Jde to i jinak -díl 7. Vychutnejte si Piňa Coladu

Alkohol a sport, téma dalšího dílu “Jde to i jinak”. Jak si vychutnat (ne)alko letní Piňa Coladu…

Spojení alkoholu a sportu má bohatou historii. Ještě v dobách před dopingovými kontrolami byl alkohol hojně využíván jako stimulant při sportovním výkonu. Dnes jej sportovci, trenéři a celé sportovní prostředí konzumují zejména při oslavách úspěchů i splínů po porážkách, ikdyž  se všeobecně ví, že má „negativní vliv“ na organismus vrcholového sportovce. Pokud nejste profesionálové v plném tréninku nebo před soutěží, není nutné alkohol úplně vyřadit ze svého života, jen je třeba nalézt svou hranici, aby neměl negativní vliv na vaší výkonnost.
b

Alkohol při zátěži

Alkohol není stimulant, tak jak si mnoho lidí myslí. Naopak má tlumící účinky. Zpomaluje aktivitu v centráním nervovém systému, včetně mozku. Ovlivňuje schopnost koncentrace a koordinace a zpomaluje reakční dobu na neočkávané situace. Snižuje výkon, protože negativně ovlivňuje různé psychomotorické dovednosti včetně reakční doby, rovnováhy a koordinace rukou i očí. Je prokázané, že konzumace alkoholu nezvyšuje ani svalovou sílu ani vytrvalost. Ačkoli většina sportovců nekonzumuje alkohol bezprostředně před zátěží, tak konzumace po zátěži má značně negativní vliv na regeneraci a výkonnost v následujících dnech.

Krátkodobé účinky alkoholu

           Alkohol odvodňuje organizmus. Tvrdý alkohol, vysokoalkoholické pivo a víno mají za následek ztrátu tekutin. Ani pivo s nízkým procentem alkoholu či víno ředěné vodou nejsou optimální sportovní nápoje, protože také mohou vést k dehydrataci po cvičení.

            Alkohol zhoršuje hojení drobných poranění měkkých tkání, které jsou běžné při sportovních kláních. K hojení je potřeba snížit průtok krve do poraněných míst, konzumace alkoholu má opačný efekt, zvyšuje průtok krve a tím prodlužuje dobu hojení.

            Alkohol zpomaluje reakční dobu. Je zcela prokázáno, že po konzumaci několika alkoholických nápojů je narušena schopnost rychlého rozhodování a prodlužuje se reakční čas na vnější podněty. Zvyšuje se tedy riziko zranění.

 

Dlouhodobé účinky alkoholu

Při pravidelném i nárazovém pití alkoholu se výrazně zvyšuje energetický příjem. Lidé často hovoří o cukru v pivu jaho havní příčině nabírání váhy. Ve skutečnosti pivo obsahuje jen malé množství sacharidů, protože ty jsou v pivu přeměněny na alkohol. Je to tedy alkohol, který je zodpovědný za tloustnutí, nikoliv sacharidy. Je prokázáno, že alkohol se velmi ochotně a rychle ukládá do tukových zásob. V kombinaci s tučným jídlem tak nedochází k žádoucímu doplnění glykogenových zásob do svalů a jater, ale převážná část energie se uloží jako zásobní tuk. Toho by si měli být vědomi sportovci, kteří si hlídají množství celkového tělesného tuku a tělesnou váhu.

            Kromě přímých účinků alkoholu má nárazové pití řadu nepřímých efektů, které ovlivňují délku a kvalitu regenerace. Zde jsou některé z nich:

  • pití alkoholu po zátěži znamená nekvalitní pitný režim a nedostatečné doplnění ztracených nutrientů nezbytných k obnově poškozených tkání
  • konzumace alkoholických nápojů bývá obvykle spojena s konzumací jídel, která nejsou pro sportovní výživu vhodná
  • z australské studie také vyplynulo, že sportovci oslavující po utkáních jsou velmi často součástí násilí nebo kriminálních činů, mající za následek ukončení v jejich sportovní kariéře

Nealko Piňa Colada

Suroviny a postup:

  • 1 čerstvý ananas
  • 0,3 l chlazené kokosové vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 PL citronóvé šťávy
  • 1 PL medu

Postup:  ananasu odkrájíme kůru a vnitřní tvrdou část. Připravíme si pár trojúhelníčků na ozdobu skleničky a zbytek ananasu nakrájíme na kousky. Potom vložíme všechy suroviny do mixéru a důkladně vše rozmixujeme. Podáváme vychlazené s kouskem čerstvého ananasu na skleničce.

DNK radí: nezapomeňte, že alkohol a hubnutí se spolu nemusí

Aby náš organismus mohl fungovat, potřebujeme přijímat energii z jídla a nealkoholických nápojů. Orientační hodnota pro denní základní energetický příjem ženy je okolo 1600 – 2100 kcal a u mužů okolo 2200 – 2600 kcal. Pokud sníme 1 g tuku, dodáme tím organismu 7 kcal, pokud zkonzumujeme či vypijeme 1 g sacharidů, tělo si vezme 4 kcal, stejně tak z 1 g bílkovin. A věděli jste, že 1 g alkoholu obsahuje více energie než sacharidy, bílkoviny i tuky? Přesněji: 1 g alkoholu dodá tělu 9 kcal! To, že alkohol může způsobovat přibírání na váze je tedy nesporný fakt, protože často člověk nezůstane u jedné skleničky. Alkoholické nápoje se pak biochemickými procesy v těle velmi snadno ukládají do tukových zásob, a to hlavně v oblasti břicha…

Bára Bubílková