Chřest: co o něm možná nevíte. 3 vyzkoušené recepty DNK

Hodně vlákniny, málo kalorií, výborná chuť a snadná příprava – což takhle dát si špargl? Last minute chřestové sezóny je tu – tak to nezmeškejte!

Chřest lékařský – lidově špargl, latinsky  Asparagus officinalis. Pod těmito názvy najdeme zeleninu, jejíž historie sahá až do starověkého Egypta, do doby 2500 př.n. l. , tak staré je údajně jeho vyobrazení  v pyramidě u Sakkary. Někteří badatelé tento původ zpochybňují a chřestové zrození tak datují krátce před naším letopočtem.

Se zánikem římské říše, upadlo také pěstování chřestu. Teprve v roce 1100 spisovatel Simeona Setha píše první informace o chřestu, kde také zmiňuje, že tato zelenina dosud nebyla známá. Následující století se pěstování chřestu rozmohlo napříč Evropou až do 1. světové války, kdy dietní chřest vytlačily kaloričtější obiloviny. Pozdější snahu o opětovné pěstování chřestu brzdil socialismus, který neumožnil prodávat chřest čerstvý a tak se jeho prodej rozšířil až po roce 1990. V dnešní době je tato zelenina na trhu čím dál více vyhledávanější. Její sezónnost trvá 50 dní a začíná v závěru dubna.

Ačkoliv nám to může přijít nepředstavitelné, chřest byl v minulém století zeleninou jen pro bohaté. Zatímco cena za kilo je stále téměř stejná, v r. 1990 to bylo 100,-Kč/ kg,nyní zhruba o 20 Kč více, výše průměrné mzdy se rapidně změnila, statistiky uvádí v r. 90 průměrnou mzdu necelé tři tisíce.
52460

5 pádných důvodů, proč jíst chřest

Látkové složení chřestu je z nutričního hlediska velmi příznivé. Charakterizuje ho velký obsah vody, bílkovin a vlákniny, ale málo sacharidů a lipidů. Má relativně velký obsah esenciálních (pro lidské tělo nepostradatelných) aminokyselin. Významně jsou v něm zastoupeny vitamíny a, b1, B2, C, E,  niacin a kyselina listová. Z minerálních látek jsou v chřestu nejvíc zastoupeny draslík, fosfor, síra, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a selen.

1. Prospívá jako prevence onemocnění ledvin a močového měchýře
Už v dávných dobách byl chřest považován za léčivou rostlinu, která měla blahodárný účinek na vyměšování moči. Díky tomu, že brání zadržování vody v těle, jeho konzumace  má příznivý vliv na funkci ledvin a močového měchýře, údajně dokonce pomůže rozpustit malé ledvinové kameny.

2. Pomáhá v boji s rakovinou
Zelený chřest obsahuje, oproti ostatním druhům ovoce a zeleniny, vysoké množství glutationu – jednoho z nejsilnějších bojovníků s rakovinou. Díky vysokému obsahu vlákniny  je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávícího traktu. Je lehce stravitelný, tudíž nezatěžuje tělo, i proto je často zařazován do šetřivých diet.

3. Působí příznivě na naše srdce
Jedna porce poskytuje více než polovinu denní dávky kyseliny listové. Tato živiny je  zásadní pro zdravé srdce, stejně jako prevence vrozených vad v průběhu těhotenství.

4. Pomáhá potlačit vaši chuť k jídlu
Chřest je jedním z nejvíce koncentrovaných zdrojů rostlinných bílkovin; 1 šálek nabízí asi 10% denní spotřeby bílkovin. Spolu s obsahem vlákniny chřest pomáhá udržet déle pocit sytosti, takže  po dalším jídle budete sahat mnohem později. Jedno kopí chřestu má pouze 5 kalorií, nulový obsah tuku, téměř žádný sodík.

5. Účinkuje též jako afrodisiakum.
Častá konzumace chřestu má pozitivní vliv na plodnost a je také považován za výborné afrodisiakum. Nezbývá, než vyzkoušet.. 😉

 

RECEPTY DNK : Chřest 3 x jinak

Vyzkoušely jsme pro vás tři pokrmy z této super zdravé zeleniny. Zdravou snídani na den, kdy nebudete pospíchat na vyjížďku, lahodný salát na zdravou večeři a dobortu v podobě chřestového koláče, kterým můžete překvapit třeba své přátele.

Salát s chřestem, polníčkem, sušenými rajčaty a holandskou omáčkou

1

Budete potřebovat: 300 g salátu polníčku, 100 g sušených rajčat, 100 g zeleného chřestu, 100 g bílého chřestu , 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bílého vína, 2 žloutky, 100 g másla, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžičku hrubozrnné hořčice, 4 světlé bagetky.

Postup: Polníček omyjte, osušte a oddělte od sebe jednotlivé lístky. Sušená rajčata nakrájejte na nudličky. Chřest očistěte podle návodu uvedeného na začátku článku, po délce jej rozkrojte a asi 4 minuty restujte na olivovém oleji, na závěr jej osolte a opepřete. Pak si připravte holandskou omáčku.

V parní lázni rozpusťte máslo a postupně do něj opatrně zamíchejte žloutky, aby se nesrazily. Pak do omáčky přidejte citronovou šťávu, dochuťte solí, pepřem a přidejte hrubozrnnou hořčici a bílé víno. Listy polníčku promíchejte se sušenými rajčaty a naservírujte na talíř. Navrch položte kousky grilovaného chřestu a lehce pokapejte holandskou omáčkou. Podávejte s čerstvě rozpečenou bagetkou!

Chřest s pošírovaným vejcem

2

Budete potřebovat:  5 paliček chřestu, 1 vejce, sůl, pepř

Postup: Na sporáku si přivedeme k varu 2 hrnce s vodou, jakmile se voda vaří do jednoho dáme chřest vařit na 10 min. Mezitím na druhém ztlumíme teplotu, vařečkou vytvoříme vír, kam vajíčko, které máme připraveno v misce opatrně vložíme. Necháme 2 minutky povařit a vajíčko vyjmeme.

Chřestový koláč

_MG_0061

Budete potřebovat:
Těsto
:  Hladká mouka 200g, parmazán 20g, žloutek 1ks, olivový olej 70ml, 5-6 lžic studené vody, špetka soli

Náplň: Mladý zelený chřest 750g, máslo 1 lžíce, vejce 2ks, smetana 250 ml, parmazán 50g, špetka muškátového oříšku

Postup: zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20 cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.

Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní. Polníček a řeřichu omyjte a dobře otřepejte vodu. Citronovou šťávu, cukr a olej spolu prošlehejte, lehce osolte, promíchejte s polníčkem a ozdobte květy. Salát podávejte ke koláči, nakrájenému na řezy.

Vyzkoušejte také výborné recepty z AVOKÁDA

Autor: Kája P.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková