Držte palce Tereze Diepoldové, paralympijské hry v Riu právě začínají!

Rio znovu ožívá. Po třech týdnech tu začínají XV. Paralympijské hry a do bojů se pustí sportovci, z celkem 176 zemí. Česká výprava čítá 39 závodníků, mezi nimi bude i cyklistka Tereza Diepoldová, naděje na zisk medaile…

Letos osmadvacetiletá Tereza Diepoldová je historicky nejúspěšnější handicapovanou cyklistkou České republiky. Sympatická a pohledná Tereza závodí s nadkolenní amputací končetiny. Život této nadané sportovkyně se změnil při dopravní nehodě v jejích 10 letech. Po zotavení a doléčení následků se pustila se svým otcem, trenérem plavání do tvrdé dřiny a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. S plaveckou reprezentací absolvovala hned dvoje Paralympijské hry – v Aténách 2004 a Pekingu 2008.

Od roku 2009 se věnuje cyklistice. Získala řadu pódiových umístění v rámci Světových pohárů, má medaile i mistrovství světa na silnici, vrcholem je druhé místa z letních paralympijských her v Londýně, které vybojovala v časovce. Teď je připravená se poprat o další. Jaké má pocity krátce před startem? Pět rychlých otázek nám zodpověděla již z dějiště her…

Terezo, kolikáté OH jsou to pro Tebe a v jaké disciplíně budeš startovat?

Jedná se o moje čtvrté Letní paralympijské hry. Čekají mě starty celkem ve čtyřech disciplínách, dva na dráze a dva starty na silnici.

Jak se ti líbí v Riu, překvapilo tě něco? Měla jsi už možnost poznat okolí?

Rio má krásnou krajinu, ale jinak mě to tady nijak neuchvátilo a jsem ráda, že bydlím v Česku.

Jaká byla cesta k nominaci na paralympijské hry?  

Cesta to byla vcelku dobrá, účast jsem si vyjela vloni na MS ve Švýcarsku. Tento rok se sice lehce trápím, ale snad se to zlomí.

Znáš své soupeřky? Jaký máš svůj osobní cíl?

Soupeřky znám a vždycky je ráda vidím. V tuto chvíli si myslím, že budou o něco lépe připravené, než jsem já, ale to nakonec ukážou závody. Já se více soustředím na silnici dráha mi nejde. Cílem pro mě je to, abych byla spokojená sama se sebou.

Které dny ti tedy máme držet palce?

První závody jedu na dráze, ve čtvrtek a v sobotu, 8 a 10. září. O čtyři dny později mě čeká časovka na silnici, poslední závod pak 16.9., kdy se jede závod s hromadným startem.


Foto: archiv

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková