Zas ten močák! Strašák nejen podzimních jízd. Jak na něj?

Problém, který trápí dle statistik 70% žen. A cyklistkám se nevyhýbá, ba naopak. Mnohdy mu jdeme neúmyslně naproti.

Už je to tu zas…Garmin ukazuje necelé dvě hodiny jízdy, hod´ka  a půl byly v pohodě, ale ochladilo se,  zvedl se studený vítr a fučí přímo na moje břicho. A spodní tričko začíná studit. Tuším, že o večerní zábavu mám postaráno. Zas mi bude bolet močák a příští den můžu na kolo zapomenout.

Že je vám tahle situace povědomá? Nebo máte sice jiný „spouštěč“, ale následky téměř shodné? Není se co divit. Bolest či zánět močových cest, ať už akutních nebo chronických je podle statistik hned po  onemocnění dýchacích cest druhým nejčastějším zdravotním problémem. Podle průzkumu jím bohužel častěji trpí ženy, nežli muži a to kvůli anatomickým rozdílům. Ženy mají kratší močovou trubici a tím i snazší cestu pro vstup a rozmnožení škodlivých bakterií.

 

ANATOMIE MUŽ A ŽENA URO

Jak a proč?

Ve většině případů (odborné studie uvádí  až 90% ), má zánět na svědomí bakterie jménem Escherichia coli, která sídlí v trávícím traktu. Pro  člověka je přínosná jenom do chvíle, než se nám nedostane do močového ústrojí. Tam už bohužel páchá jen samé nepříjemnosti. Nejčastějším příznakem je pálení při močení. Dalším doprovodným projevem je  bolest podbřišku nebo tlak v podbřišku za stydkou kostí. Nekomfortní je i nutkání k vymočení, přestože jsme již na toaletě byly. Tyto příznaky patří k těm lehkým formám zánětu nebo podráždění a na domácí samoléčbu postačí dva, tři dny s urologickým čajem, brusinkami a klidovým režimem. Pokud se přidají teploty, bolest ledvin, zákal nebo krev v moči, je nezbytné navštívit lékaře specialistu.

 

zánět močových cest a kolo

 

Cyklistka v ohrožení?

 

Potvůrka jménem Escherichia coli nás může doběhnout, i když jsme v hygieně přepečlivé. Někdy totiž stačí při dlouhé jízdě jen samotné  poposedávání na sedle, respektive pohyb našich citlivých partií po cyklistické vložce. Ale nelekejte se. To neznamená, že každá z nás, co jezdí na kole se dříve nebo později stane chronicky nemocnou. Za vším je totiž imunita, která si při oslabení najde slabinu v našem těle a dovolí bakterii, aby se rozmnožila.

Prochladnutí od nohou nebo nafoukané břicho s následkem bolavého močáku zažila většina z nás. I když samotné prochladnutí zánět močových cest nevyvolá, přesto je to častý důvod našeho trápení. Tělo je složité soukolí, obloukem se vracíme zpět k imunitě.  Zimou jí oslabíme a bakterie mají cestu k pomnožení volnější.
Tlakem podrážděnou močovou trubici, která vysílá stejně nepříjemné příznaky, jako u prostydnutí, může mít na svědomí tvrdé nebo tvarově nevhodné  sedlo v kombinaci s špatným oblečením, například kalhoty bez cyklistické vložky. Problém zjistíte nejspíš až při delší jízdě, jde o mechanické podráždění, které ale sakra bolí.

 

cranberry140415-banner

 

Preventivní rady a záchranné vychytávky

Jak problémům s močovými potížemi předejít řeší řada populárních i odborných portálů.  Základem je posílená imunita, obzvlášť pokud se nechcete vzdát svých cyklistických vyjížděk i v chladnějších klimatických podmínkách. Možností je řada, od přírodních produktů až po mega kapsle C čka.  K prevenci patří i dostatečný pitný režim, doporučení  je 2 – 2,5 litru, ale nezapomeňte zohlednit i vaší  sportovní aktivitu. Dostatečná hygiena  intimních partií je pro nás, ženy samozřejmostí, koneckonců, používáním  speciálních přípravků s vhodným PH se chráníme před dalšími nepříjemnostmi. A neměly bychom zapomenout i na brusinky, které  brání běžným bakteriím v přežívání na stěnách močového měchýře a tím zamezují vzniku infekce.

Je tu i pár rad, které jsou užitečné pro ty, co se nenechají počasím jen tak odradit a na kolo vyráží pravidelně. Oblečení a s ním i praktické vrstvení je prvním krokem k ochraně proti prochlazení.   Jenže ne vždy je snadné dodržet pravidlo „nezpotit se“.  Právě v chladných a větrných  dnech pak vlhké věci začnou studit.  A podbřišek samozřejmě taky. Záchrana?  Když jedete na bikový výlet s malým batůžkem, vyplatí se vzít náhradní suché tričko.

 

283734

 

Pokud vás přepadne problém nečekaně,  akutním  řešením  mohou být  obyčejné noviny. Nechceme vás navádět k vybírání modrých kontejnerů s tříděným papírem, ale i tahle informace se může hodit…tam totiž papír najdete vždy! A když jde skoro o život…. Už generace před námi je vozila v kapse.

Kdo patří mezi více potivé a zároveň trpí problémem s prochladnutí častěji, vyplatí se mu obohatit cyklistický šatník malým, šikovným doplňkem: pruhem látky z funkčního materiálu ( použijte  starší funkční  tričko). V kapse dresu o něm nebudete vědět, poslouží, až pocítíte chlad v inkriminovaných partiích.

Sofistikovanější a víceúčelové jsou hřejivé polštářky, které se aktivují prolomením nebo vyjmutím z pouzdra. Vyvinou teplotu v průměru 60° C, dostupné jsou v praktických malých rozměrech (cca 15 x20 cm), váha 25g vám rozhodně nepřitíží, ale v případě nouze bude skvělým pomocníkem.

Prochladnutí od nohou vyřeší zateplené tretry nebo speciální windstoperové ponožky, které jsou tenké a velmi hřejivé, stačí zapátrat v nabídce renomovaných cyklistických značek.  To už se dostáváme k šatníku pro zimní ježdění a o tom zase až příště.

Autor: Kája P.

 

 

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková