Boj o silniční tituly začíná, domácí šampionát hostí Karlova Vary a Plzeň.

Dnes dopoledne odstartuje program mistrovství republiky závod v časovce jednotlivkyň. Jak náročné tratě letos závodnice pojedou a kdo si nejvíc brousí zuby na medaile?

Už pěknou řádku let se domácí šampionát v silniční cyklistice jezdí společně s našimi slovenskými sousedy jako Mistrovství České a Slovenské republiky. Bezpochyby jak pro závodníky, tak pro diváky atraktivní záležitost. Pravidelně se střídaly místa konání, jeden rok na Slovensku, další v Čechách, respektive převážně na Moravě. Letos se po delším čase přesunulo dějiště konání šampionátu výrazně na západ. Závody jsou rozložené do dvou míst, časovka se pojede v Karlových Varech, závod jednotlivců v Plzni. Ředitelkou této velké sportovní události je Michaela Kreuzigerová. Ano, jde o manželku slavného cyklisty Romana Kreuzigera. Podle propagace, která běží na sociálních sítích, je vidět, že se organizace ujal skvělý tým a máme se na co těšit.

Nikola

Ženy v akci

Největším esem celého mistrovského klání je samozřejmě Peter Sagan, který jako první muž v historii vyhrál třikrát za sebou mistrovství světa v silničním závodě. Nicméně v jednotlivých závodech se představí ti nejlepší jak z mužské, tak z ženské špičky. Přijede obhájkyně loňských titulů Nikola Nosková, představí se široký kádr závodnic z Dukly Praha, které se letos obuly do zahraničních závodů, včetně účasti na prestižním WWT. Stranou ale nebudou chtít zůstat ani další týmy, kde mají univerzální závodnice, s vysokou výkonností, které kombinují silnici a horská kola, např. KC Kooperativa Jablonec n N. Do taktiky se ale přidají i slovenské závodnice, v čele s velmi zkušenou Jankou Kesseg Števkovou.

Jaké tratě pro ženy a juniorky letos pořadatelé přichystali?

IMG_20180618_125130 (1)

Ve čtvrtek dopoledne čeká na účastnice mistrovství republiky 20 km dlouhá časovka, která startuje z karlovarského Divadelního náměstí. Rozhodně nejde o žádnou rovinu, profilem patří mezi ty náročnější, krátce po startu se závodnicím postaví do cesty téměř 4 kilometrové táhlé stoupání. Juniorky i ženy mají shodnou délku, start prvních je v 9:30 hod., elitní ženy se řadí na start od 10:15 hod.

IMG_20180618_125123 (1)

Sobota je ve znamení hromadného závodu, který startuje v 9:30 hod. a je vypsán na 80 kilometrů, rozdělených do pěti okruhů. Opět shodně pro obě kategorie. Délka odpovídá standardu z Českého poháru, ale nutno připomenout, že ve světě vrcholné cyklistiky jezdí ženy závody kolem 120 -140 km, resp. délky zatížení 3 – 3,5 hod. Startovat a finišovat se bude u Obchodního centra Plzeň na Rokycanské ulici, kde bude probíhat doprovodný program pro celou rodinu. Šestnáctikilometrový okruh povede přes Červený Hrádek, Dýšinu, Kyšice, Letkov a Božkov. „Dost podstatná část trati je otevřená, takže tam bude foukat z boku a půjde o zajímavý okruh vybízející k aktivnímu závodění,“ popsala Michaela Kreuzigerová.  

Komu to cinkne?

Jak v časovce, tak i v hromadném závodě není jednoznačné favoritky. Na startu uvidíme naší profesionální jezdkyni týmu Bepink Cogeas  Nikolu Noskovou, která obhajuje loňské dva tituly, ale nad formou „malé Nikčy “ visí otazník. Od konce loňského roku se trápila se zdravotními problémy, letos sice naskočila do WW Tour, ale hned první závod jí nevyšel, následně měla v přípravě menší nehodu, kdy jí přehlédl řidič auta (naštěstí v pomalé rychlosti), následoval další, byť krátký tréninkový výpadek. Proto je mezi odborníky největší favoritkou několikanásobná mistryně a skvělá dráhařka Jarmila Machačová.

Prosadit se na stupně nejvyšší bude chtít určitě některá z dalších žen  velmi silného týmu Dukla Praha. Toto uskupení sbírá zkušenosti, ale také již dílčí úspěchy v kvalitních zahraničních závodech, jejich výhodou je početní převaha i taktika, kterou si mohou proti osamoceným závodnicím dovolit.

DUKLA

Tři na jedno téma. Kdo si půjde pro medaile?

1. Pavla Havlíková, závodnice týmu KC Kooperativa J.n.N., bývalá týmová parťačka Nikoly Noskové, s kterou je stále v kontaktu

Nikča má letos strašně málo závodních dní a její forma je velkou neznámou. Dle mého názoru není v takové formě jako předchozí sezóny a s převahou Dukly to bude mít opravdu těžké. Holky jsou na tom letos fyzicky dobře a konečně se naučily využívat svou početní převahu. Což bylo doposud vidět v ČP, jednotlivci proti nim nemají šanci.

Časovka je trochu otazník, letos se jich moc nejelo. Ale opět sázím na Duklu. Z dráhy jsou dobře rozjeté. Nikola dostala TT kolo teprve před týdnem, zvyklá na něj asi moc nebude. Ale je bojovnice, určitě bude bojovat o příčky nejvyšší.

Podle mě to bude souboj Dukly proti zbytku světa a Nikole.

2. Jaromír Friede, trenér a sportovní ředitel týmu Dukla Praha ženy

Mezi favoritky na časovku pasuji Jarmilu Machačovou, pak by mohla dojet Lucie  Hochmann a Tereza Korvasová. Mimo holky z Dukly je tu samozřejmě Nikola  Nosková, jako obhájkyně titulu.

A favoritky hromadného závodu… cely tým Dukly a to s respektem ke všem ostatním závodnicím. V týmu jsou vyrovnané holky, které vozi po dlouhé době UCI body.

3. Jarmila Machačová, závodnice týmu Dukly Praha a největší kandidátka na titul
Já jsem nesměřovala formu konkrétně na MČR, hlavní pro mě pořád zůstává dráha a příprava směřuje k ME v Glasgow, které je na začátku srpna a kde začíná důležitá olympijská kvalifikace. Závodila jsem teď hodně na dráze, na silnici oproti jiným rokům mnohem méně, tak do mistráku jdu trochu s neznámou, jak na tom budu, ale o to víc se těším!  Hlavně časovka, ale i silnice jsou hodně kopcovité, což mi úplně nevyhovuje, ale uvidíme, jak se s tím poperu já i ostatní. Každopádně si myslím, že se bude na co koukat. V Dukle teď máme hodně silný tým a věřím, že si z mistráku přivezeme titul jak z časovky, tak ze silnice.

Kdo obhajuje medaile z MČR  2017

Ženy Elite
Časovka:
1. Nikola Nosková, 2. Jarmila Machačová, 3. Tereza Korvasová
Hromadný závod: 1. Nikola Nosková, 2. Lucie Hochman, 3. Jarmila Machačová

Juniorky
Časovka: 1.Elisabeth Ungermanová, 2. Barbora Džerengová, 3.Markéta  Hájková
Hromadný závod: 1. Kamila Janů, 2. Tereza Švihálková, 3. Markéta Hájková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková