Začal etapový závod Gracia Orlová. Češky mají dva týmy.

Rovný tucet českých závodnic, se pustilo do boje v čtyřdenním etapovém závodě Gracia Orlová…

Včera, hodinu po poledni odstartoval již 3ě. ročník mezinárodního silničního závodu Gracia-Orlová (UCI 2.2), jednoho z nejvýznamnějších etapových závodů na našem území. Na start se postavilo 147 závodnic z 26 týmů.  Již tradičně se na startovní listině objevila řada národních reprezentací, s mladými cyklistickými nadějemi.  V pelotonu tam můžeme vidět závodnice, reprezentující národní tým  Belgie, Francie, Německa, Finska, Švédska, Ruska, Polska, Ukrajiny, Maďarska, Izraele, Rakouska a Slovenska. České barvy hájí silničářky z Dukly Praha a další skupina jede pod hlavičkou MIX teamu I.

První etapu v délce 110 km, vedoucí z Orlové do Štramberka provázelo, stejně jako vloni, nepříjemné počasí, letní teploty minulého týdne byly zapomenuty, výrazně se ochladilo, byly i dešťové přeháňky.

Krátký report z první etapy nám poslala závodnice MIX teamu., Naďa Voráčová. Ona, společně i s dalšími členkami bere účast na Grácii jako velkou zkušenost a možnost se porovnat s výbornou konkurencí.

„První etapa vedla z Orlové do Štramberka, měřila 104 km a nastoupaly jsme 1152 výškových metrů. Do závodu nastoupilo 147 závodnic a už jen velikost balíku udělala závod těžký. Poziční boje se odehrávaly hned od startu při průjezdu Orlovou, mezi kruhovými objezdy a přes retardéry a každá ztráta stála spoustu sil. Z našeho týmu se nejlépe zabudovala na přední pozici Markéta Hájková, která odjela perfektní závod a až do Štrabmerka se držela v hlavním poli. Markéta je navíc věkem ještě juniorka a do takto dlouhého a náročného závodu nastoupila poprvé.

Zbytek našeho týmu doplatil na nevýhodnou pozici a při prvním výraznějším dělení balíku po rychlostní prémii jsme zůstaly ve druhé skupině. Do té se podařilo docvaknout i Kamile Janů, naší další juniorce a benjamínkovi týmu, která zde sbírá zkušenosti. I pro ni bylo z celého závodu nejtěžší vyrovnat se s početným balíkem, kterého se před startem hodně bála.

Závod navíc dost znepříjemnilo počasí. Během etapy se oproti startu ochladilo o 9 stupňů a několikrát nás spláchl pořádný liják. Do cíle jsme dojížděly úplně mokré a prokřehlé, v posledním sjezdu už bylo na závodnicích vidět, jak jedou na morál a některé z nás se třásly zimou tak, že skoro nedokázaly udržet řidítka rovně. Zítra nás čeká královská etapa s nejtěžšími kopci, kdy se pojede i přes Pustevny, tak teď hlavně regenerujeme a sušíme promočené tretry“.

Vítězkou první etapy se stala Švédka Emilia Fahlin. V těžkém dojezdu do Štramberku tato profesionální cyklistka týmu Wiggle High5, startující za reprezentační tým, porazila Rusku Marii Novolodskou (CGS Cogeas Mettler). Třetí skončila bikerka Sina Frei, reprezentantka Švýcarska. Nejlepší českou závodnicí se stala Ema Cetkovská (Dukla Praha), která dojela s malou ztrátou na 50. místě.

Kompletní výsledky zde.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková