Alternativní způsob stravování-díl 2. Lakto-vegetariánský jídelníček

Dnešní díl je doslova nabitý tipy, recepty i zajímavými informacemi!

Druhý díl ze seriálu alternativní způsoby stravování bude nabitý. V předchozím díle jste si mohli přečíst krátký rozhovor s paní Eliškou o její cestě k vegetariánství. Dnes se můžete těšit na 3denní vzorový jídelníček, odpovědi na nejčastější otázky ohledně vegetariánské stravy a také bonus v podobě velikonočního receptu.

Vzorový lakto-vegetariánský jídelníček podle Elišky

 

Den 1

  • Snídaně: jasmínová rýže s jogurtem, borůvkami, banánem a čokoládou
    Ohřejeme rostlinné mléko, přidáme předem uvařenou rýži a kostičku 80% čokolády. Poté přimícháme bílý jogurt, ozdobíme banánem a borůvkami.
  • Svačina: knackebrot s hummusem a paprikou
  • Oběd: květák s cizrnou na kari, goody foody
    Na ghí opečeme květák, osolíme, zalijeme vodou, dusíme do měkka a zahustíme hraškou. Přidáme cizrnu, kokosové mléko a kari pastu. Opečeme goody foody (rostlinná bílkovina)a podáváme ozdobené čerstvým rajčetem.
  • Večeře: ratatouille s grilovaným hermelínem

Den 2

  • Snídaně: žitný chléb s lučinou, paprikou, kedlubnou a rajčetem
  • Svačina: pomeranč
  • Oběd: dýňová polévka
    Osmahneme dýni s vegetou na ghí, zalijeme vodou, přidáme vegetu či zeleninový bujon, osolíme a povaříme. Poté rozmixujeme, ochutíme umeoctem, zázvorem, chilli a koprem. Polévku na talíři ozdobíme nastrouhaným marinovaným tofu nebo parmazánem. Můžeme přidat i čočkové či hráškové chipsy.
  • Večeře: špenátová tortilla plněná mrkvovo-celerovou pomazánkou, ledovým salátem a tofu
    Do pomazánky nastrouháme mrkev a celer v poměru  2:1, osolíme, přidáme tofunézu, česnek a vše promícháme. Můžeme naředit jogurtem.

Den 3

  • Snídaně: smoothie z rostlinného mléka, jogurtu, banánu, borůvek a jahod + kousek žitného chleba se sojakrémem a sýr Jadel
  • Svačina: cottage s ředkvičkami
  • Oběd:  Laoská fialová rýže zapečená se špenátem a sýrem
    Uvaříme lila rýži – je opravdu fialová a do zapékací mísy vrstvíme rýži, ochucený špenát a sýr. Zapečeme a podáváme
  • Večeře: polníčkový salát s červenou řepou, balkánským sýrem, olivovým olejem, sypaný slunečnicovými semínky a opečená rostlinná bílkovina tzv. veggie řízek

4 nejčastější otázky k vegetariánství

Je vegetariánství zdravé?

Ano. Vegetariánství je zdravé za předpokladu, že zájemce skutečně jí takovou stravu, která zahrnuje pestrou nabídku obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů a pro většinu vegetariánů i vejce a mléčné výrobky. Z hlediska zdraví se nejčastěji u vegetariánů uvádí nižší výskyt srdečně cévních onemocnění, diabetu, hypertenze, některých druhů rakoviny, nadváhy a obezity. Vegetariánství nemusí být zdravé, pokud je pro jeho zastánce ochrana zvířat důležitější než vlastní zdraví a po vyloučení masa staví svůj jídelníček jen na koblihách a hranolcích. Největší rizika hrozí dospívajícím, kteří se náhle a bez znalostí o výživě rozhodnou vynechat maso, aniž by do jídelníčku zařadili typické pestré rostlinné potraviny.

 

Potřebují vegetariáni speciálně kombinovat zdroje bílkovin?

Ne. Dnes víme, že organismus si dokáže jednotlivé aminokyseliny nashromáždit i v průběhu delších časových intervalů a že naprostá většina vegetariánských jídel obsahuje přesně ty nejlepší kombinace. Teorie o nezbytnosti kombinovat v každém jídle různé rostlinné zdroje bílkovin s cílem získání všech esenciálních aminokyselin byla už dávno vyvrácena. Při mírnějších formách vegetariánství zpravidla není problém zajistit dostatek bílkovin. Studie z celého světa navíc potvrzují, že vegetariáni běžně přijímají dostatek bílkovin, který může splňovat požadavky na denní příjem bílkovin pro kohokoli včetně sportovců.

 

Je třeba ohlídat si některé živiny?

Ano. Vitamín B12 se standardně nachází pouze v potravinách živočišného původu. Vegetariáni, kteří dostatečně konzumují mléko, vejce nebo výrobky z nich zajišťují jeho dostatek z těchto potravin. Vegani by určitě měli cíleně přijímat potraviny fortifikované vitamínem B12 anebo doplňky s B12. Jeho deficit může vést k velmi závažným problémům od anémie až po nevratné poškození nervů. Dále jsou to omega 3 mastné kyseliny, které je třeba si hlídat a které se ve své nejsnáze použitelné formě nacházejí v rybách. Rostlinné zdroje jsou méně výhodné, ovšem k nejlepším zdrojům z této říše patří vlašské ořechy, dýňová semínka, konopná, lnění a chia semínka a některé druhy listové zeleniny.

 

Může být sportovec vegetarián?

Ano. Celá řada významných sportovců se hlásila a hlásí k vegetariánství či veganství, např. americký legendární atlet Carl Lewis, českoamerická tenistka Martina Navrátilová či italský legendární cyklista Fausto Coppi. Podle studie z klinické výživy není potvrzen ani vyvrácen vliv vegetariánské stravy na sportovní výkonnost. Případné problémy s nerovnováhou živin lze kompenzovat dobře navrženým vegetariánským jídelníčkem v kontextu tréninku a sportovních výkonů. Riziko chudokrevnosti z nedostatku železa, které má negativní vliv na sportovní výkon, je vzácné bez ohledu na stravu. Studie uvádí, že nedostatek železa není u vegetariánů častější než u nevegetariánů. Vegetariánská strava obsahuje podobné množství železa jako nevegetariánská. Nicméně železo z vegetariánských jídel má nižší biologickou dostupnost než železo z masa a jeho vstřebávání může být brzděno.

 

Velikonoční recept: Domácí špaldová veka a řepový hummus


Suroviny na veku (2 velké kusy):

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • ½ ks čerstvého droždí
  • 1 čl javorového sirupu
  • 350 ml vlažné vody
  • 8 pl olivového oleje
  • 3 čl mořské soli
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • + troška bílé mouky navíc na tvarování veky

Postup (30 minut kynutí + 30 minut pečení)
Ve velké míse smícháme obě mouky dohromady a uprostřed uděláme důlek, kam rozdrobíme droždí, které zakapeme javorovým sirupem a zalijeme troškou vlažné vody. Lehce zamícháme a čekáme zhruba 10 minut, než vzejde kvásek.

Pak přidáme ostatní suroviny, tj. olivový olej, sůl, semínka a zbytek vlažné vody. Vařečkou hněteme několik minut těsto, do kterého dle potřeby přidáváme mouku, pokud je příliš vláčné nebo vlažnou vodu, pokud je příliš suché. Připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 30 minut kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto rozdělíme na 2 půlky, lehce pomoučníme, vyválíme obdélníkové placky, zavineme a pečeme přesně 30 minut na 210 °C do zlatova.


Suroviny na jednoduchý řepový hummus:

  • 1 ks syrové červené řepy
  • 250 g konzervované cizrny
  • 3 pl olivového oleje
  • 1 pl sezamových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: trošku kmínu, soli a citronové šťávy

Postup:
Scezenou (ale trošku slaného nálevu ponechte, protože se pak pomazánka lépe mixuje) konzervovanou cizrnu vsypte do mísy, přidejte olivový olej a rozmixujte v robotu či tyčovým mixérem. Postupně při tom přidávejte sezam, lisovaný česnek, kmín, sůl a citronovou šťávu. Vše se nakonec spojí do hladké pasty. Na závěr vmíchejte jemně strouhanou červenou řepu a můžete rovnou podávat s pečivem.

Přečtěte si také první díl, v kterém je recept na výživnou pohankovou kaši. Alternativní stravování díl I. Cesta k vegetariánství

Bára Bubílková