Kvašení svědčí zdraví
Pojďme si připomenout, jak kvašení svědčí našemu zdraví. Fermentované potraviny jsou totiž významným zdrojem probiotik a jsou tedy ideální potravou pro náš zdravý střevní mikrobiom. Nejlépe vychází spojení probiotika a vláknina, což splňuje právě kvašená zelenina. Pokud jsou kvašené potraviny tepelně upravené (např. kvašené ovesné vločky), tak jejich hlavní výhoda spočívá v lepší stravitelnosti. Za nejlepší se považuje jíst živé fermentované potraviny v menších dávkách, ale zato pravidelně.
Fermentace, to jsou živé potraviny
Lidé kvasili ještě dříve, než se naučili psát či obdělávat půdu. K jednoduchému fermentování nepotřebujeme speciální technologie ani laboratorní podmínky. Fermentace z domácností vymizela mimo jiné i proto, že s dostupností ledniček ustoupila potřeba potraviny kvašením konzervovat.
Fermentace přešla do potravinářského průmyslu, který produkuje výrobky konstantní kvality a v některých případech tak potraviny přijdou o to, co je činí prospěšnými pro naše střeva, a proto stojí zato kvašení doma vyzkoušet. Řiďte se recepty, ale mějte na paměti, že vlastní zkušenost je nenahraditelná a jisté kouzlo spočívá i v tom, že každá domácí dávka je trochu jiná.