Prvomájové překvapení aneb Když láska prochází žaludkem

Co milého prožít na prvního máje, kromě polibku pod rozkvetlým stromem a vyjížďkou na kole? No přeci smlsnout si na lahodném dezertu….

Blíží se nám první máj, ke kterému neodmyslitelně patří romantický polibek pod rozkvetlou třešní, jabloní či břízou a samozřejmě i další tradice, související s vítáním jara. Květen je měsícem lásky a protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám oblíbený recept na dort, kterým můžete potěšit své drahé protějšky. A pozor: překvapíte nejen tím, jak dort krásně vypadá, ale splní i nejpřísnější kritéria zdravého stravování!  Tedy ideální i pro sportovce.

Je lehce stravitelný a neobsahuje žádný přidaný cukr. Datle, banány, nepražené kakao, bezlepkové mouky a šlehačka ze Skyru. To vše najdete v jednoduchém receptu na neokoukaný krtkův dort, ve kterém jsou schované čerstvé jahody!

Ke zdobení používejte i živé květy, které jsou na dortu krásné, ale používejte jen ty jedlé, čisté a chemicky neošetřované. Mezi jedlá kvítka patří například sedmikrásky, fialky, prvosenky, macešky, tulipány, šeříky, růže či heřmánek. Jedovaté či nevhodné jsou naopak konvalinky, narcisy, hyacinty, hortenzie či nevěstin závoj.

Pro jedlé květy vyrazte do volné přírody, ideálně v dopoledních hodinách. Stonky zastřihávejte co nejblíže u květů. Zabalte do vlhkého ubrousku.

Kdo by neznal Krtkův dort. Tuhle drobivou dobrotu pekly už naše prababičky. A možná si pamatujete na konec 90 let, kdy se objevily polotovary i u dezertů v podobě pečících směsí? Nalít vodu, zamíchat…. Postupně si ale šikovné a tvořivé kuchařky přidávaly své ingredience, nahrazovaly za zdravější, pikantnější, sezónní.

Podobně je na tom i náš dnešní recept, který sklidí chválu a dovoluji si tvrdit, že se po něm i rychle zapráší.

Suroviny:

Korpus

  • 180 g datlí či datlové pasty
  • 180 ml horké vody
  • 3 zralé banány
  • 500 ml tučného mléka
  • 150 g rýžové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 6 PL nepraženého kakaa
  • 1 kypřící prášek (bez fosfátů)
  • 1 špetka mořské soli

Krém a ovoce

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g Skyru natur
  • 500 g jahod

Datle či datlovou pastu nejprve spaříme vodou, aby změkly. Pak přidáme banány, mléko a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Poté postupně vmícháme mouky, kakao, kypřící prášek a sůl. Připravené těsto přelijeme do vymazané kulaté formy (25-30 cm) a pečeme 40 minut na 180° C.

Vychladlý korpus lehce vydlabeme lžící a toto těsto si připravíme na závěrečné zdobení tak, že ho nastrouháme na hrubém struhadle. Na krém vyšleháme šlehačku, do které zapracujeme Skyr a dáme chladit. Mezitím si libovolně naskládáme jahody na korpus a pak můžeme začít vrstvit šlehačkový krém do tvaru kopečku. Na závěr posypeme dort nastrouhaným těstem a je hotovo!

 

Bára Bubílková