Pokračujeme naším zdravým receptářem. Tentokrát česká klasika – jablečný štrůdl. Ale pozor – samozřejmě, že to jde i jinak
Reklama
Jablečný závin neboli štrůdl je typický český moučník, který však pochází z Rakouska. Klasická verze jablečného závinu se skládá z plátu listového těsta s náplní z jablek, cukru, skořice, rozinek a vlašských ořechů. Před pečením se těsto zavine jako roláda. Hotový štrůdl se podává ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem nebo s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Provoňte jím svou domácnost i vy a naservírujte tento vynikající moučník podle našeho receptu.
Na pohled vypadá „klasicky“, ale ingredience jsou tentokrát lehčí a méně kalorické, jedná se totiž o zdravější variantu z tvarohového těsta a špaldové mouky. Řada z nás si před Vánoci šetří „žaludek“ a drží „linii“, ale s naším odlehčeným moučníkem můžete mlsat bez výčitek. Je navíc bez cukru, což zase ocení naše imunita. Vyzkoušejte! Uvidíte, že tomuhle dezertu nikdo neodolá!
Suroviny:
těsto
400 g hladké špaldové mouky
500 g nízkotučného tvarohu
špetka mořské soli
náplň
500 g strouhaných jablek
1 sáček vanilkového pudinku
100 g rozinek + pár kapek rumu
100 g vlašských ořechů
1 PL mleté skořice
Postup:
Nejprve vypracujeme nelepivé těsto s tvarohu a mouky, které potom vyválíme na tenký plát na pomoučněné ploše.
V míse smícháme strouhaná jablka, nasekané vlašské ořechy, rozinky zakapané rumem, skořici a pudinkový prášek. Z vyváleného těsta si odkrojíme kousek na pozdější zdobení. Těsto naplníme jablečnou směsí a zavineme.
Formičkou na cukroví si vykrojíme ozdoby, které nakonec nalepíme na připravený závin. Štrůdl pečeme v předehřáté troubě kolem 35 minut na 165 °C dozlatova.
Tipy DNK:
aby nevytekla jablečná šťáva ze závinu, smíchejte směs jablek s pudinkovým práškem, který navíc vše ovoní vanilkou
aby vypadal hezky, vložte štrůdl na plech spojem dolů a navrch navíc nalepte vykrojené ozdoby.