Recept DNK. Kukuřičná bábovka s tvarohem

Sladký dezert? Mlsání bez výčitek? Zkuste náš zdravý recept, který patří na stůl sportovce a to nejen ráno před tréninkem…

Zima přitvrdila! O to vyšší energetický výdej má každý trénink venku. Ideální čas si bez sebemenších výčitek připravit něco opravdu výživného z kategorie sladkých dobrot. Co třeba bábovku?

Ta naše samozřejmě není jen tak obyčejná, protože svým složením je velmi vhodná pro sportovce i jako regenerační jídlo po tréninku. Obsahuje totiž bílkoviny z tvarohu i vajec a sacharidy z krupice a cukru. Citronová bábovka výborně zasytí a je lehce stravitelná díky bezlepkové kukuřičné krupici. Ihned si ji zamilujete!

Suroviny:

  • 200 g bio kukuřičná polenta instantní
  • 180 g třtinového cukru
  • 500 g tučného tvarohu
  • 160 g másla
  • 3 ks vejce (kvalita minimálně podestýlková)
  • 1 ks kypřící prášek bez fosfátů
  • 1 ks citron
  • 1 čl citronové kůry
  • špetka mořské soli
  • trocha másla na vymazání formy
  • hrst kokosu na vysypání formy

Tip DNK: u zdravějších variant moučníků můžeme používat kypřící prášek bez fosfátů místo klasického kypřícího prášku. Nadbytek fosfátů v těle může způsobit nerovnováhu fosforu a vápníku v organismu. Kypřící prášek bez fosfátů lze zakoupit nejen v prodejnách se zdravou výživou či v DM drogerii, ale už i v běžných supermarketech.

Postup:

Smícháme tvaroh, vejce a cukr. Přidáme vymačkaný citron, citronovou kůru, kypřící prášek a sůl. Přisypeme odváženou polentu a na závěr přilijeme rozpuštěné máslo. Bábovkovou formu si vymažeme máslem, vysypeme kokosem a nalejeme připravené těsto. Formu zakryjeme alobalem a pečeme horkým vzduchem na 170° zhruba 60 minut. Před koncem pečení odkryjeme alobal a špejlí zkontrolujeme, zda už se těsto nelepí. Poté formu vyndáme.

Pozor! Teplá bábovka se může rozpadnout, a to by byla škoda. Teprve až po vychladnutí vyklepeme z formy, ozdobíme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.

Co je dobré vědět o kukuřici?
Kukuřici většinou známe v podobě popcornu a snídaňových cornflakes, ale málokdo ví, že lze kukuřici konzumovat i v jiných podobách. Ta čerstvá obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, je dobrým zdrojem vlákniny a minerálních látek a neobsahuje lepek. Nejlépe stravitelné jsou žluté čerstvé a lehce napařené klasy, které jsou skvělou posilou pro kosti, svaly, mozek i nervový systém. 
Snažte se ale vybírat kukuřičné produkty z ekologického zemědělství, protože to nejsou geneticky modifikované potraviny, u kterých se o dlouhodobém působení na lidský organismus téměř nic neví.

A co najdete v obchodech a můžete zařadit nově do svého jídelníčku? Kukuřičnou krupici na kaši či bábovku, cornflakes místo strouhanky na obalovanání, hladkou kukuřičnou mouku na zahušťování omáček či polévek, různé kukuřičné křupky i chlebíčky a také kukuřičné těstoviny, které se nerozvařují.

Bára Bubílková