Kam na něj?
Pokud nevlastníme zahrádku, rybíz lze zakoupit i na trhu, případně můžeme využít některého ze samosběrů napříč celou republikou. Stačí jen zadat do vyhledávače a vybrat ten nejbližší v okolí. Stejným způsobem pak můžeme využít nejen nejvíce oblíbené samosběry jahod, jablek, ale také třeba česneku či kořenové zeleniny.
Co s ním v kuchyni?
Natrhaný rybíz skladujeme v chladu, je totiž choulostivý, a proto ho zpracujte do 24 hodin! Z hroznů odebereme bobulky, opláchneme, zkonzumujeme čerstvý a přebytky zamrazíme nebo zpracujeme na zavařeninu. Čerstvý se hodí do smoothie, ovesné kaše, limonády, koláče, jogurtu, ale třeba i do zeleninového salátu.
Jak na jeho kyselost?
Pokud je rybíz na vás příliš kyselý nebo chcete na něj zvyknout děti, pak ho rozmačkáme s troškou jahod a polijeme medem. Lze také odšťavnit společně se sladkou hruškou a mrkvemi. Pokud nemáte odšťavňovač, pak stačí rybíz umixovat opět s hruškou na smoothie, která stáhne onu kyselou chuť rybízu.
Co umí s tělem?
- díky vitaminu C posiluje obranyschopnost a chrání buňky před volnými radikály
- obsahuje vitaminy skupiny B, A, železo, hořčík či rutin
- přispívá ke štíhlé linii
- umí tišit nervy a povzbuzovat náladu
- má močopudné i očisťující účinky
- podporuje trávení, krvetvorbu i pružnost cév a posiluje kardiovaskulární činnost