Dámy nejen na kole#2. Běžecké lyžování-jak se dobře vybavit?

Pár užitečných informací, ať už půjdete do půjčovny nebo nakoupit nové…

V první díle jsme vás seznámily se všemi klady a přínosy běžeckého lyžování a snad i naladily začátečníky, že si tuto výbornou zimní aktivitu budou chtít vyzkoušet. Nejen pro ně je tu další pokračování, kde se podíváme na to, jaká je ta správná výbava. Pro klasiku i skate.  Ať máte přehled a správné informace, až půjdete do půjčovny nebo do specializované prodejny pro nákup nové výbavy. Prostě dáma v akci, která ví, co chce.

Vezmeme to pěkně popořádku. Protože existují dva různé běžecké lyžařské styly, existuje i dvoje různé vybavení, a tak se na něj podíváme blíž.

Prezentace1

Lyže a jejich délka, tvrdost, teplota

Lyže pro klasický i bruslařský styl se liší svou konstrukcí. Existují i universální lyže tzv. Kombi, ale ty jsou vhodné jen pro opravdu nenáročné uživatele. Pokud to s tréninkem na běžkách myslíte vážně tak na ně zapomeňte.  Lyže na oba styly jsou k dostání od cca 3 do 12 tis Kč.

1.Délka
Výběr lyží se odvíjí od výšky postavy a váhy lyžaře. Pro bruslení by délka neměla být kratší, než výška postavy a zároveň ne delší než 10 cm nad výšku postavy. Příklad, když měřím 170 cm, délka lyží 170–180 cm. Platí, že čím kratší lyže, tím jsou ovladatelnější. Naopak čím delší, tím pojedou rychleji.

Pro klasický styl platí, že by délka lyží měla být alespoň o 20 cm delší, než je výška postavy. Na první pohled je tedy zřejmé, že lyže na bruslení jsou oproti klasickým kratší a také nemají vyšší zahnutou špičku kvůli odrazu, i když v současnosti se tvar špiček klasických lyží trochu srovnává.

2.Tvrdost
Důležitější, než délka lyží je však jejich tvrdost, to platí zejména u lyží klasických. V případě že jsme příliš robustní nebo naopak štíhlé postavy, může dojít k případům, že při výběru musíme zohlednit právě váhu oproti výšce.

Pokud by byl parametr výběru jen výška postavy, pořídíte si sice správnou délku lyže, ta ale pro vás bude příliš měkká (při robustnější postavě). Vysoká a štíhlá sportovkyně zas musí zohlednit svou nižší hmotnost. Pokud bude mít lyže na vyšší váhu, budou pro ni příliš tvrdé, neprošlápne je. To v praxi znamená, že při odrazu se namazaná stoupací komora skluznice nedotkne sněhu a nemůže tedy dojít k odrazu. Díky tomu pak smekáte, a v takovém případě žádná „máza“ opravdu nepomůže. Výrobci proto u dražších sportovních a závodních modelů nabízejí různé tvrdosti lyží při stejné délce. Označují se většinou Soft, Medium a Hard.

3.Teplota
Posledním kritériem, které řeší především závodníci, jsou sněhové podmínky, na které lyže chcete mít. Můžete si pořídit lyže typu Cold, do minusových teplot nebo lyže typu Warm pro teplejší podmínky. Vzájemně se liší nejen strukturou (hrubostí) skluznice, ale někdy i konstrukcí.

Teď jsme vám možná trochu zamotaly hlavu. V praxi a především v závodním světě je to opravdu velmi složité, a plyne z toho množství různých kombinací. Kvůli tomu mají profíci běžci, biatlonisté i sdruženáři několik desítek párů lyží.  

TIP DNK: Pokud chcete jen jedny lyže, pořiďte si variantu Warm. V podmínkách našich hor je využijete více.

ROSSIGNOL
Rossignol a jeho systém NNN pro skate
salomon sns
Salomon a jeho systém SNS pro skate

Vázání

Jestli že vám rozdělení a výběr lyží přišel složitý, u výběru vázaní je to naopak. V současné době jsou na trhu dva dominantní typy. Salomon stále preferuje svůj SNS a sdílí ho se sesterským Atomicem. Ostatní výrobci bot preferují standard NNN. Ceny všech typů jsou v podstatě stejné.

Zásadní je, abyste si boty vybraly podle typu vázání nebo opačně. Vyhnete se tak nepříjemnosti, kdy botu do vázání nedostanete, neboť systémy SNS a NNN nejsou vzájemně kompatibilní.

TIP DNK: Salomon vyvinul vázání Pro Link, které kompatibilní s e systémy NNN. Můžete si tak užívat technologicky dokonalé boty na jakémkoli standardu vázaní.

běžky klasika
Boty na klasický styl jsou nižší a ohebnější

Boty

Máte-li lyže na klasiku i skate, je ideální mít ve svém botníku také boty na oba styly. Pro klasiku to jsou nízké boty s hodně ohebnou podrážkou. Pro techniku skate pak vysoké, nad kotník a s pevnou, málo ohebnou podrážkou. Určitě jste slyšely o tzv. „kombi“ botách, ale věřte, že to není ideální.

Závodní modely příliš pohodlí nenabízí, není třeba vybírat z té nejvyšší řady. Stačí kvalitní sportovní modely, které jsou pevné lehké, jen nebývají příliš zateplené, s tím je třeba při výběru počítat. Pokud jsou vaše plány spíš výletní nebo se chcete věnovat běžeckému lyžování v neupraveném terénu, tzv. back country, tak na ně zapomeňte a pořiďte si turistické, pohodlné a zateplené botky. Volba běžkařského obutí má na jízdu obrovský vliv, stejně jako tretry pro jízdu na kole. Koneckonců i ceny jsou velmi podobné.

hole na běžky

Hole

Dvoje lyže, dvoje boty = dvoje hole. Na klasiku i bruslení je totiž potřebná jiná délka. Jednoduchá poučka, pokud se postavíte na lyže, což je důležité, protože tu jste o pár centimetrů výše, tak by vám hole na klasiku měly být do výšky podpaží, hole na bruslení do výšky brady. I tady platí možná individuální odchylka, kdo má možnost před koupí vyzkoušet (a nechat posoudit nejlépe okem odborníka), může o nějaký centimetr velikost změnit.

Turistické hole jsou z hliníkové slitiny, zatímco sportovní či závodní hole se dnes vyrábí z kompozitových materiálů. Jejich kvalita je přímo úměrná procentu karbonových vláken. Při výběru holí si dejte pozor na velikost spodních kotoučků, která zabraňují proboření hole do sněhu. Některé závodní modely jsou vybaveny extrémně malými kotoučky, které jsou použitelné jen na perfektně upravených tratích. V podmínkách Jizerské či Krkonošské magistrály se vám budou hodně bořit a to Vám spolehlivě zkazí i pěkný slunečný den.  

TIP DNK: Když už jste utratily hromadu peněz za dvoje pěkné lyže a dva páry bot, nešetřete na hůlkách. Vyberte si karbonové, lehké hole – při počtu kroků za trénink to vaše ramena jistě ocení.

 

Text:Lucie Hamanová, Kája Polívková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková