Kdo se stane Králem cyklistiky? Rozhodne se už dnes večer

Kongresový sál PVA EXPO v pražských Letňanech po roce opět s největšími hvězdami české cyklistiky…

Dnes večer, opět v přímém přenosu České televize, proběhne slavnostní vyhlášení ankety Král cyklistiky pro rok 2018.

Vyhlášení nejlepších cyklistů uplynulého roku proběhne jako každoročně ve všech kategoriích: silnice, dráha, MTB, BMX, trial, sálová cyklistika, cyklokros, handicap a junior. Vedle ocenění nejlepších sportovců jednotlivých disciplín budou do Síně slávy tradičně uvedeni noví členové, osobnosti, které se svými výkony již vepsaly do cyklistické historie. Vrcholem večera je pak korunovace absolutního Krále cyklistiky 2018.

Česká cyklistika zaznamenala v letošním roce celou řadu medailových umístění z velkých soutěží, naši reprezentanti přivezli 22 medailí. Nejvíce jich posbíral zástupce juniorské kategorie, dráhař Jakub Štastný, velký talent prostějovské cyklistiky, který se pyšní tituly mistra Evropy i světa.  Radost bikerské veřejnosti udělala Romana Labounková, která se stala mistryní světa ve fourcrossu. A samozřejmě i juniorka Tereza Sásková, která přivezla světové stříbro a k němu přidala evropský bronz. Na silničním evropském šampionátu zazářila Nikola Nosková, když v kategorii do 23 let získala zlato a bronz.

1_saskova-preex
Stříbrná radost talentované Terezy Sáskové

Výčet medailistů by mohl pokračovat, ale nelze vynechat ani skvělé vystoupení českých silničních cyklistů, kde vybojoval Roman Kreuziger historicky nejúspěšnější výsledek v závodě jednotlivců. Do posledních kilometrů bojoval o medailové umístění, nakonec dojel na vynikajícím šestém místě.  Když vezmeme v úvahu, že silnice je vnímaná jako královna cyklistických disciplín, je možné právě tady hledat kandidáta na absolutního vítěze ankety.

Z loňského vítězství se radoval dráhař Tomáš Bábek, o rok předtím to byl biker Jaroslav Kulhavý. Ve více jak 50leté historii ankety jen jednou usedla na pomyslný trůn žena.  Královnou v r 2002 se stala silniční a dráhová cyklistka Lada Kozlíková. (vzpomínkový rozhovor si přečtěte zde).

V jednotlivých disciplínách si vloni odnesly ocenění i čtyři dámy, nejlepší cyklokrosařkou byla vyhodnocená Kateřina Nash, silnici ovládla Nikola Nosková, ženy vévodily i v kategorii bikros (Romana Labounková) a trial, kde se svými výsledky prosadila mladičká Aneta Pečenková.

“Těším se na zdařilou tečku za další úspěšnou cyklistickou sezonou. Není mnoho sportů, které se mohou chlubit nejen rozdílností a počtem kategorií, ale i takovým množstvím medailových úspěchů z mistrovství Evropy a světa. Cyklistika je fenoménem volnočasových aktivit v naší republice, a proto věřím, že přímý přenos vyhlášení v České televizi bude sledovat množství diváků podobné tomu, jako při přenosech z Tour de France,“ řekl generální sekretář Českého svazu cyklistiky Stanislav Kozubek.

“Bude to svátek všech cyklistů. V roce 100. výročí od vzniku samostatného státu Čechů a Slováků chceme představit co nejvíce legend české a slovenské cyklistiky, ukázat rytíře cen Fair Play a nejúspěšnější cyklisty uplynulé sezony včetně nadějné mládeže,“ uvedl Lubor Tesař ze společnosti ABF, která slavnostní večer pořádá.

Slavnostním večerem bude provázet česko-slovenské duo. Vedle populárního komentátora  Tour de France, mistrovství světa v cyklistice a dalších World Tour závodů v České televizi Tomáše Jílka to bude skvělý divadelní a filmový herec, mimo jiné představitel Alexandra Dubčeka v nedávné premiéře na televizních obrazovkách, Adrian Jastraban.

„Adrian bude také premiérově uvádět otevřenou tiskovou konferenci pro všechny pozvané hosty na pódiu s největšími hvězdami bezprostředně po vyhlášení ČEZ Krále cyklistiky 2018, která zakončí celý oficiální program večera,“ dodal Lubor Tesař, mimochodem vítěz ankety Král cyklistiky z roku 1993.

Nezapomeňte si tedy naladit ve 20:15h program ČT Sport. My vám samozřejmě přineseme následující den reportáž i ohlasy těch nejlepších.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková