POC Ultimate VPDs. Když se ženy rozmazlují

Konec s trápením, když se vám chce při vyjížďce na záchod. Žádné zdlouhavé svlékání dresu. Stačí mít POC Ultimate kraťasy

Když mi kolega z našeho spřáteleného webu mtbs.cz zavolal, zda můžeme otestovat jedny „močící“ kalhoty, v prvním okamžiku jsem byla zaskočená. O co tady kráčí? Pak zmínil novinku pro dámy od švédské značky POC a mě se ten název začal docela zamlouvat. A po rozbalení luxusně vyhlížející krabičky, v které se skrývaly cyklistické kalhoty, jsem se na testování začala hodně těšit. V kombinaci se silniční dělovou raketou od Scotta tu byl příslib příjemného prožitku.

POC Ultimate VPDs jsou totiž špičkové kalhoty se střihem, který umožní ženám zvládnout pohodlně i nucené pauzy při jízdě, když musí na toaletu. Tuhle otravnou záležitost, jakým je svlékání dresu a různé shrnování kšand při potřebě, zná většina cyklistek. A tak se řada značek už v minulosti pustila do řešení specifického střihu, rozepnutí pomocí přezky, dokonce magnetické spony (měly jsme v testu). Takže na výběr je.

Produkty POC zaujmou na první pohled. A to nejen výrazným logem, ale osobitým designem, vybraným materiálem, perfektním zpracováním a mnohdy patentovaným řešením. V případě cyklistických kraťasů POC Ultimate VPDs  bylo hned zřejmé, že máme v rukách exkluzivní kousek, a to ještě před vyzkoušením.

Jejich předností, která je odlišuje od většiny konkurence je střih a použitý kompresní materiál. Pro naplnění pocitu druhé kůže jsou vyrobeny z šesti panelů, a v kombinaci s několika typy elastanu s různě kompresním vzorem, padnou dokonale a pocitově velmi pohodlně.

Problém švu nebo stahujícího lemu přes stehno? V případě POC kraťasů neexistuje. Zakončení je hladké, vlastně lze říct, že žádné není. Jen ze spodní části pružného materiálu nohavic je silikonový potisk, který udrží kalhoty tak, aby se nijak neshrnovaly.

A v čem tkví jejich moto „vytvořeno ženami pro ženy“? Jde o jejich originální zpracování kšand na zadním díle. Ty samotné jsou z velmi pružného a vzdušného materiálu. V místě napojení na zadní díl jsou šikovně překřížené, zároveň nízko nasazené, což umožní v případě nutnosti sundání, aniž by bylo nutné svlékat dres.

Řešení na předním díle již některé značky na trhu předvedly, jde o spojení šlí středem hrudníku, mezi prsy. Toto je z důvodu upevnění kšand na zadním díle, které je „volné“ a od sebe, takže při jiném způsobu by kšandy měly tendenci z ramenou padat.

Reflexní prvky jsou již nepostradatelnou součástí kvalitního cyklistického oblečení. Takže ani v POCu nezůstaly tomuto dlužni, na zadním díle jsou všité dva reflexní proužky.

Celkový dojem z každých cyklistických kalhot udělá i antibakteriální vložka. I tady jsou pro jednotlivé značky různé varianty vložek, od těch málo propracovaných, s jednoduchým polstrováním, až po sofistikované, s prolisy, kdy pro každou část sedací partie je jiná výška výplně.

Postřehy z akce? Rekordy v pauze na toaletu, ale také tendence zkracovat nohavici.

Nejprve je nutné zmínit, že nešlo o dlouhodobé testování kalhot POC Ultimate VPDs, takže nemůžeme dát zpětnou vazbu na odolnost materiálu z pohledu mnohočetného praní nebo opotřebení antibakteriální vložky. Ale i pár set kilometrů stačilo k jistému poznání vlastností, které nás bavily. A i drobností, s kterými jsme bojovaly, byť jde o pocity ryze individuální.

Než se pustím do popisu dojmů, nutno ještě jednou vyzdvihnout to, jak POC drží linii luxusní značky už jen tím, jak produkt nabízí. Elegantní krabička, lehce vysunout a už na vás koukají precizně poskládané kraťasy, logem nahoru, samozřejmě.  

Testovaný vzorek byl ve velikosti M. Když máte kalhoty bez kšand, kromě šířky přes boky řešíte objem v pase. V případě cyklistickým kalhot s kšandami je tu parametr navíc a tím je jejich délka. Tohle uvádím záměrně, protože jsme si tenhle luxusní kousek musely vyzkoušet obě dvě v našem rodinném mini týmu DNK. Díky skvělé pružnosti materiálu nebyl problém z pohledu objemu přes stehna, boky, ale limitem byla délka kšand. Pro výšku postavy 173 cm už trochu krátké, lehce táhly přes ramena. Pro jízdu ještě dostačující, ale v soukromém testu svlékání v dresu „na rychlost“ už to byl handicap.

Tím se dostávám k vyzdvihované funkci kalhot, které mají svým uživatelkám ulehčit trable při potřebě odskočit si na toaletu při vyjížďce na kole. Opravdu tohle funguje dobře. Jen při první pokusu to chce trochu odvahy zabrat a získat grif, jak převléci přes pozadí. Pokud budete v partičce, vítězství v rychlosti z kola a zas na kolo máte v kapse (ano, výsledek může ovlivnit jeden parametr, závislý na množství vypité tekutiny, ale to nechme stranou).

O pohodlí, které kalhoty nabízí již byla zmínka. Opravdu žádná nahrnutá látka, pevně usazené na těle. Jen jsme se dostaly do malého konfliktu z pohledu délky nohavice. Mojí menší postavě (163cm) vyhovovala skvěle délka kšand, vynikající byl i pocit při jízdě na kole v cyklistické pozici, ale měla jsem tendenci nohavičku ohrnout, mít ji kratší.  Naše modelka na fotce (173cm) má nohavičku přesně v půli stehna, ale jak už bylo zmíněno, trochu tu byl boj s délkou kšand. Je to hra o milimetry, takže doporučujeme vyzkoušet.

To platí i pro nestandardní řešení kšand, vedených uprostřed hrudníku. S tím už se na trhu představilo několik dalších značek. Někomu vyhovuje, jinému ne. Mě osobně nebylo příjemné vícečetné vrstvení látky na hrudníku. V jednom místě máte podprsenku, spodní tričko, kšandy, přesto dres. Byť nejde o příliš velkou plochu, mám právě v této oblasti těla raději prodyšnost.

Pozornost a také pochvalu si zaslouží použitá antibakteriální vložka.  Byla měkká, pohodlná, prolisy poskytly i při dlouhé vyjížďce dobré odvětrání. Estetický dojem malinko rušilo její všití zig-zag stehem, u řady prémiových značek volí jemnější overlockový steh. Ale na funkčnost to žádný vliv nemělo.

Koupit, nekoupit? Značka POC se zařadila mezi ty prémiové, což se samozřejmě promítá i v ceně jejích produktů. Za tuhle parádu zaplatíte od 5090 Kč. Pokud vám ale cyklistické kalhoty POC Ultimate VPDs  dobře padnou, můžete si být jistá, že se stanou vašimi nejoblíbenějšími. A tak se poměr ceny, kvality a zážitku vyplatí.

Info o dostupnosti najdete na stránkách dovozce.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková