Jak vzbudit u dítěte vztah ke kolu – díl II. – předškoláček

Prodloužený víkend a příjemné jarní počasí vylákalo na cyklo vyjížďky dospělé sportovce i rodiny s dětmi. Radost pohledět, jaké zážitkové rozměry cyklistika nabízí. A že to právě u vás nefunguje ? Kolo-dárek z vánoc, pro vaše milované dítko, stojí netknutě a jakákoliv snaha o změnu postoje je doprovázená slzami ? Zkuste nápady o nás…

Kolem třetího roku nadešel čas na koupi  „velkého“ kola.  Výběru  je nutné věnovat náležitou péči, neboť špatnou volbou můžeme potomkovi hodně znepříjemnit prvotní vztah k cyklistice. Na trhu je ohromné množství dětských kol, věnujte pozornost zejména hmotnosti a vybavení, jakým jsou například brzdy. Podle velikosti dítěte zvolte velkost 12 případně lze i 16. Dítě si vytváří jezdecké návyky a „co se v mládí naučí, ve stáří jako když najde“ 🙂

 

Kolo AUTHOR BELLO pro malou slečnu, jeden převod, přední brzda, nastavitelná výška sedla i řidítek

Dítě zvyklé na odrážedlo si poradí s rovnováhou a musí se jen naučit šlapat.  V ideálním případě bereme v prvních dnech  ven obojí, kolo se zkouší, trénuje, na odrážedle si dítě užívá, odpočívá. Velmi výhodné je z počátku běhat s dětmi. Rodič zlepšuje svou fyzickou kondici a dítě se cítí jistě a bezpečně, když maminka nebo táta je těsně vedle něj. Věřte, že položená ruka na  zádíčkách nejen průběžně ulehčuje šlapání, ale dává pocit bezpečí. Ošklivý pád může dítě odradit v jízdě na kole, položí základy budoucímu zbytečnému strachu.

Pro malého “závoďáčka” nabízí Scott takto sportovně vybarvené kolo. A přídavná kolečka půjdou jistě brzy dolů..

 

Pokud má dítě za sebou už jízdu na odrážedle, postranní kolečka jsou zbytečná. Dítě nemá problém s rovnováhou, jen musí pochopit pohyb nohou při šlapání a nožičky posílit. Pozornost věnujte brždění, nuťte dítě od začátku mačkat brzdové páčky, i když má možnost kolo zastavit jen šlápnutím dozadu. Kvalitnější kola mají páčky uzpůsobené i maličkým ručkám dvouletých cyklistek, větší kola už ani možnost brzdy dozadu nemají. Malého cyklistu učíme postupně stát na šlapkách, později i šlapat ve stoje.

 

5 rad, kdy bude dítě kolo bavit
Pravidla jsou stále stejná, jako u mladších dětí, jen teritorium pohybu se rozšiřuje.
1.  kolo bereme často, ale na kratší dobu
2. vyjížďku vždy prokládáme jiným typem pohybu (běhání, skákání,  plazení, házení)
3. motivujte  drobnými radůstkami (krmení zvířátek, návštěva hřiště, zastávka u kamaráda ze sousedství, posezení u řeky či potůčku, svačina…)
4. podle typu dítěte (introvert  x  extrovert) jezděte především v začátcích  častěji buď sami, nebo s partou dětí a účastníme se různých dětských závodů.
5. Chválíme, povzbuzujeme, odměníme – nejen v daný okamžik, ale i o pár dní později, např. novým zvonkem na kolo nebo jiným doplňkem
 

Jak obléknout malého cyklistu ?
Na kolo je nutné dát dítěti vhodné oblečení.  Zpočátku není nutné specielní cyklistické, ale určitě vybrat zejména přiléhavé kalhoty – vyhneme se tak nepříjemnostem způsobeným nohavicí v řetězu.

Dalším krokem jsou dětské dresy, holčička se rozhodně příjemně naladí, když se vystrojí do růžového dresu s kapsičkou a kluka potěší barevny dresík s číslem… I toto jsou detaily, které posilují vztah ke kolu a pohybu vůbec.

Helma je v povinné výbavě už z plastové motorky a rukavice považuji rovněž za bezpečnostní prvek.

Veselá helmička AUTHOR v reflexní zelené barvě

 

Hra je nejlepší „trénink“
S časem a přibývajícím věkem dítěte se zvyšuje ujetá vzdálenost a prohlubuje jistota pohybu na kole. Malé dítě však v žádném případě nepřetěžujeme množstvím kilometrů, mnohem prospěšnější pro něj jsou dvě hodiny v parku s různorodým terénem, sjezdíky, krátkými výjezdy, přejíždením kořenů, sjížděním obrubníků, vyskakováním obrubníků, jízdou s jednou rukou na řidítkách, projížděním slalomu z lahví či bundiček, zrychlování, brždění, sprintem, smykováním, přejíždění překážek, stavění malých skokánků… a stále platí pravidlo pestrosti pohybu, kdy dítě zapojí všechny svalové partie a zlepšuje motoriku pohybu. Nezapomínáme ani na vyvážené střídání stran (co umím na svou dominantní stranu, musím zkoušet i na druhou -když umím odbočit vpravo, musím to umět i vlevo).

Odměnou za snažení pro malého cyklistu může být barevná cyklolahev

Jízda na kole je úžasnou příležitostí pro trávení společného času, když vyrazí všichni členové rodiny, podpoříme tak pocit sounáležitosti, dítě vnímá rozložení sil a zvyká si nejen pomoc přijímat od silnějšího, ale s potěšením pomůže mladšímu sourozenci, neboť si uvědomí vlastní pokrok a sílu.  Pokud vyrazí rodič jen s jedním dítětem a vymyslí nenáročnou trasu v příhodné denní hodině, vytvoří si skvělý prostor pro nerušenou  komunikaci s potomkem.  Dítě spokojené samo se sebou, při příjemné činnosti s blízkou osobou, je rázem otevřené rozpravám na všechna témata.  A i proto bude mít jízdu na kole rádo.

 

Autor: MadlaF, KajaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková