Podzim na talíři #3. Dýňové laskominy

Vyzkoušejte lahodné recepty naší výživové specialistky Barči….

Podzim je tu a společně s ním se těšíme na sezónu dýní! Dýně jsou dnes natolik oblíbené a známé, že je není třeba příliš představovat. V obchodech se nejčastěji setkáváme s oblíbenou dýní hokkaido. Existuje však asi 25 nejrůznějších druhů, které patří do čeledi tykvovitých, kam řadíme i cuketu, patison, melouny a okurky. 

Dýni si cení zejména vegetariáni a vegani, ale nejen oni, protože jen s několika málo ingrediencemi lze vytvořit chutné a výživné pokrmy. Velmi bohaté na živiny jsou i její semena, která jsou nejen oblíbenou pochoutkou, ale díky zinku chrání i náš imunitní systém. 

Z dýňových receptů jsme vám v minulých sezónách představily již dýňovo-čočkový krém, dýňový pudink s ricottou a dýňové risotto. Dnes nás čeká dýňový dip a neokoukaná dýňová polévka!

Dýně – zdravá i léčivá!

Proč se vyplatí v obdodí sklizně dýní zpestřit jídelníček recepty, v kterých hraje dýně prim? Je zdravá, je léčivá, je dietní.

Dužina dýně je bohatá na vlákninu a je navíc nízkokalorická, protože obsahuje pouze 25 kcal na 100 g. Odrůdy se sytě oranžovou dužinou mají až několikanásobně vyšší obsah vitamínu A než mrkev, který je považován za vysoce účinný antioxidant bránící tvorbě volných radikálů a stárnutí buněk. 

Má vliv na prevenci proti kardiovaskulárním nemocem a rakovině. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a C, také draslík, vápník, fosfor, železo a sodík. Dýňová semínka navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro stavbu buněk.

Dýňový olej je ceněn nejen pro chuť, ale také jako lék. Dýni je možné jíst pečenou či vařenou v páře i vodě. Některé odrůdy je nutné loupat, jiné lze spotřebovat celé i se slupkou. Dýně můžeme využít nejen v kuchyni na vaření, ale i na stůl jako tematickou podzimní dekoraci!

Dýňový dip

Suroviny (na 500 ml dipu):

  • 200 g dýně hokaido
  • 120 g smetanového sýru Lučina
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • kousek chilli papričky
  • mořská sůl a pepř
  • na podávání: čerstvá zelenina, ovoce či pečivo

Postup:

Dýňové kostičky uvaříme v malém množství vody. Poté rozmixujeme samotné kostičky bez vody, které smícháme se zbývajícími přísadami, tedy s Lučinou a zakysanou smetanou. Podle chuti přidáme lisovaný česnek, jemně nakrájenou chilli papričku, sůl a pepř. Podáváme s čerstvě nakrájenou zeleninou, jablky či celozrnným pečivem.

Dýňová polévka se sušenými meruňkami

Suroviny (na 4 porce):

  • 1 kg dýně hokaido
  • 200 g sušených meruněk
  • 1 velká cibule
  • 2 ČL karí koření
  • 50 g másla
  • 500 ml vody
  • mořská sůl
  • na dochucení: netradičně klíčené pohankové vločky a klíčené vločky z červené čočky nebo tradičně zakysaná smetana a dýňová semínka

Postup:

Oloupanou a na kostičky nakrájenou dýni osmažíme společně s cibulí a meruňkami na másle. Přidáme karí koření, sůl a zalejeme vodou. Vaříme přibližně 40 minut do změknutí. Následně vše umixujeme, ale pokud je pyré příliš husté, přidáme ještě trochu vody a provaříme. 

Servírujeme tradičně se zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky nebo netradičně s klíčenými pohankovými vločkami a klíčenými vločkami z červené čočky.

Bára Bubílková