Trutnov Trails – po roce na výzvědách

Na víkend zapůjčená novinka od Trek Fuel EX 27,5+ a pracovní povinnost v Krkonoších – to byly pádné důvody, proč zamířit právě na Trutnov Trails a na vlastní oči prozkoumat, co nového a taky jak moc těžkého tu přibylo….

Téměř přesně před rokem jsme vám představily v článku Trutnov Trails na vlastní kůži tuto podkrkonošskou bikovou lokalitu. Protože tu přibyly, díky pracovité partě zdejších bikerů další nové úseky, bylo na čase vyrazit na průzkum.


Další zážitkové kilometry, obří klopenka, která nutí k opakované jízdě, dech beroucí oblast Pod Jeskyňkou, zvaná Whistler, kde se i pouhé sledování stopy stává adrenalinovým prožitkem – tak bych mohla krátce shrnout zásadní postřehy ze zdejších trailů.

_MG_5774

Modrý Kozí trail – hýčkání všech bikerů

Původní část nejlehčího trailu je na několika místech upravená, vysypaná pískem, jízda je hravá a stačí jen korigovat rychlost v závislosti na vašem bikovém umění. K naší radosti Kozí trail pokračuje další, zhruba kilometrovou pasáží a užíváte si ještě o trochu víc – to když přijedete k obří klopence, kterou lze zdolat jak v úplně nízké rychlosti, tak pokoušet svůj limit a užít si jízdu v horní části. O tom svědčí i stopy pneumatik na hrubém dřevě. I na modrém si to „dávají“ extra dravci…

_MG_5834

Červený Modřínový trail

Kdo má rád přírodní traily, hodně si to tu užije. Kořeny vám sice občas opepří zatáčky, ale nebojte se záludností. Místo, kde vede trail na hraně lesa a pohled je tu hodně vzdušný, je označené vykřičníkem a dá se objet.  V dolní pasáži jsou nově zbudované klopenky, vystlané plochými kameny, trochu prověrka, jak jste na tom.  Asi záměr…protože pak už je na řadě ten nejtěžší trail. K němu musíte opět zdolat Panský stoupák, který sice vycucne trošku sil,  ale odměnou jsou krásné rozhledy do hřebeny Krkonoš.

Černý trail Pod Jeskyňkou

První část, která už byla zbudovaná vloni, je takové rozehřátí před novou sekcí. Nejprve tu je několik ostře řezaných klopenek, pak následuje krátký sešup, s příčnými kořeny a jste na nájezdu na velký plochý balvan, šup na lávku a pak další tři úseky, vyžadující slušnou technickou vybavenost. A to jsem mluvila o „Easy  line“! Je tu totiž „hard“ trasa, při které ale musíte umět dropy, nebát se sjet kolmou skalku…. prostě pilotáž velkého kalibru. Ne nadarmo tu sám stavitel a také instruktor z kanadského bikeparku, Dušan Mihalečko pořádá výukové kempy. Jízdní umění prověří i easy line, konec černého trailu jsou ještě malé pikantnosti v kamenech, ale to nejtěžší už máte za sebou. Právě na černém trailu jsem mnohokrát ocenila specifikaci Fuela EX, jeho široké pláště (2,8″) mi opravdu daly větší jistotu a díky tomu jsem víc v pohodě sjela některé od pohledu (pro mě) náročná místa. Více o kole někdy v budoucím testu, tak se těšte.

_MG_5866

Každý, kdo sem zavítá, si užije, ať už otočí dvakrát modrý trail a nebo si poskládá do jízdního itineráře všechny traily. Najdete tu výzvy, ať už zdolání těžkého úseku nebo posunutí rychlostních limitů, aby vám parťák neujížděl. Já si prožila obojí. Ale ten pocit, když se po minutách boje se strachem něco dáte… určitě znáte taky! A pokud něco nepůjde, kousek popojdete po svých. Není tu takový šrumec, že byste překáželi nebo zdržovali. Tady jsou všichni naladěni na stejnou notu. Bajkuje se.

Závěr dne skončil na místní základně, s příjemným panem hostinským, který nejen že s námi sdílel jízdní zážitky, ale pohostil nás výbornou domácí zelňačkou. Jak jsme se dozvěděli, v plánu je ještě v brzké době prodloužení modrého Kozího trailu o cca 1,5 – 2 kilometry. Pokud se zachová charakter, tak to bude velká paráda. Projekt v budoucnu počítá až z 60 km stezek.

_MG_5755
Na základně si můžete vypůjčit i trailová kola zn. LIV

Dámy zpozorněte! Pokud vás tahle oblast láká, ale nejste si jistá s technikou, máte ještě letos šanci se právě na zdejších trailech něčemu přiučit. Dušan Mihalečko organizuje výukové kempy, ten zaměřený na základní techniku proběhne v půlce srpna. Více info zde.

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková