Recept DNK. Dýňový puding s riccotou

Dnešní recept přichází právě včas….

Do podzimního jídelníčku patří jednoznačně dýně Hokaido, u které oceníme především její sladkou a lehce oříškovou chuť. Využití je opravdu rozmanité. Lze zpracovávat na slano jako grilovaný pokrm, do rizot, polévek, omáček, ale také na sladko do koláčů či dortů. Je jen na Vás, v jaké podobě budete dýni Hokaido jíst. A víte také, že z dýně je výborný puding? Nechte se inspirovat jednoduchým a zdravým receptem. Určitě přijde vhod všem sportovcům a dětem, protože syrovátkový sýr ricotta obsahuje ty nejstravitelnější bílkoviny.

b
Suroviny na 4 porce:

  • ¼ menší dýně Hokaido
  • 2 ks badyánu
  • 400 ml tučného mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 250 g sýru ricotta
  • zdobení: ovoce, oříšky, med

B

Postup:

Hokaido dýni oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme dužinu i se semínky. Čtvrt dýně nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce spolu s badyánem. Po změknutí vodu slijeme a dýni rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.

Pak si připravíme pudink. Do vlažného mléka přidáme pudinkový prášek a mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme sýr ricotta a připravené dýňové pyré.Servírujeme do sklenic. Dochutíme minimálně čerstým ovocem, oříšky a osladíme medem. Podáváme teplé či studené, obě varianty jsou božské.

DNK tip: na zdobení byla použita domácí oříšková granola, kterou jsme si představili již v přechozích dílech. Dále se podzimní dýňový pudink skvěle snoubí s hrozny, medem a domácím karamelem. Takový zdravější karamel si snadno připravíme rozmixováním několika sušených datlí s pár lžic arašídového másla a trošky horké vody.

Bára Bubílková