Dýně – zdravá i léčivá!
Proč se vyplatí v obdodí sklizně dýní zpestřit jídelníček recepty, v kterých hraje dýně prim? Je zdravá, je léčivá, je dietní.
Dužina dýně je bohatá na vlákninu a je navíc nízkokalorická, protože obsahuje pouze 25 kcal na 100 g. Odrůdy se sytě oranžovou dužinou mají až několikanásobně vyšší obsah vitamínu A než mrkev, který je považován za vysoce účinný antioxidant bránící tvorbě volných radikálů a stárnutí buněk.
Má vliv na prevenci proti kardiovaskulárním nemocem a rakovině. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a C, také draslík, vápník, fosfor, železo a sodík. Dýňová semínka navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro stavbu buněk.
Dýňový olej je ceněn nejen pro chuť, ale také jako lék. Dýni je možné jíst pečenou či vařenou v páře i vodě. Některé odrůdy je nutné loupat, jiné lze spotřebovat celé i se slupkou. Dýně můžeme využít nejen v kuchyni na vaření, ale i na stůl jako tematickou podzimní dekoraci!