Jak vybrat správně dětské kolo – rady do obchodu i bazaru

Blíží se konec školního roku a možná se chystáte koupit své ratolesti za vysvědčení nové kolo. Jako odměnu i jako prostředek, jak užít prázdniny aktivně. Přehled údajů, které je dobré mít při výběru na zřeteli přinášíme v dnešním článku.

Vybrat správné kolo pro vašeho potomka je záležitost, které bychom měli věnovat dostatek času.  Zásadní jsou dva faktory – parametry dítěte a parametry kola. Než vyrazíte do cyklistického obchodu, přečtěte si, co vše při výběru zohlednit. Jen tak totiž pořídíte věc, která bude dělat skutečně radost a dobrou službu.

U dítěte bereme ohled na:

  1. tělesnou výšku a věk
  2. fyzickou zdatnost
  3. četnost použití/ časové možnosti rodičů
  4. zájem dítěte spolupodílet se na výběru (např. barvy 🙂

U kola se soustředíme na:

  1. velikost
  2. hmotnost
  3. kvalitu osazení
  4. vybavení

Začněme tedy potomkem samotným.  Existují různé tabulky s rámcovými hodnotami věk versus velikost kola, jsou však pouze orientační. Velikost kola (12“, 14“, 16“, 18“, 20“)je údaj v palcích, konkrétně průměr ráfků / u dospělých se uvádí velikost rámu !/.  Výška dětí je hodnota proměnlivá  a i u stejně starých dětí dosti různorodá, taktéž velikost rámu se liší podle výrobce.

Jak poznat správnou velikost ?
Dítě rozkročené nad kolem by mělo stát oběma nohama na zemi a mezi horní rámovou trubkou a rozkrokem by měl být asi 5 cm prostor. Se zadečkem na sedadle by mělo pohodlně dosáhnout na řídítka a bezpečně položit nohy na zem.


Orientační tabulka – vždy je nutné porovnat s údaji od konkrétního výrobce

Kolo by mu nemělo být ani příliš malé, ani příliš velké. U standardně rostoucích dětí by se nemělo  přeskakovat jednotlivé velikosti (např.  ze 16“ rovnou na 24“). Dítěti tak můžete otrávit hned dvě cyklistické sezóny – tu předchozí je na malém kolečku jak vosa na bonbonu a tu následující zákonitě nemůže zbytečně velké kolo bezpečně a s přehledem ovládat.  A k nechuti k jezdění je zaděláno…

Author STYLO -7,6 kg - 6490,-
Author STYLO – parádní model pro kluky, váha 7,6 kg, cena  6490,- Kč

Pro nestandardně rostoucí děti se na trhu nabízejí kola „mezivelikostní“, a to 14“ a 18“. Je jich mnohem menší výběr, ale samozřejmě pokud potomkovi velikost sedí, vřele doporučuji.

Na trhu je velké množství kol nejrůznějších značek, velikostí, kvality a ceny.  Položte si tedy před koupí kola pár otázek:

  • Kolikrát do týdne či do měsíce jste schopni a ochotni s dítětem na kolo vyjet?
  • Budete jezdit jen po asfaltu ve vaší čtvrti či vesnici nebo se vydáte po turistické značce a okusíte nejrozmanitější terény (včetně přenášení kola přes kamenité úseky)?
  • Vyjede dítě vůbec mimo zahradu či hřiště?
  • Bude kolo určeno výhradně k cyklistice nebo bude sloužit jako hrací pomůcka pro celou dětskou partu?
  • Budete pracovat na tom, aby se dítě v cyklistice zlepšovalo, učilo se správným návykům anebo kolo berete jen jako jednu z dalších pohybových aktivit?
Dvacetipalcové kolo SCOTT Scale je už vybaveno přehazovačkou
Dvacetipalcové kolo SCOTT Scale je už vybaveno přehazovačkou

Pokud vás odpovědi takovýchto otázek přesvědčí o tom, že cyklistika je vaše láska a chcete ji předat i vašim dětem, rozhodně neváhejte do dětského kola investovat i několik tisíc navíc. Děti rychle rostou a bazarová kola se navíc stále výborně prodávají a buďte si jisti, že spokojené dítě, které považuje cyklistiku za potěšení a neustále zlepšuje své cyklistické schopnosti a svou výkonnost, je hřejivou odměnou penězi nevyčíslitelnou.

Dítě zapojte do výběru kola: konzultujte barvu, vysvětlujte, co k čemu slouží, podle rozumových schopností ho seznamte i s hodnotou kola, budujte u potomka vztah ke kolu, učte ho později se o kolo starat.

Cena, váha – odraz kvality
Druhou kapitolou je kolo samotné. Po výběru velikosti kola, o které jsme již výše hovořili, přichází na řadu hmotnost. Většina nabízených kol je poměrně těžká, vezmete-li v potaz, že tříleté dítě začínající jezdit na kole váží něco mezi 12-15kg a běžná kolečka velikosti 12“ váží 7-9kg. Rovněž 16“ jsou běžně 9tikilová, 20“ dokonce 10-12kg. Přesto, že údaje o hmotnosti jsou často špatně dohledatelné, soustřeďte se na ně a porovnávejte nabídku. Aktuálně jsou již na trhu k sehnání lehká dětská kola, u nichž se výrobci dostali s váhou na tyto hodnoty: 14“ – 5,8kg, 16“ – 6,1kg, 20“ – 7,8kg. Věřte, že každé kilo dolů bude na jízdě vašeho dítěte znát. A opět připomínám, že si cyklistiku s dětmi chceme především užít a vzbudit u nich kladný vztah k jízdě. Lehké, snadno ovladatelné kolo k tomu rozhodně přispěje.

U kol, které se dostaly do užšího výběru, prohlédneme kvalitu osazení (páčky, brzdy, ráfky, přehazovačku). Brzdy se používají čelisťové a měly být dostatečně účinné.  K tomu přispěje hliníkový ráfek (ne plastový ani  ocelový).  Brzdy by se  měly snadno seřizovat, páčky by mělo být možné posunout a přiblížit k malé dětské ručičce. Kvalitní kolečka mají již ve velikosti 16“ ovládání přední i zadní brzdy na řídítkách a přispívají k pohodlí a bezpečnosti při zastavování.  Kolo 20“ by mělo mít kvalitní přehazovačku, ať už s gripem na řídítkách nebo páčkami. Odpružená vidlice je zbytná, děti jsou lehké a nevyužijí tak plně její funkčnost a vidlice zvyšuje hmotnost stroje.

TREK Superfy - 24´´ trojpřevodník a koutoučové brzdy 15 990,-
TREK Superfy – 24´´ – kolo pro závoďáky. Je vybaveno trojpřevodníkem a kotoučovými brzdami

Rozumně se dohodněte s dítětem, jakou další výbavu považuje za nepostradatelnou, a na kolo nic zbytečného nevěšte a nemontujte. Opět se tím jen zvyšuje hmotnost.

Určitě se vám vyplatí poradit se s výběrem kola ve specializovaném obchodě, kde vám bude rovněž poskytnut záruční servis a nekupovat kolo v rámci nedělního nákupu v nejbližším supermarketu. Jediným lákavým parametrem tamních kol je pouze jejich nízká cena.

Při vybírání kola z druhé ruky se v zásadě držíme stejných pravidel, jen jsme mnohem obezřetnější při prohlížení opotřebování rámu (zkontrolujeme eventuální praskliny), nábojů, ráfků, brzdiček.  Seznamte se s historií kola, nechte si ukázat záruční list, dokumentaci o servisu. Nejen, že tím zvýšíte svou informovanost o kolu, ale třeba se i vyhnete nepříjemnému zážitku s koupí kradeného kola.

 1159082784_750_500 (1)XtC_Jr_1_24_redAreva_1_24_Pearl_Whitestažený soubor (1)

Autor: Madla F.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková