Avokádo: proč patří na náš stůl?

Včera byl zelený čtvrtek a my máme dnes zelený i pátek! Zelené a hodně chutné je totiž avokádo. Trochu informací o jeho prospěšnosti a tři recepty, vyzkoušené právě pro vás….

Zpestří jídelníček, dodá energii a zvýší výživovou hodnotu pokrmu – to je kouzlo avokáda. Exotický plod podobný naší hrušce obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a vitamínů. Chcete-li udělat něco dobrého pro svůj organismus, utužit zrak i paměť, snížit cholesterol, nebo posílit srdce, pak byste měli avokádo zařadit do svého jídelníčku pokud možno pravidelně.

První dochovaná zmínka o avokádu pochází z období přibližně 5 tis. let př. n. letopočtem. Tenkrát to však byla ještě divoká avokáda, pramálo podobná těm, která vídáme na dnešních pultech.  V té současné podobě existují plody zhruba 2,5 tis. let. Jako první začali avokádo užívat údajně ještě před naším letopočtem v Mexiku a až do 17. stol., kdy bylo avokádo rozšířeno křesťanskými kolonizátory, sloužily tyto plody Aztékům jako účinné a chutné afrodiziakum.

Místem původu avokáda je střed Jižní Ameriky, avšak největším producentem současnosti je Kalifornie se svými četnými plantážemi. V naší republice, stejně jako po celé Evropě, se můžeme setkat s avokády pocházejícími převážně ze Španělska.

Avokádo – co dobré v něm najdete?

Avokádo je ovoce, není však sladké, chutí spíše připomíná ořechy, tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota (100 gramů =kolem 220 kcal) a množství tuků Jde ale o tuky ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou pro lidský organismus zdravé.  Obsahuje minerální látky, jako jsou draslík, měď, magnezium, fosfor a vitamíny, dále kyselinu olejovou, palmitovou, linolovou a listovou, která je důležitou složkou při tvorbě krve. Velmi potřebná je proto v těhotenství kvůli zdravému vývoji plodu. Také obsahuje lutein, který chrání oči před věkem podmíněnou degenerací a antioxidant glutathion posilující imunitní systém.

Pro zdraví i pro krásu
I když je avokádo energeticky bohaté, je vhodné i při držení různých diet, i přes svůj obsah tuku. Ty se totiž neukládají jako nasycené. Dalším přínosem je, že snižuje hladinu inzulinu v krvi a povzbuzuje náš nervový systém. Pokud užijete avokádo pro krásu, neuděláte chybu- má blahodárné účinky na pleť.

Jaké vybrat?
Při nákupu avokáda dbejte na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Je lepší koupit tvrdá avokáda, která si doma sami uskladníte. Doma ho zabalte  do papírového sáčku a uchovejte 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své cenné látky.

Víte, že: avokádo obsahuje persin, který je silně jedovatý zejména pro papoušky, nebo kanárky. Intoxikace těchto zvířat avokádem většinou končí smrtí. Avokádo by se ze stejného důvodu nemělo podávat ani psům nebo kočkám.

TŘI RECEPTY NA VYZKOUŠENÍ

Opět jsme v redakci vyzkoušely tři recepty, které budou určitě chutnat.

1

Toust s avokádem a ztraceným vejcem

Snídaně má být hodnotná a tento recept toto kritérium bohatě naplňuje. A příprava nezabere příliš času, tedy pokud umíte uvařit ztracené vejce na první pokus.

Připravte si:
celozrnnou bagetu
Ricottu  (nebo šlehanou Lučinu)
avokádo
citron, sůl, pepř
vajíčko

Bagetu rozkrojíme na půlky, potřeme ricottou, poklademe plátky avokáda, lehce zakapeme citronem. Připravíme ztracené vejce, které dáme navrch toustu. Dle chuti dokořeníme.

Sushi k obědu

Psát o přípravě sushi je trochu nošením dříví do lesa. Tak alespoň v několika krocích. Uvaříme shushi rýži, necháme ochladit, vmícháme shusi ocet. Na připravený bambusový plát položíme řasu (drsnější stranou navrch), poklademe rýži a dle vlastního výběru sushi ingrediencemi. My využili pro ilustraci nakoupeného avokáda. Vegetariánských variant je více, záleží na fantazii, zda ještě přidáte na proužky nakrájenou mrkev nebo okurku.

Avokádová polévka

Hledaly jsme na večeři něco jiného, než salát. A tahle polévka svou chutí i krátkou přípravou nás ihned zaujala. Sice úplně nenaplní touhy těch, co počítají kilojouly, ale po sportovním dni si určitě výživově hodnotnou večeři zasloužíte! A chutná skvěle!

Připravte si:
2ks avokáda
750 ml drůbežího vývar (ideální je mít v mrazáku připravené porce, pokud nemáte, použijte 1,5 kostky slepičího bujónu)
3 lžíce kerblíku (můžete nahradit petrželkou)
1 špetku soli
šťávu z  ½ citronu, špetku mletého černého pepře
100 – 150 ml smetany
2 žloutky

Kerblík nasekáme a z citronu vymačkáme šťávu. Vývar nebo 0,75 l vody uvedeme do varu a rozpustíme v ní kostku slepičího bujónu. Hrnec přikryjeme a vývar udržujeme na mírném plameni. Avokáda rozpůlíme, vybereme pecky a lžící vydlabeme dužninu. Tu společně se smetanou, vaječnými žloutky a citronovou šťávou umixujeme na jemnou kaši, kterou jen lehce osolíme a opepříme, protože vývar je už dostatečně slaný.Avokádovou kaši nalijeme do vývaru a důkladně promícháme, aby vznikla hustá krémovitá polévka. Polévku už nevaříme, protože žloutek by se v ní srazil.Před podáváním nalijeme avokádovou polévku do polévkové mísy a posypeme nadrobno posekaným kerblíkem.

Máte chuť na další zdravé recepty? Podívejte se na článek o Matcha tea nebo  Banán jako superpotravina sportovců.

Autor: Kája P.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková