Recept DNK. Špaldovo-mrkvové tyčinky z jogurtového těsta

Překvapte hosty na Silvestra zdravou dobrotou…

Nalejme si čistého vína a to nejen na den, kdy slavíme Silvestra. My ženy nejsme zodpovědné jen za své vlastní zdraví, ale z části i zdraví naší rodiny, protože většinou to jsme my, kdo nakupuje a vaří. Takže můžeme ovlivnit to, co pro naše nejbližší servírujeme k jídlu. Pokud se v tomto směru chcete zlepšit, můžete vyzkoušet další z našich zdravých receptů. Tentokrát ozdobí silvestrovský stůl! 

Co budete potřebovat:

  • 370 g špaldové mouky hladké
  • 200 g bílý jogurt Hollandia
  • 70 g másla
  • 70 g mrkve (1 větší kus)
  • 2-3 špětky soli
  • hrst parmazánu
  • můžete vyzkoušet i jiné  příchutě, např. mák, kmín, mořskou sůl, bylinky či různá semínka

 

IMG_7566

Postup:
Odváženou mouku smícháme s bílým jogurtem. Přidáme kostky změklého másla a jemně nastrouhanou mrkev. Lehce osolíme a rukou začneme zpracovávat těsto.To by mělo získat lehce gumovou konzistenci. Nemělo by se příliš lepit ani být suché. Ihned si vyválíme tenčí plát, který pokrájíme na libovolné tvary. Zasypeme parmazánem a opatrně přendáváme na pečící papír na plech a vložíme do roztopené trouby.
Tyčinky jsou hotové cca za 15 minut, až získají lehce nazlátlý vzhled.


DNK tip: Pro děti můžete využít vykrajovátka na cukroví a potěšit je tak různými zvířátky či auty. Pokud vynecháte sůl a parmezán, recept je vhodný i pro batolata.

IMG_7559
tyčinky

Zapomeňte na nízkotučnou dietu!

Po hodování o vánočních svátcích a především s příchodem nového roku máme mnohdy výčitky svědomí a tendenci začít v supermarketu nakupovat pouze light výrobky! Budete-li ale jíst nízkotučná jídla, můžete být chuťově neuspokojeni. V zimě navíc naše tělo potřebuje mnohem více tuku než v létě, protože tuk pomáhá udržovat tělesnou teplotu. Jaro je pak očistným obdobím, kdy je dobré tuk hodně omezit alespoň na několik týdnů a není náhoda, že naši předci před Velikonocemi drželi půst.

Tuk je nositelem chutí, a proto jídlu, které bylo uvařeno úplně bez tuku, stále něco chybí. Tuk také pomáhá při vstřebávání mnoha živin a vitamínů rozpustných v tucích (D, E, K, A). Nedostatek tuků v jídelníčku může způsobit pocit vnitřního chladu a nervozity. 
Přežívání na nízkotučné dietě není nijak zdraví prospěšné. Mnohem důležitější je vědět, které tuky nám prospívají a které nám škodí! Omezte tedy příjem výrobků obsahující průmyslově upravované tuky, a to jsou chipsy, koblihy, hranolky, levné sušenky a čokoládové či jogurtové polevy na tyčinkách. Naopak tuk v ořechu, semínku, rybě, avokádu nebo třeba vejci našemu tělu vysloveně prospívá a nezříkejte se jich, ani když držíte diety. V kuchyni pak dávejte přednost máslu, za studena lisovaným panenským olejům před margaríny a rafinovanými oleji.

 

Autor: Barbora Bubílková

Bára Bubílková