Krásná (nejen) do plavek #1. Síla zelených smoothies

Inspirace pro krásu i zdraví…

Konečně letní teploty, koronavirus zeslábl jak v reálných číslech, tak jako hlavní téma v médiích, život se vrací k normálu a je tu  krásný čas plánovat letní dovolenou. Jenže někomu se doba omezení promítla do nějakého toho kila navíc a tak se vkrádá obava „Jak budu vypadat v plavkách u vody?“ A tak přichází hledání nejefektivnějšího způsobu, jak rychle zhubnout. Nejvíc se nabízí pročíst pár časopisů nebo se poptat v blízkém okolí na zaručené dietní tipy. Praxe ale ukazuje, že jen málokdo zhubne rychle a natrvalo. Navíc diety jsou typické svojí nevyvážeností a končí jo-jo efekty. Ano, zhubnout není jednoduché. Chce to dobrou motivaci a pevnou vůli udělat v životním stylu racionální změny, které povedou k trvalému výsledku.

Určitě vám každý doporučí jíst více zeleniny.
Ano, na první pohled jednoduché předsevzetí, se 100% účinkem, navíc v letních teplotách i sezónní nabídce logický krok. Jenže v praxi se mnohým nedaří dlouhodobě dodržovat.

Důvodů může být hned několik:

  • prázdná lednice
  • malá fantazie
  • nechuť „něco chroupat“
  • náročný pracovní den

Dobrým řešením může být tzv. zelené smoothie. Popíjet se dá kdykoli, ideálně místo svačiny a kdekoli, protože lze připravit i jako „take away“ nápoj.

Zelené smoothie, nejlepší (re)start…

Smoothies už nejsou jen módním výstřelkem. S oblibou je popíjí stále více lidí na celém světě, protože dodají tělu spoustu hydratace, energie, minerálů, vitamínů a dalších nutrientů.  Tyto husté čerstvé nápoje totiž poskytují prostor pro kombinaci nepřeberného množství zdravých přísad, jako jsou ovoce, zelenina, zejména ta listová a čerstvé bylinky.

 

Výhody mixování

  • Lepší vstřebávání. Zelená listová zelenina jako je salát, špenát, kapusta jsou těžko stravitelné, když jsou syrové. Mixováním se naruší buněčná struktura listové zeleniny obsahující nestravitelnou celulózu. Přesto, že je koktejl tekutý, je vhodné ho „kousat“, čímž se podpoří tvorba slin, aktivují se trávící enzymy a zlepší trávení, které začíná v ústech.
  • Koktejly nevzniká žádný odpad tak, jak je tomu při odšťavňování. Zkonzumujeme šťávu i vlákninu a jsou také skvělý způsob, jak konzumovat listovou zeleninu. Hlavně pro děti. Zelené listy jsou jedny z nejzdravějších potraviny (kontraindikací jsou možné potravinové intolerance, záněty ve střevě, oslabené ledviny).

Co do zelného smoothie nepatří

Zelená smoothie jsou ta nejzákladnější, která se připravují vždy z vody. Nepatří sem mléčné výrobky jako jogurt, mléko či tvaroh. V kombinaci s listovou zeleninou a bylinkami mohou zatížit trávení i všechny vařené potraviny jako třeba kompoty či marmelády. Na doslazení, pokud je to nutné, lze použít med.

Příklady doporučených surovin pro přípravu smoothies
b

Zelená listová zelenina

Rukola má pikantní chuť a je bohatá na A, C a vápník.

Kapusta kadeřavá má jemnou chuť a je bohatá na vitaminy A, C a K, kyselinu listovou, vlákninu a vápník.

Pampeliškové listy mají hořkou chuť a jsou bohaté na vitamin A a vápník.

Kapusta má mírně nahořklou, zelí podobnou chuť a je bohatá na vitaminy A, C a K.

Hořčičné listy mají pikantní chuť a jsou bohaté na A, C a K, kyselinu listovou a vápník.

Římský salát je na živiny bohatý salát, který obsahuje vitaminy A, C a K a kyselinu listovou.

Špenát má sladkou chuť a je bohatý na vitamíny A, K, foláty a železo

Mangold je podobný špenátu a je bohatý na vitamíny A, K, C, draslík a železo.

Ovoce

Ovoce s nejnižším obsahem cukru: citron, limetka, maliny, ostružiny, brusinky, rybíz

Ovoce s nízkým až středním obsahem cukru:jahody, meloun, papája, broskve, nektarinky, borůvky, jablka, tropické ovoce, meruňky, grep

Ovoce s poměrně vysokým obsahem cukru: švestky, pomeranče, hrušky, ananas,

Plody s velmi vysokým obsahem cukru: hrozny, granátová jablka, mango, fíky, banány, sušené ovoce.

Superfoods

Zelený ječmen, maca, goji, rakytník, bylinky, spirulina atd. 

Tuky

Avokádo, avokádový olej, kokosový olej, lněný olej, chia semínka, mletá lněná semínka, semínka konopí, mleté ořechy, ořechová mléka, Tahini atd.

Podporují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jako je A, D, E a K.

DNK tip na oblíbené zelené smoothie

s
Suroviny

  • sklenice čerstvé filtrované vody
  • 1 menší jablko
  • 1 miska listové zeleniny (mladý špenát či kadeřávek)
  • ½ ks salátové okurky
  • několik snítek máty
  • ¼ avokáda
  • ½ PL citronové šťávy

 

Mátu a mladé listy omyjeme a osušíme. Z jablka odstraníme jádřinec a stopku, nakrájíme je na kousky a společně s okurkou, avokádem, listovou zeleninou, bylinkami, šťávou z citronu a vodou rozmixujeme dohladka.

Bára Bubílková