Podzim na talíři #2. Houby. Co o nich (možná) nevíte? Bonusový recept na kyselo

Spousta vlákniny, nulové kalorie…a co ještě užitečného získáváme z hub?

Houby? Tak ty rozhodně nejsou na houby! S končícím létem vždy vrcholí i sezona hub. U nás je řada vášnivých houbařů, což není ve světě tak obvyklé. Lidé v jiných zemích si častěji kupují žampiony či hlívu v obchodě, ale volně rostoucí houby běžně nesbírají. 

Houby tvoří samostatnou říši organismů, nejsou tedy ani rostliny, ani živočichové. Latinsky se označují Fungi. Houby nejsou jen ty s klobouky a nohou, existují i tvz. mikroskopické využívané třeba v potravinářském průmyslu jako ušlechtilá plíseň na skvělých sýrech.

Vegani zpozorněte

Houby v kuchyni jsou prostě mimořádně chutné. Z výživového hlediska obsahují minimum kalorií, protože jde z větší části o vodu a prospěšnou vlákninu. Současně jsou bohaté na minerály a vitamíny B2, B3, D, E a dokonce i trochu B12, kterého je málo především ve veganské stravě.

Z minerálních látek je v houbách hodně draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, ale nezatěžují ledviny díky malému obsahu sodíku. Dále jsou dobrým zdrojem selenu. Nejvýznamnějšími látkami hub, jež nás v podzimním období zajímají, jsou betaglukany, které aktivují imunitní systém, zde je nejčastěji zmiňována právě hlíva ústřičná.

Pozor na mrazíky

Sbíráme pouze houby, které bezpečně poznáme. Pozor také na houby v silně znečištěných průmyslových oblastech, kde mohou obsahovat těžké kovy. Dbejme také na to, aby houby nebyly napadené plísní či přemrzlé. Po zmrznutí a opětovném rozmrznutí totiž dochází k rozkladu bílkovin a zkonzumovat takové houby je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso

Houby jsou kvůli velkému množství vlákniny hůře stravitelné pro děti do 3 let. Záleží i na jejich úpravě, protože více zatěžují v podobě smaženice či řízku na sádle, na což by si měli dávat pozor hlavně senioři a lidé s citlivým trávením. Naopak houby důkladně podušené či povařené v polévce či omáčce problémy nezpůsobují.

 

Jak je uchovávat

Čerstvé houby bychom měli zpracovat co nejdříve. Můžeme je použít do smaženice, polévky, omáčky, pod maso, udělat z nich řízky, přidat je do rizota či karbanátků. Zkrátka množství jídel s houbami je nepřeberné. Když jich máme opravdu hodně, přichází na řadu nakrájení na plátky a usušení buď na vzduchu, nebo v sušičce potravin a následné skladování ve sklenici s pevně uzavřeným víčkem, které vřele doporučujeme. Na Vánoce čekejte recept na krkonošský hubník! 

Můžeme je také nakrájet a povařit s kmínem a takto ve vhodných nádobách či sáčcích zamrazit pro pozdější použití v kuchyni. Českou klasikou je naložení hub do octového nálevu.

Víte, že: nejdražší houbou na světě jsou lanýže. Žijí v symbióze s kořeny dubů, buků, bříz, lísek, smrků, habrů nebo topolů  Kromě vybraných lokalit Itálie, Francie a Chorvatska je najdete také v Česku. Jejich sběr je však u nás přísně zakázaný.

To kyselo je moc kyselý…“ je známá hláška z pohádek o Krakonošovi, kdy se Trautenberk zrovna chystal na pořádný oběd pro panský žaludek. Kyselo či krkonošské kyselo je polévka rozšířená zejména v Podkrkonoší a na jeho přípravu potřebujeme jako jednu z hlavních surovin právě houby. Kyselo, prosté horské jídlo, svoji výživovou hodnotou trumfne kdejaký pokrm! Pustíte-li se do horského kysela, pak už nemusíte vařit žádné „druhé jídlo“.

Tato polévka je kompletní, dodá tělu vše potřebné najednou. Obsahuje tekutiny v podobě vody, komplexní sacharidy jsou zase v bramborách, bílkoviny najdeme ve vejcích, trochu tuku dodá máslo a prospěšné bakterie pro naše trávení obsahuje kvásek.

Suroviny:

  • 100 g čerstvých či hrst sušených hub
  • 200 g chlebového kvásku
  • mořská sůl
  • drcený kmín
  • 1 ks cibule
  • 1 l vody
  • 0,5 kg brambor
  • 4 vejce
  • 50 g másla

Postup:

Chlebový kvásek důkladně rozmícháme v 1 litru vlažné vody. Osolíme, okmínujeme a přidáme houby. Čerstvé pokrájíme, ale sušené namočíme a přilijeme i s nálevem. Dáme vařit. Potom si podusíme cibuli na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidáme do polévky. Mezitím si uvaříme zvlášť brambory ve slupce.

Před podáváním je oloupeme a pokrájíme do hlubokého talíře. Na zbytku másla si uděláme míchaná vejce, která servírujeme do talíře k bramborám. Vše zalijeme polévkou a můžeme podávat. Nabízí se i další varianta, a to že brambory i míchané vejce přidáme rovnou do celé polévky. Pokud se chystáte připravit kyselo na více dní, je vždy lepší i chutnější připravit si zvlášť čerstvá vejce i s bramborem.

Bára Bubílková