ROZHOVOR: Barbora Průdková o novém týmu, trenérovi i závodních plánech

Barča Průdková bude v příští sezóně hájit barvy týmu Superior MTB. Co vše jí čeká, a jaké má nejen ty sportovní plány, vám prozradí dnešní rozhovor…

Uplynulá sezóna byla u Barbory Průdkové hodně povedená. Jak sama říká, po trochu studeném začátku se dobře rozjela a svou formu prokazovala na domácích i zahraničních kláních. Blýskla se vítězstvím na republikovém šampionátu v Bedřichově, kde ovládla absolutní pořadí. Do varu dostala celou Vysočina arénu při mistrovství světa, kde skvěle zajela v sprint eliminatoru a jen smolný defekt jí připravil o možnost porvat se o medaili. Závěr sezóny byl na vlně těch nejpříjemnějších překvapení. Nejprve to bylo 4. místo ve finále SP horských kol v Andoře, o pár týdnů později na světovém silničním šampionátu, kdy spurtovala ve skupině s těmi nejlepšími a nakonec z toho bylo 25. místo. A právě díky tomuto vystoupení dostala nabídku na angažmá do italského silničního týmu….

O tom, co rozhodlo ve prospěch biků, jaké jsou cíle na příští rok, i o vánočních přípravách jsme si s Barčou povídaly při tiskové konferenci, kde oficiálně oznámila přestup do týmu SUPERIOR MTB.

 


Barčo, tvůj výborný výkon při MS na silnici vzbudil velmi pozitivní ohlasy mezi fanoušky, ale i v odborných kuloárech, jen připomenu, že se váš závod dlouhý 134 km jel ve vedru kolem 40°C a rychlostí průměr byl přes 42 km/hod! Dostala jsi nabídku od italské stáje na zajímavé angažmá. Co rozhodlo ve prospěch biků?

Uvažovala jsem o tom dost dlouho, pár týdnů to bylo. Nakonec jsem si na papír dala pro a proti a rozhodla jsem, že budu pokračovat v bikách. Jednak mě ohromě baví a také jsem věděla, že na silnici bych musela začít od nuly, byla bych v roli pomocníka. Ale to neznamená, že se nebudu snažit jet znovu na MS, bavila jsem se o tom jak s Lukášem (L. Vlach, manažer týmu Superior MTB – pozn. red.) i reprezentačním trenérem ze silnice a mám od obou podporu, protože časově jdou obě vrcholné akce zkombinovat.

To znamená, že budeš mít opět hodně dlouhý závodní rok.  Už jsi začala s přípravou?

Odpočinek jsem měla delší, než jsem plánovala. K 4 týdnům, kdy jsem si chtěla pořádně odpočinout, protože jsem byla po sezóně vážně unavená, mi do toho vstoupila nemoc, takže z toho vyšlo 5 týdnů bez tréninku. Tak jsem začínala od nuly. Trénuji teď 3 týdny, a trošku jsme přípravu změnili, mám nového trenéra Martina Hačinského, který mi už pomáhal loni a hrozně mi to sedí. Vymýšlíme nové tréninky, je tam spousta změn a je to super.

 

Takhle se Barča radovala v cíli mistrovského závodu, v Bedřichově…

Nabízí se otázka, není to zbytečný risk, po úspěšné sezóně změnit trenéra?

Ona ta změna není tak velká. Já jsem s Martinem začala pracovat už loni, ale vše jsme ještě konzultovali s Viktorem, takže to bylo takové napůl. On je bývalý závodník v Dukle a v loni jsme byli spolu na soustředění v Harrachově, kde jsem viděla, jak pracuje s jinými sportovci a jak různé mají tréninky, než jsem já jezdila doteď. Takže v půlce sezóny už jsem trénovala jen s ním a musím říct, že mi to  opravdu sedí.

Jak tedy bude vypadat tvoje příprava?

Oproti loňsku to trochu měním, protože tam dávám víc všeobecné přípravy přes zimu a až později začnu s kolem na Mallorce, to mám v plánu v druhé půlce ledna. Hodně lidí odjíždí na první soustředění ještě před vánocemi, já tohle celé posouvám. Sezóna větších závodů začíná až v dubnu a já to chci víc zkombinovat i s tou silnicí, která má vrchol až v říjnu, tak jsem se rozhodla, že letos naskočím do závodů trochu později…možná v Langenlois.


Viděla jsem teď tvojí parádní fotku z hor. Využíváš jako bývalá lyžařka v přípravě právě sjezdovky nebo skialpy?

Byla jsem teď koncem listopadu na ledovci, ve výšce 2500 n.m. Dopoledne první fáze skialpy a potom odpoledne patřilo lyžím, hlavně na nabrání síly. Nejprve jsem děsně vnímala slabost po té pauze a nemoci, ale ty hory mi hodně pomohly. Samozřejmě, že mám lyže moc ráda. Pro všeobecnou přípravu je to vynikající, ta výška, dobrý vzduch i změna oproti ostatní sezóně.

 

Při všeobecné přípravě nedá Barča dopustit na zimní sporty…

 

Bráška Matěj si pochvaloval společný přechod k Superioru, jsi ráda, že jdete opět spolu jako dvojice?

Jsem ráda, že se nám s bráchou podařilo zůstat v týmu společně, máme takovou image, a navíc se dokážeme držet navzájem. Když to třeba nejde jednomu, tak dom podrží výsledky toho druhého. Já ho mám hrozně ráda, strašně si s ním rozumím.

Učíš se od něj v technice?

Určitě jo, i když teď už je hodně náročné s ním trénovat, protože musí jezdit hodně rychle, takže s ním jedu třeba když má on volnější den. A když potřebuju něco zlepšit v technice, tak s ním jedu a hrozně mě to hecuje. On na mě nebere ohledy. Buď s ním vydržím, nebo ne 😉
 

Na jakém kole tě příští rok uvidíme?

Už mám všechno vybrané, vše bychom měli dostat na začátku ledna nebo možná se to stihne ještě „pod stromeček“. Já budu mít  pevňáka, Superior 29 Issue, domluvili jsme se zase na dvojpřevodníku. Samozřejmě budou v týmu i fully, takže pokud bude potřeba, budu ho mít k dispozici a můžu to kombinovat.

Jsem hrozně ráda, že můj nový tým je právě Superior, protože jak říkal brácha, jezdili jsme u něj tři roky, než jsme přešli do Specialized. Tam to byla dobrá zkušenost, toho si vážím, teď bych chtěla něco předat Superioru, zviditelnit českou značku….třeba na tom vyhrát MS, které letos bude v Lenzerheide. Mě to tam hrozně sedí a ještě budu ve třiadvacítkách posledním rokem. I právě kvůli tomu jsem zůstala u biků.

 

Nerozlučná a hodně úspěšná dvojka


Už sis tedy stanovila svoje cíle na tuhle sezónu?  

Já si dávám vždy vysoké cíle, protože si myslím, že když má někdo malé cíle, tak není ta motivace trénovat a jít do toho na plno. Takže věřím, že se dostanu na ME a MS na biku a chtěla bych jezdit stabilně do top 10 na světovém poháru ve svojí kategorii. Na ME a MS do top 5, protože letos odchází Jenny Risveds a všechny ty starší holky, takže tu určitě šance jsou.

Samozřejmě další cíl je zajet dobře v Novém Městě, jen to bude náročné naplánovat, protože termínově hodně blízko je i ME:  Tak se ještě rozmyslím, jestli upřednostním přípravu na SP nebo ME.


K tréninku ještě škola, jak to budeš zvládat?

Škola to kolo hodně ovlivňuje. Teď hodně makám, abych stihla nějaké zkoušky v předtermínu. Dělám aplikovanou tělesnou výchovu a je tam řada předmětů podobných medicíně. Letošní rok si určitě rozložím, abych měla čas na regeneraci, škola v zimě, v létě kolo. Na druhou stranu, jsou 4 roky do olympiády, tak bych si do té doby chtěla dodělat bakaláře, teď je asi ta nejlepší doba.

A ještě poslední otázka, nesportovní. Co ty a vánoce, pečení, dárky… Co ti udělá radost?

Moc si užívám pečení, tedy když vyjde čas. Letos to mám v plánu, přesunu se k nám do Beskyd, sejdeme se širší rodina a budeme  péct a povídat u toho. To je moc fajn. Dárky jsem ještě úplně nestihla, to právě kvůli té škole;). A co mi udělá pod stromečkem radost? Jí si vždycky přeju něco na sport, činky, bosu, slackline…alespoň to mají naši jednoduché.

 

Autor: Kája P.
Foto: Michal Červený, FB Barča Průdková

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková