Tereza Korvasová je mistryní republiky v časovce, obhájkyně Nosková po pádu nedokončila

Všechny tři medaile putují po mistrovské časovce do týmu Dukla Praha, podělilo se o ně trio Korvasová, Machačová a Van Neck. Velká favoritka a obhájkyně titul Nikola Nosková po pádu nedokončila.

Radost i bolavé grimasy a také krvavé odřeniny byly vidět na karlovarském Divadelním náměstí, kde se odehrávaly boje o titul národních šampionek v dnešní časovce. O medailích tentokrát rozhodovala nejen samotná výkonnost, ale i nepříjemné pády.

Tomu se nevyhnula ani úřadující mistryně republiky a jedna z velkých favoritek, závodnice profesionálního týmu BePink Nikola Nosková. Na trať vyrážela jako poslední, ale její setrvání v závodě mělo, bohužel, hodně krátké trvání.

iniki
_MG_6858
Nikola při startu a o pár minut později...Kromě odřenin to odnesl přední výplet karbonového speciálu

„Spadla jsem asi 300 metrů po startu, včera jsem si to projížděla, ale nebyly tam všechny plůtky, dnes to bylo hodně zavřené a my tam jely dost rychle. Strašně mě to mrzí, měla jsem velkou chuť bojovat a taky protrhnout tu smůlu, co se mi v poslední době lepí na paty. Ale do soboty budu v pohodě, mám jen trochu naražený rameno“, řekla nám Nikola v době, kdy její největší konkurentky ještě bojovaly na trati.

Že šlo o velmi technickou trať, kterou navíc ztížil vítr, potvrdily i další závodnice. „To, že foukalo z větší části proti bylo nepříjemné, ale nevadilo to tak, jako bočák těsně před dlouhým sjezdem. Tam to s kolem docela házelo, radši jsem to chytla za řidítka“, sdělila nutnost opustit aerodynamickou pozici na časovkářské koze zkušená závodnice týmu TJ Uničov, Naďa Voráčová.

_MG_6866
_MG_6876
Krásné holky a taky tvrďačky. Mistrovský závod dojely...

Ale byly tady i další kritická místa, která prověřila technickou zdatnost a vyježděnost silničářek. Kromě úvodní hodně utažené zatáčky, kde vedle Nikoly spadly i další děvčata, se ještě závodnice musely popasovat se závěrečným sjezdem s několika zavřenými serpentinami, do kterých se ale vjíždělo vysokou rychlostí. Odtud si hned pět závodnic odneslo vzpomínku v podobě bolavého „silničního lišeje“.

Korvasová
IMG_6850
Zmožená Tereza krátce po dojetí. Ještě netušila, že to byla vítězná jízda

Se všemi nástrahami si nejlépe poradila dvaadvacetiletá Tereza Korvasová, která prolétla trať v čase 35 min a 17 vteřin a získala tak svůj první elitní titul.

„Splnil se mi můj sen získat titul v cyklistice, znamená to pro mě strašně moc, v atletice jich už mám 13, tohle je první z kola. Cítila jsem se dnes dobře, dala jsem přípravě hodně, byl to jeden z mých letošních vrcholů sezóny. Taky jsem věděla, že je ta trať dost technická a já nejen úplně dobrý technik, nejvíc jsem se bála sjezdů. Ale včera jsem si vše na trati natrénovala, dnes jsem si byla jistější, neudělala žádnou chybu“, podělila se o dojmy sympatická závodnice, jejíž hlavní disciplinou byl donedávna běh na delší tratě a cyklistice se intenzivně věnuje teprve dva roky.

f20a1800f058c0044790c49764eebf76
Nadvláda týmu Dukly Praha, zleva Machačová, Korvasová a Van Neck

Loňská vicemistryně Jarmila Machačová zaostala o třičtvrtě minuty a dojela si opět pro stříbro.

„No, nebyla to moje nejlepší časovka, umím zajet líp, ale dnes jsem na víc neměla. Do toho prvního kopce to bylo trochu trápení, pak už to šlo, jen jsem měla ještě jednu horkou chvilku, když přede mnou spadla jedna holka a já se jí musela vyhýbat. Pak jsem se snažila to rozjet, a v jedné zatáčce mi už začalo tancovat zadní kolo“, popsala svou ten den už druhou kritickou situaci. Při ranním rozjíždění na uzavřené trati ji totiž vjelo do cesty auto. Výkon v závodě to ale dle jejích slov neovlivnilo. „Nebyly tam všude plůtky, tak měl místo tam vjet, s tím jsem nepočítala. Odneslo to zadní kolo, musela jsem narychlo měnit, ale vliv na výkon…ne, to nemělo, líp bych nejela“, řekla už s úsměvem stálice české cyklistiky, pro kterou je prioritní dráha a nominace na olympijské hry.

Závodnice pražské Dukly se seřadily na prvních pěti místech, bronz si domů veze Melisa Van Neck, nepopulární bramborová medaile patří Nikole Bajgerové, někdejší odchovankyni jabloneckého týmu Milana Hollosiho, pátá skončila Dana Pospíšilová.  Až šestá příčka patří závodnici z jiného týmu, konkrétně další obojživelnici Anežce Drahotové (Mapei Merida Kaňkovský), úspěšné chodkyni.

V juniorské kategorii prokázala vysokou výkonnost Markéta Hájková (SKP Duha Lanškroun), která svým časem atakovala mezi ženami pódiové umístění! Po loňském bronzu tak veze domů mistrovský titul.

_MG_6726
Úsměv a radost v cíli stříbrné Terezy

Druhá příčka udělala radost bikerce Tereze Sáskové (ČS Specialized junior tým), která si odskočila z terénu a bez speciálního tréninku prodala svůj skvělý fyzický fond.

„Nohy mi bolej teda hodně, je to jiné, než na biku. Přijela jsem si to jen zkusit, na časovkářském kole jsem se projela dvakrát, žádný velký trénink to nebyl. Tak samozřejmě spokojenost“, smála se talentovaná cyklistka, která letos zcela suverénně vládne juniorským bikerkám.

Šampionát pokračuje v sobotu hromadným závodem na 80 kilometrů, peloton žen i mužů se přesouvá do západočeské metropole, do Plzně. 

Výsledky:

Časovka ženy (20 km)

  1. Tereza KORVASOVÁ, 35:17,886
  2. Jarmila MACHAČOVÁ, 36:03,762
  3. Melissa VAN NECK, 36:26,939
  4. Nikola BAJGEROVÁ, 36:38,706
  5. Dana POSPÍŠILOVÁ, 38:03,505

Časovka juniorky (20 km)

  1. Markéta HÁJKOVÁ, 35:56,60
  2. Tereza SÁSKOVÁ, 37:13,867
  3. Veronika JANDOVÁ, 37:58,943
  4. Klára VERNEROVÁ, 39:26,758
  5. Anna SOUČKOVÁ, 39:38,379
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková