Jde to jinak-díl 1. Domácí Snickers, jak ji neznáte

Když máš hlad, nejsi to ty…dej si Snickers. Ale tu naší, ta má totiž několik nej…

Pěkných 9 týdnů jsme vám psaly různé typy v rámci Alternativních způsobů stravování“, nyní  přichází nový seriál „Jde to i lépe“, který lze jednoduše popsat jako „máme rádi kvalitní homemade“. Dnes nás čeká kratší povídání, ale o to delší recept s úžasným výsledkem. Připravíme si totiž domácí tyčinku Snickers, favoritku cyklistů, ba dokonce celosvětově známou a oblíbenou tyčinku.

Tyčinka Snickers však mezi zdravé potraviny svým složením vůbec nezapadá. O to víc je problémem pro lidi, kteří si nějakým způsobem hlídají svůj zdravý jídelníček. A však pozor! Co je zdravé, ještě neznamená, že je dietní, a to platí i o dnešní domácí Snikers tyčce, ve které najdeme sice „zdravé tuky“ a minimum cukru, ale kalorická je stále. Pokud si však hlídáme jednoduchou rovnici příjem výdej, nemusíme se bát „přibírání“. V první řadě nám jde o „dobrou výživu těla“ kvalitními zdroji bílkovin, tuků a sacharidů a ne jen „zaplácnutí žaludku prázdnými kaloriemi“, které jsou typické pro konvenční průmyslově vyráběné tyčinky.

Pokud ještě nejste zcela přesvědčeni o tom, že si tyčinku doma připravíte, tak vás možná poslední porovnání složení kupované a domácí Snickers přesvědčí, že má smysl připravovat „homemade“ jídla a dopřát tak tělu opravdovou kvalitu nad kvantitou cukru, nekvalitních tuků a dalšího „balastu“, kterému málokdo na obalu rozumí, o to méně pak naše tělo.

Běžná 50 g Snicker obsahuje zhruba 25 g cukru, což představuje 5 kostek! Cukru v jedné tyčince, protože kostka cukru má typicky hmotnost 5 g. Nadměrný příjem cukru může mít paradoxně za následek nedostatek energie, výkyvy nálad spojené kožními, imunitními a trávícími problémy.

Kupovaná Snickers tyčinka

cukr
glukózový sirup
arašídy
mléko odtučněné sušené
kakaové máslo
kakaová hmota
palmový tuk
laktóza
sušená syrovátka z mléka
mléčný tuk
jedlá sůl
vaječný bílek sušený
hydrolizovaná mléčná bílkovina
přírodní vanilkový extrakt
E322 Lecitiny

Domácí Snickers tyčinka

kešu a lískové ořechy
kokosová mouka
kokosový olej
datlová pasta
arašídové máslo čisté
nerafinovaná mořská sůl
arašídy
kakaové máslo
nepražený kakaový prášek
kokosový cukr

Domácí Snickers tyčinka

Suroviny a postup:

Na přípravu nepečených Snickers tyčinek potřebujeme obdélníkovou formu zhruba o velikosti 20 x 8 cm.

Spodní vrstva – korpus

  • 120 g ořechů = 80 g kešu natural + 40 g pražených lískových ořechů
  • 140 g kokosové mouky
  • 60 g kokosového olej

Najemno rozemleté ořechy smícháme s kokosovou moukou a rozpuštěným kokosovým olejem. Směs dobře promícháme, upěchujeme do formy a dáme na 15 minut do mrazáku.

2) Střední vrstva – karamel

  • 110 g datlové pasty
  • 50 ml vlažné vody
  • 100 g čistého arašídového másla
  • špetka nerafinované mořské soli
  • 20 g kokosového oleje

Datlovou pastu zalijeme vlažnou vodou, rozmělníme vidličkou a přimícháme arašídové máslo, sůl a rozpuštěný kokosový olej. Hotový korpus vyndáme z mrazáku a navrstvíme karamel.

3) Horní vrstva – topping

  • 70 g nesolených arašídů
  • Na připravený karamel vmáčkneme arašídy. Celou směs vložíme opět na 15 minut mrazit.


Pro pokročilé:

  • 45 g kakaového másla
  • 30 g nepraženého kakaového prášku
  • 10 g kokosového cukru

Přípravu poslední čokoládové vrstvy zvolíme podle svých schopností a možností. Jednodušší varianta je hořká čokoláda na vaření, kterou zlehka rozpustíme a zalijeme celou Snickers hmotu. Pokročilejší verze vyžaduje přípravu vlastní čokoládové polevy dle uvedených surovin, které za stálého míchání pomalu vlijeme na Snickers hmotu. 

Obě varianty jsou možné a pak vložíme na noc do lednice. Před podáváním necháme zhruba 30 minut odstát při pokojové teplotě, rozkrájíme na tyčinky a servírujeme. Zbytek uchováváme v lednici.

Bára Bubílková