Bylinky na váš talíř: jak je pěstovat a které nesmí chybět

Italské Caprese, osvěžující karibské Mojito, nebo český bramborák. Co mají společného? Bez čerstvých bylinek by to prostě nebylo ono! Jarní počasí nabírá na síle, tak pojďme dohnat na zahrádkách to, co zimní počasí dlouho nedovolilo. A zapomenout nesmíme ani na bylinky, které v kuchyni potřebuje každá správná hospodyňka.

Díky své aromatické vůni a chuti nás bylinky učí méně solit a kořenit. Řada z nich patří mezi léčivky a voňavé zelené lístky můžeme po troškách využívat od jara až do podzimu. Daří se jim na záhonku i v truhlíku. Stačí dodržovat jen pár pravidel. Jaké to jsou?

8 pravidel pro pěstování bylinek

1.Většina bylinek potřebuje neutrální až mírně zásaditou půdu

Není to žádná věda. Stačí běžný nehnojený záhonek na zahrádce, nebo zemina smíchaná s pískem a trochou kompostu, pokud pěstujete bylinky v truhlíku.

2.Slunce nebo polostín? Zásadní volba

Rozmarýn, tymián či oregano milují slunce a sušší propustnou půdu. Polostín a dobře zalévanou půdu zase potřebuje petrželka, pažitka, kopr, bazalka i koriandr. Zastínění či severně orientované místo naopak uvítá máta či meduňka.

3.Hnojení pomálu

Bylinky nejsou zelenina. Přemíra hnojení (i toho organického) rostlinám nedělá dobře a obsah aromatických látek naopak snižuje. Méně je tedy více.

4.Semínka nebo sazenice

Bylinky ze semínek bývají odolnější. Předpěstované sazeničky zase nabízí větší jistotu, že rostlinka vyroste. A to hlavně u druhů, které mají horší klíčivost jako meduňka, šalvěj, či rozmarýn.

5.Bylinková zahrada v truhlíku

Bylinky nesnáší rozmočenou zeminu, ve které jim uhnívají kořínky. Kromě povinných otvorů na odvod vody by měla být na dně truhlíku drenážní vrstva pohlcující přebytečnou vlhkost.

6.Zalévejte ráno a dešťovkou

Ráno se voda vypařuje pomaleji, a tak doputuje skutečně až ke kořenům. Při zálivce se vyhněte listům, kapky vody by mohly působit jako lupa a sluneční paprsky rostlinu popálit. K zalévání použijte pochytanou dešťovku.

7.Pryč s plevelem

Bylinky je potřeba pravidelně opečovávat a zbavovat plevele, který by jim kradl živiny a postupně je umořil. Prokypřená půda navíc lépe drží vodu.

8.Vybírejte dobré sousedy

Zabydlete dohromady bylinky s podobnými potřebami a délkou života. Trvalky dohromady a jednoletky zvlášť. Milovnice slunce nepatří k bylinkám, které dávají přednost stínu a obráceně. O dobrých vztazích rozhoduje i množství zálivky.

Která z těchto tradičních bylinek by neměla chybět ve vašich receptech?

Máta: tato bylina se hodí většinou do různých limonád nebo čajů a využíváme z ní jak čerstvé listy, tak i mladé stonky nebo květy. Setkat se s ní můžeme také v ovocných salátech a dezertech. Máta se hojně používá i v marinádách, čerstvá se ale k pečenému masu nedává.

Oregáno: se pojí hlavně s italskou kuchyní, kde se přidává do omáček z rajských jablíček, na pečené maso nebo do různých sekaných masových náplní, jež se využívají do raviol a lazaní a do zeleninových salátů.

Tymián: se v teplé kuchyni přidává k rybám nebo k drůbežímu, do různých omáček, při grilování zeleniny či na ochucení másla nebo výrobu různých zálivek, ochucených majonéz a dippů. Celé větvičky se pak používají na aromatizaci olejů.

Rukola: může zpestřit skoro každý pokrm. Využívá se ale hlavně na saláty, při přípravě těstovin, nebo ji dáváme do rizota či na pizzu. Dá se také výborně kombinovat se sladkým ovocem, například s pomeranči, hruškami nebo ananasem.

Šalvěj: se v kuchyni může použít při grilování ryb, pečení nebo dušení masa, často bývá i součástí marinády, do které kousky masa nakládáme. Šalvěj ale nemusíme využívat jenom v teplé kuchyni, dá se s ní připravit také zajímavé bylinkové máslo nebo slouží k dochucení tvarohu a sýrů.

Bazalka se používá do zeleninových salátů, na pizzu nebo těstoviny. Můžete ji i zamrazit a pak přidat do polévky. Lidové léčitelství používá bazalku na desinfekci ústní dutiny, bolestech a zánětech v krku​.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková