Domácí pohár ovládly cizinky, nejlepší Češka Škarnitzlová dojela čtvrtá

Týden po Světovém poháru hostila Vysočina Aréna nejvyšší domácí soutěž…

Uplynulý víkend opět ožila Vysočina Aréna a v lesech Ochoza se proháněly stovky bikerů. V mnohem skromnější divácké kulise, ale na zcela totožné trati se tu bojovalo o body do domácího poháru. A také o cenné UCI bodíky, které, vzhledem k zařazení závodu do kategorie C1, jsou už nyní přínosem pro hodnocení národů v olympijské kvalifikaci.  I to byl důvod, proč se na startu sešla početná a kvalitní mezinárodní konkurence. Největší hvězdou byla bezesporu Maja Wloszczowska (Kross Racing), která naplnila i roli favoritky.  Hned zkraje závodu se společně s Nizozemkou Anne Terpstrou (Ghost Factory)  odtrhly zbytku startovního pole, strojovému tempu brzy  podlehla i závodnice v červených barvách týmu  Ghost a Polka si tak v klidu mohla dojet pro vítězství. I když stříbrná žena z olympijských her v Riu svou vítěznou jízdu až tak hladce neviděla.

44

„Dnes jsem testovala moje nové kolo, celoodpružený Kross Prototype, minulý týden jsem jela na klasickém hardtailu. Poslední týdny byly velice intenzivní, jsem celkem unavená, bylo to náročné, svěťák, pak Pražské schody… ale i tak jsem dokázala zajet dobře. Vnímala jsem, že je Anne pořád dvacet sekund za mnou, nenechala mě vydechnout, takže mi to udělala o dost těžší. Byl to úplně jiný závod než před týdnem, závod nebyl tak obsazený, ale konkurence tu byla. České holky jsou také velice silné, ale věřila jsem, že pokud nenastane nějaký technický problém, tak zvítězím“, řekla v cílovém rozhovoru Maja, která je mezi českými fanoušky velmi oblíbenou závodnicí. I proto si polská bikerka nenechala tento závod ujít. „Zdejší trať mám velice ráda. Byla tady také úplně jiná atmosféra, taková více rodinná, ale i tak jsem si to dnes užila a jsem ráda, že jsem zde dnes mohla závodit“.

36

Nejlepší českou závodnicí byla na čtvrtém místě Jitka Škarnitzlová, která se snažila bojovat o „bednu“, ale tentokrát byla v cíli třetí

“Dneska se mi jelo líp, než před týdnem na svěťáku. Možná je to i dílem kvůli počasí a taky tím, že start byl trošku pomalejší. V pátek a v sobotu trochu pršelo, trati to jen prospělo. Únavu cítím hodně, stejně jako ostatní, pro mě to byl šestý závod za posledních 14 dnů, upřímně jsem si myslela, že výsledek bude mnohem horší. Takže se čtvrtým místem jsem určitě spokojená, škoda jen té bedny. Dneska se sešla skvělá konkurence, je moc fajn, že sem holky takhle přijedou a můžeme si s nimi zazávodit“, zhodnotila závod Jíťa, která se stala vedoucí ženou v průběžném hodnocení Českého poháru.  

45

Zopakovat svůj velmi slušný výkon z minulého týdne se nepodařilo Karle Štěpánové (N1 BMC Team), pro kterou zbyla až šestá příčka.

„Jela jsem tam s holkama dobře první dvě kola, pak jsem začala dělat spousty chyb, nejdřív jsem škrtla řídítky o strom a šla k zemi, pak mi to uklouzlo v kopci. Holky mi cukly, ale pořád jsem se snažila bojovat s Mexičankou, co byla přede mnou a nebyla daleko. Bohužel si to už pohlídala a těch pět vteřin už jsem nedokázala stáhnout, takže mě to mrzí. Pořád jsme v půlce a není nic rozhodnuté, určitě chci ještě zabojovat o to první místo v celkovém hodnocení, ale prioritou zůstává Světový pohár. Teď budu mít nějaké soustředění, abych dohnala objemy, které mi chybí a třeba na Zadově to půjde líp,” ohodnotila svůj závod Karla

27

Velmi pěkný výkon předvedla nejlepší „třiadvacítkářka“ Jana Czeczinkarová (Mitas-Trek), která skončila na 8. místě. Přesto i ona věděla o svých rezervách. „Týden po svěťáku, kde jsem se úplně vydala se mi jelo docela dobře. Jen asi výsledek trochu ovlivnilo i to, že mi chyběla ta kulisa fanoušků, která ze mě vždy dostane ještě další procenta výkonu navíc. V prvním kole jsem jela ve skupině eliťaček, ale pak jsem začala ztrácet kontakt a jela dlouho osamoceně. Věděla jsem, že mám kousek před sebou Karlu, snažila jsem to stáhnout, ale v posledním kole mi pak došlo, nakonec mě skočila ještě Janka Števková“, shrnula své snažení Jana.

K očekávanému souboji Dvojice Czeczinkarová-Průdková tentokrát nedošlo, Barča si dojela pro 17. příčku. Ta nebyla způsobená špatnou výkonností, ale závodnice týmu HEAD Pro si vybrala kopec smůly, když měla v sekci Mitas Choic defekt a musela poměrně dlouho běžet s prázdným kolem k hornímu technickému depu. Tam ji nakonec servis zajistili mechanici z jiného týmu. „Kdybych neměla nahoře pomoc od ostatních a musela běžet až do spodního depa, kde jsem teprve měla já věci a svůj servis, tak bych to zabalila, ale tohle to byl super trénink“, vyzdvihla rychlou a ochotnou pomoc z konkurenčního týmu.

Zcela suverénní byla jízda juniorky Terezy Sáskové (ČS Specialized junior team), která v průběhu závodu dokázala doskočit i řadu elitních žen, startujících o dvě minuty dříve a pro vítězství ve své kategorii si přijela s obrovským náskokem.

Další díl Českého poháru je na programu 16 -17.června a závodníci zavítají na tradiční trať šumavského Zadova.

Výsledky ženy Elite

1.WŁOSZCZOWSKA Maja  (  Kross Racing Team)          1:24:01
2.TERPSTRA Anne (GHOST Factory Racing)                 1:24:38
3.SOLUS-MISKOWICZ Katarzyna (Volkswagen Samochody Użytkowe MTB Team)  1:25:19     
4.ŠKARNITZLOVÁ Jitka (GAPP System – Cabtech MTB racing team)  1:26:29
5.CAMPUZANO CHAVEZ PEON Daniela (México National Team)        1:27:07

Kompletní výsledky zde

Foto: mtbs.cz/Jaroslav Svoboda

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková