Brambory a jejich historie
Když se vydáme po stopách bramborové historie, dostaneme se až do Peru v době cca 5000 let před našim letopočtem. Tam měly brambory důležitý význam, jelikož se jim dařilo v oblastech, kde pěstování kukuřice selhávalo. Do Evropy se brambory dostaly až v 16. století a na české území ještě o století později. Bohužel se v Evropě nejdříve oblibě moc netěšily a některé národy je dokonce odmítaly jíst. Nicméně byly to právě brambory, které v době hladomoru alespoň částečně zachraňovaly situaci a obyvatelstvo je díky tomu zařadilo do svých jídelníčků. Brambory byly tehdy využívány také jako okrasné plodiny v zahradách.
Brambory a jejich výživová hodnota
Brambory jsou ceněné pro svůj vysoký obsah vlákniny, díky které navozují pocit sytosti a v kombinaci s vyšším podílem škrobu jsou pro tělo výhodným přísunem energie. Brambory jsou, trochu překvapivě, také hodnotné pro značné množství vitamínu C, který se ovšem ničí oxidací, proto oloupané brambory nenecháváme na vzduchu. Úplně nejlepší je vařit brambory ve slupce, protože si zanechají více vitamínu C.
Takto vařené jsou také vhodné kvůli pomalejšímu vstřebávání cukrů, než je tomu například u vstřebávání cukrů z brambor vařených, které jsou před tepelnou úpravou zbavené slupky. Tato metoda tepelné úpravy ve slupce také zvyšuje uchování podílu ostatních živin – například draslíku. V podílovém zastoupení draslíku v potravinách se brambory řadí na jedno z předních míst. Je to právě draslík, který zajišťuje správnou funkci nervové a svalové soustavy a zdravou hladinu krevního tlaku. Nevhodná úprava je smažené brambor, proto raději volíme pečení.