Bike-jóga? Ne, BROGA

Bike-joga není cvičení s kolem, i když by to mělo také cosi do sebe. Je to aktivita cílená pro nápravu neduhů z dlouhého ježdění na kole. A aby to byla zcela jasné, pro koho to je, vznikla broga..

Jóga už dávno není jen doménou úzké skupiny lidí, kteří jí propadli, a je jejich jedinou pohybovou aktivitou. Jóga nebo cvičení pilates je bezpochyby užitečné pro sportovce nejrůznějších sportovních odvětví i různých úrovní výkonnosti. Individuální lekce do svého tréninkového programu zařazují i špičkoví světoví bikeři a bikerky, jako doplnění jejich tréninkových plánů.  Tato cvičení pomáhají uvolnit svaly a vyrovnat svalovou nerovnováhu, obnovit případný dočasný pokles funkčních schopností jednotlivých svalů, který byl způsoben přetěžováním nebo jednostranným pohybem. Jóga i pilates zlepšují ovládání těla, což se projeví dobrou svalovou koordinací a lepším výkonem.

Ne každý ale chce platit osobního lektora, pak je tu možnost skupinových lekcí, které nabízí buď specializovaná studia nebo běžná fitcentra. Přesto se ani v této skupině nemusí každý cyklistka cítit komfortně, přeci jen, tělo ztrápené a zkrácené cyklistikou nese svá specifika a vyžaduje individuelní přístup.

Se skvělou myšlenkou přišla skupina nadšenců z komunity Trail-Guide a zorganizovali specielní lekci pro bikerky, tzv. brogu. Inspirací jim nebylo nic lepšího, než kultovní destinace Whistler, kde už několik let tahle aktivita frčí. Na vlastní kůži vyzkoušela naše čtenářka a přidala krátký report…

img_7625

 

Je čas se pořádně protáhnout

Některé čtenářky si mě možná pamatují z článku o tom, jak jsem nešťastně spadla z kola a zlomila si ruku.  Před týdnem mi sundali sádru a já jsem po 6 týdnech skoro nic nedělání zjistila, jak žalostně na tom jsem se svojí kondicí a svaly. Doporučení od lékařů navíc znělo, abych si minimálně tři týdny dala od kola pokoj. Vy, které jste tohle zažily, ať už kvůli zranění nebo nemoci, víte, jaký je to zlý pocit nebýt ve formě, na jakou jste byly zvyklé.  A proto mě hrozně moc potěšilo, když jsem narazila na akci, kterou pořádal Trail-Guide v příjemných prostorech cykloservisu BikeSpital, který se nachází v areálu holešovického výstaviště. Rozhodli se přijít s jógou speciálně zaměřenou na bikery, a tak vznikla broga. Šlo o pilotní hodinu, která byla za zvýhodněnou cenu 100 Kč.

Myslím si, že každá z vás má s jógou už nějaké zkušenosti. Ani já nejsem výjimkou. Je to jedna z mých oblíbených necyklistických aktivit.  Byla jsem moc zvědavá, co nového mě čeká. Skvělá a sympatická cvičitelka Péťa nás provedla celou hodinou a pomohla nám procvičit si všechny důležité svaly, které při jízdě na kole nejvíc namáháme. Sešla se tam dobrá parta složená z bikerů a bikerek, někteří i po vážnějších zraněních. Ani to ale nebyl problém, protože lektorka nám některé cviky přizpůsobila, případně nahradila jinými, vhodnějšími. A to se mi líbilo. Přestože právě rehabilituju po vážnějším zranění, mohla jsem si v klidu zacvičit a postupně začít pracovat na své formě. Takže jsem dostala přesně to, co jsem potřebovala.  Protáhla jsem si poslední dobou velmi málo namáhané svaly, zlepšila fyzickou i psychickou rovnováhu. O tom, jak je to fajn mezi lidmi se společným zájmem není asi třeba psát.  Za mě obrovská spokojenost. Dokonce jsem si nemusela dělat ani vrásky s podložkou, které byly na místě volně k dispozici.

 

img_7633-1

 

Pozitivní zpráva je, že po úspěchu pilotní akce se chystá pravidelné pokračování.  Ta horší, že se cvičí jen v Praze. Ale to se může rychle změnit.  I k tomu slouží tento článek a fotky, jako inspirace pro další nadšence.

Pokud chcete pravidelně doma protahovat, tady najdete náš foto seriál s odborným komentářem zkušené fyzioterapeutky.

Krásná a zdravá I.  – Podzim, ideální čas na údržbu těla
Krásná a zdravá II.  – Základní protažení po tréninku
Krásná a zdravá III.  – Svaly co nás podrží
Krásná a zdravá IV  – Na co nezapomenout

Autor: Kája P., Zuzka Schedová
Foto: Zuzka S.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková