných sportovců, ale např. i výsek tehdejšího závodního oválu.

V krásném podkroví je umístěné malé zámecké divadlo a dětský kolotoč na šlapací pohon nebo trenažer na vysokém kole.

Otvírací doba : květen – září 10 – 17h
Vstupné: základní : 70,- snížené 50,- rodinné 160,-

www.muzeumcyklistiky.cz

Tip druhý : Muzeum kol – Boskovštejn

Najdete ho v obci Boskovštejn, v gotické tvrzi z roku 1550,v barokním mlýně a okolí.

Rozsáhlá expozice mapuje vývoj jízdního kola od jeho prvopočátků z roku 1817 až do dnešní doby – historii, různá období vývoje, slepých uliček a následně i nové trendy ve vývoji jízdních kol.

Exponáty v muzeu jsou zapůjčeny z několika soukromých sbírek od nás i ze zahraničí a podařilo se dát dohromady několik expozic,které nemají ve světě obdoby.

Můžete obdivovat  expozici závodních silničních kol počínaje rokem 1892 do současné doby, zahrnující též vývoj závodních přehazovacích systémů.  Nebo největší světovou expozici jízdních kol s dřevěnými rámy se spousty unikátů. Zajímavá bude jistě  „novodobá“  expozice vývoje horských kol počínaje rokem 1984. Dívat se ale nemusíte jen na exponáty kol – určitě zaujme nádherná prezentace litografických plakátů z let 1888-1910 obsahující hodně přes 100kusů společně s originálním litografickým lisem z roku 1886.

Najdete zde také kola vojenská,cestovní,dětská či elegantní dámská a spoustu doplňků a dalších předmětů vztahujících se ke světu jízdních kol, jednoho z fenoménů dvou předešlých století,ale i dnešní doby.

Základní vstupné je 170,-Kč , zlevněné vstupné  90,-Kč
Rodinné vstupné 380,-Kč

 www.muzeumkol.eu

Autor: KajaP.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková