Trutnov Trails na vlastní kůži – tip na bikový výlet

Čas prázdnin, dovolených se přímo nabízí k poznávání nových oblastí. Nejkrásnější je to samozřejmě ze sedla našich dvoukolových miláčků, jistě souhlasíte. A protože se na konci června otevřela v podhůří Krkonoš nová trailová oblast, bylo jasné, kam vyrazím pro letní tip na výlet. To, že jsem právě ve stejný čas dostala na testování trailové kolo Lapierre Zesty, moje rozhodnutí vyrazit právě sem, jen podpořilo.

Vybudování Trutnov Trails je další skvělý počin pro milovníky trailového ježdění. V tuto chvíli máte možnost pojezdit na zhruba 16km  přírodních singletrailů různých obtížností. Nástupními místy jsou  Lhota u Trutnova, Bohuslavice nebo Markoušovice.  V lesích a kopcích nad Lhotou vede celkem 5 trailů různých obtížností, od zeleného (výjezdový), modrý, červený až po černý.  Plány stavitelů jsou mnohem větší –  bikerům by postupně mělo přibýt až 60 km nezapomenutelných stezek ve zvlněné krajině východního předhůří našich nejvyšších hor.

20150707_112313

 

Půlden dámy na kole

Počasí je poslední týden skutečně letní, ale na vše se dá připravit, tak mě ani teplotní předpověď přes 35st C, nemohla od naplánované akce odradit. V mé výbavě , kromě již zmiňovaného Lapierra, nechyběl CamelBak LUXE NV, což je batoh s 3 litrovým vodním rezervoárem na celodenní ježdění. Právě vodu jsem brala jako zásadní věc, která může ovlivnit můj dojem z výletu.
Po příjezdu k základně, která je sice výrazně menší, než znáte třeba z Rychlebských stezek či Singltraku pod Smrkem, jsem si vyzvedla mapku, okoukla kola k zapůjčení –  firma Giant je partnerem a tak tu byla k mání i  kola LIV Lust, Intrigue 2, kterou znáte z našeho testu a další dva modely a vyrazila jsem vstříc poznávání nového.

Pracovní den po prodlouženém víkendu byl ideálním pro toho, kdo hledal klid, ticho a souznění s přírodou. Za půl dne ježdění jsem potkala jen dva cyklisty.
Aby jste si mohly užít vybudované traily, je třeba nabrat nadmořskou výšku, v tomto případě se dostat na Severní Čížkovy kameny, 520m.n.m. Stoupání začíná po staré asfaltce, chvíli do kopce, pak traverz, kdy se nohy pěkně roztočí.  Věděla jsem, že musí příjít nějaká „diretka“, a to se mi po chvíli plní…stoupá se lesní cestou, přes kořeny, a jen moje pýcha, že přeci nepotlačím, mně nutí vydržet bolest v nohou a zdolat strmý a technický úsek. Odměna přichází záhy – rozcestník a volba tří trailů. I když Lapierre Zesty zvládne tvrdý terén, já pokorně volím jako první nejlehčí, modrý trail, zvaný Kozí. Hravý, zhruba 1,5km úsek, v mírném sklonu, žádná „zrada“, ale ani nuda. Dávám si tento úsek ještě jednou, neztratila jsem moc výškových metrů, takže cesta na rozcestník nebolí. Tenhle trail nevyžaduje příliš velké dovednosti, a dobrá zpráva je, že stavitelé tratí mají v plánu ještě letos protáhnout tento trail  na zhruba 4km délku.

Na řadě je krok výš – červený trail. Vidlici i zadní tlumení dávám na max. První metry jsou trochu šlapavé, kličkování mezi kameny, hraju si a užívám. Tři vykřičníky označují exponovaný traverz, stejně tak strmý kámen, který se dá ale objet „chicken way“. Spousta zatáček, tak tohle mě baví. Toho, kdo ale čeká hladkou cestu, jako je na trailech pod Smrkem, rovnou varuji – tady si užijete kameny a kořeny dosytosti. Délka 3,3 km mi utekla příliš rychle.

Červená „lahůdka“ je za mnou a pokud si chci vyzkoušet i nejtěžší, černý trail, čeká mě znovu „Panský stoupák“, což je označení hlavní výjezdové cesty. Překvapivě mi to uteklo rychleji, než při první jízdě – asi touha, abych už byla na nejtěžší z nabízených  tratí. První metry ukazují, že označení je na místě – trail kolmo dolů, zavřené technické zatáčky, ale na druhou stranu nic, co by nešlo jet.  Po chvíli jsem na široké cestě, podle stop od jiných kol usuzuji, že jedu správně….Jela jsem, ale nakonec stejně odbočku přehlédla (tedy pozor na rychlost, značení bylo hodně „nenápadné“). Zjištění na hlavní, příjezdové cestě, že jsem se ochudila o kratičký černý úsek, mně sice trochu zamrzelo, ale vedro bylo silnější a tak jsem si „schovala“ něco na příště. Navíc je zde nedaleko ještě tzv. Bunkr trail , obtížností modrý, s pěknou rozhlednou a údajně úžasnými výhledy na Krkonoše– tak hned další důvod se sem vrátit.

Trutnov Trails stojí za vyzkoušení, mě hodně oslovilo to, že větší část trailů je přírodní, krajina zde nabízí velké možnosti. Pokud vyrazíte do těchto končin na více než jeden den a nebo ve skupině s vámi pojede někdo, pro koho je trailové ježdění obtížné, doporučuji kombinovat i s cyklovýlety po okolí, navštívit zapomenutý kraj Žacléřska, Rýchory. A nebo strávit jeden den na zdejších trailech a přesunout se ještě dál na východ, směrem k Rychlebkám. O tom, jak se „choval“ Lapierre Zesty se podrobněji dočtete jindy. Ale sem to byla to dobrá volba.

www. trutnovtrails.cz

Dámská kola LIV k zapůjčení:
Lust 2 – S
Intrigue 2 – S
Tempt 1 – M
Avail Advanced 2 – M
/orientační poznámka k velikosti kol: náš testovaný LIV Intrigue 2 byl vel. S a na mou výšku 164 cm byl malý)

Autor. Kaja P.

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková