Jde to i jinak – 6.díl. Letní salát jako hlavní jídlo

Hoďme za hlavu stereotypní představy o „neochuceném zeleném lupení“ a pojďme si připravit vynikající pokrmy plné zdraví

Salát rovná se dieta? Slovo salát v nás občas budí až hrůzu, ovšem zbytečně! Hoďme za hlavu stereotypní představy o „neochuceném zeleném lupení“ a pojďme si připravit vynikající pokrmy plné zdraví. Takže ano, jde to i jinak! Salát může být výživné a přírodní jídlo, na kterém si pochutnáme. Seznam surovin pro dnešní recepty bude až neuvěřitelně prostý. Nejvíce vás překvapí jejich jednoduchost, protože jsou nenáročné na přípravu a také výsledná chuť díky netradiční kombinaci jednotlivých ingrediencí. Nezapomeňte také vyzkoušet a přidat do svého receptáře náš lahodný salát z minulého dílu, a to thajský Pad Thai.

Salát z okurky, rajčat a piniových oříšků

b
Suroviny:

  • 1 velká salátová okurka
  • 250 g cherry rajčátek
  • 50 g piniových oříšků
  • 1 PL olivového oleje
  • štáva z 0,5 ks limetky
  • mořská sůl a pepř

Postup: okurku i cherry rajčátka nakrájíme na co nejmenší kousky. V míse pak smícháme okurku, cherry a orestované oříšky. Vše dochutíme olejem, limetkou, solí a pepřem.

Salát z melounu, okurky a sýru feta

b
Suroviny:

  • 1 velká salátová okurka
  • 1 malý vodní meloun bez pecek
  • 250 g sýru feta
  • 1 PL olivového oleje
  • hrst čerstvé máty
  • hrst čerstvé bazalky
  • pár kapek limetky
  • pepř

Postup: meloun vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Potom pokrájíme okurku a fetu. Vše smícháme a dochutíme olivovým olejem, limetkou, pepřem a nasekanou mátou.

Salát z mrkve, cukety a semínek

b
Suroviny:

  • 1 cuketa
  • 4 mrkve
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 PL jablečného octa
  • hrst dýňových semínek
  • hrst slunečnicových semínek
  • 1 ČL červené papriky
  • mořská sůl a pepř

Postup: cuketu i mrkev oloupeme pomocí škrabky na plátky a důkladně promícháme v míse spolu s olivovým olejem, octem, semínky, mletou paprikou, solí a pepřem.

Bára Bubílková