Vánoční speciál-1. Lednička podle pravidel

Přes sto let starý vynález je dnes neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. A během vánočních svátků bývá naplněna na maximální kapacitu. Připravte si ji….

Kromě pečení cukroví čeká ještě nejednu hospodyňku i velký vánoční úklid. Nezapomeňte však na uklízení neméně důležité části domácnosti, a tím je lednice, která si zaslouží hlavně v období svátků velkou péči. Ukládání v ledničce by mělo mít svůj systém. V každém místě spotřebiče je totiž jiná vlhkost a každá surovina má na ni jiné nároky. Také je třeba pamatovat, že teplota v ledničce se liší v horní a spodní části, boxech a dveřích.

Tento přes sto let starý vynález je dnes neodmyslitelnou součástí našich kuchyní. Jak používat ledničku, aby se stala naším nejlepším pomocníkem? Nejprve si řekněme, které potraviny do lednice nepatří. Pro někoho může být tato informace překvapivá a možná pak zjistí, kolik místa může v lednici rázem mít, což je hlavně v období vánočních svátků k nezaplacení.

Co do lednice nepatří?

  • v lednici není nutné uskladňovat dosud neotevřené: hořčice, kečupy, paštiky, džemy, konzervované ovoce a okurky, konzervy tuňáka a rybiček v oleji.
  • nepatří sem ani čerstvý česnek, cibule a brambory.
  • pozor na exotické ovoce jako je avokádo, mango, citrusy či banány, to zimu rádo vůbec nemá.
  • rajčata, papriky a okurky nechte také na lince, v lednici ztrácejí aroma a hodnotné látky.

Jak správně ukládat potraviny?

  • DO BOXU

Do speciálního boxu na dně ledničky patří ovoce a zelenina, jež mají rády chlad: kořenová zelenina, saláty, bylinky, zralá jablka a hrušky, bobulové a peckové ovoce. Zelenina a ovoce potřebují dýchat, proto je vždy vybalte. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně, udržuje se v ní ideální vlhkost. Před uložením do ledničky ale nemyjte.

 

  • NAD BOXEM

Ve spodní přihrádce nad zeleninovo-ovocným boxem bývá nejstudenější místo chladničky, a proto na této poličce uchovávejte maso či ryby, které musejí být vždy uložené v obalu, aby jejich šťávy nekontaminovaly ostatní potraviny v ledničce.

 

  • V PROSTŘEDNÍCH A HORNÍCH POLICÍCH

Směrem vzhůru ukládejte šunku, sýry, jogurty a mléčné výrobky. Právě maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále. Otevřené sýry skladujte buď pod speciálním poklopem či v potravinové fólii. Dále zde nechávejte hotová jídla, polévky či moučníky.

 

  • VE DVÍŘKÁCH

Zvláštním místem jsou dvířka. V nich je dole prostor na vyšší láhve, například alkohol, minerálky, plechovky či kečup. Dále zde můžete skladovat otevřené hořčice a džemy. Další patro směrem výše je určeno ke skladování másla, ideálně uložené v máselníku, jež pomáhá zabránit žluknutí. Úplně nahoře bývá speciální přihrádka na skladování vajec (vždy špičkou dolů), které je lepší vyndat z papírového obalu, kde se drží příliš mnoho mikroorganismů a hrozí tak kontaminace ostatních potravin.

 

 

 

Jak správně zacházet s lednicí?


Správná teplota je základ

Chlad v lednici zpomalí růst nežádoucích mikroorganismů. Optimálně by měla být 4°C, jinak se jídlo rychleji kazí. Do lednice nedávejte horká jídla a nechte je nejprve vychladnout, protože příliš teplý pokrm rychle zvýší teplotu uvnitř ledničky. Podobný efekt má, když stojíte před otevřenou lednicí příliš dlouho a hledáte něco na zub.

V přeplněné lednici nemůže správně cirkulovat vzduch. Pro správné chlazení zaplňujte lednici maximálně ze tří čtvrtin. Potraviny by se ani neměly dotýkat zadní stěny.

 

Dodržovat tři zásady: organizace, přehled a čistota

Sýry k sýrům, zelenina k zelenině a absolutní přehled o tom, co je v lednici, kde to najdu a do kdy to musím sníst. Ukládejte nejčerstvější potraviny do zadní části poličky a tím se vám ty, které potřebují brzy sníst, posunou dopředu. Uvnitř ledničky udržujte čistotu, čas od času ji odmrazte a vyčistěte. Při drhnutí v žádném případě nepoužívejte abrazivní přípravky, ideální je octová voda.

Bára Bubílková