DNK recept. Domácí Flapjack s jáhlovými vločkami

Připravte si zdravou a chutnou svačinu na své zimní vyjížďky na biku, trénink na běžkách nebo skialpovou túru…

Krátké zimní dny a dlouhé večery – to je ideální čas připravit si domácí traťovku na trénink! Zhotovení zabere jen několik minut, ale dá se z té dobroty žít i několik dní a hodí se kdykoli, kamkoli a komukoli! Do kapsy na kolo nejen pro sebe, ale nabídnout můžete i kamarádce či partě na túře. Vločková tyčinka se hodí i na svačinu do práce či školy, nebo lze rozdrolit do jogurtu s ovocem a super snídaně je „ready to eat“. Na zimní období jsem pro Vás připravila vydatnější verzi Flapjacku, která k energeticky náročnějšímu období zkrátka patří.

Co budete potřebovat:

  • 125 g ovesných vloček
  • 125 g jáhlových vloček
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g sušených datlí
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g třtinového cukr
  • 180 g másla
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • špetka sušené citrnové kůry
flapjack

Jak na to:
Smícháme dohromady vločky, omyté a pokrájené sušené ovoce, dýňová semínka a vlašské ořechy. Přidáme vejce, přisypeme cukr, špetku soli a citronovou kůru. Nakonec vlijeme rozpuštěné máslo a celou směs důkladně promícháme.
Na dno dortové formy (o průměru cca 25 cm) vložíme pečící papír, formu uzavřeme a lžicí upěchujeme vločkovou směs.
V horkovzdušné troubě pečeme 20 minut na 170 ° C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a přes noc vložíme do lednice, aby Flapjack dobře ztuhl.

DNK tip: Na první pokus si připravte Flapjack jen z vloček ovesných v množství 350 g, přeci jenom jsou ty jáhlové lehce aromatické a nemusí všem chutnat. Flapjack má trvanlivost určitě 1 týden v lednici, ale většinou se po něm do 3 dnů zapráší. Nedočkavci pozor! Teplý Flapjack se drolí…Pokud se rozdrolí i další den při krájení, tak jej můžete využít jako snídaňovou granolu s jogurtem a čerstvým ovocem.

MÍSTO „SVETRU“ JÁHLOVÉ VLOČKY
Při fyzické práci, tedy i trénování, by měla být strava mnohem vydatnější a zároveň zohledňovat i roční období. V zimě potřebujeme potravu, která nás přirozeně více zahřívá, a v létě tu, která nás naopak ochlazuje. V zimě nás také nenapadne chodit v triku a krátkých kalhotách, ale je třeba si uvědomit, že je to podobné, jako když v zimě jíme například mísy zeleninových salátů.

Jáhly, tedy i jáhlové vločky se řadí právě mezi obiloviny, které tělo zahřívají, a tudíž se hodi do jídelníčku cyklisty pro období podzimu a zimy. Jáhly jsou výživné, přitom jsou velmi lehce stravitelné a nezatěžují tělo lepkem. Jsou vhodné při stavech vyčerpanosti a také po nemocech.
Pozor! Jáhlové vločky mají tendenci žluknout, proto je skladujte v chladné špajzce nebo je klidně dejte i do ledničky.

A kde jáhlové vločky koupit? Pokud nemáte v dosahu obchod se zdravou výživou, tak je jistě ve vašem městě DM drogerie, kde se dají pořídit a jsou tam navíc zabaleny v neprůhledném obalu právě kvůli riziku rychlého žluknutí.


Autor: Barbora Bubílková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková