Vánoční speciál: rychlý skořicový šnek

Vánoční recept, který se nebojí jít do souboje s klasickou vánočkou

Vánoce za dveřmi. Čas, kdy se těšíme na pohodu u vánočního stromku s lidmi, které máme rádi, ale také na stoly plné svátečního jídla a cukroví. I když je na zimu potřeba si udělat trochu tukovou izolaci, měli bychom stále myslet na zásady zdravého životního stylu a úplně se neutrhnout z řetězu. Nejde jenom o ručičku na váze, která se často umí i pouhým lusknutím prstů vyhoupnout přes sváteční dny nahoru.

V důsledku přejídání, návalu cukru, alkoholu a omezenému pohybu trpí i naše imunita, o kterou je třeba v této době hodně pečovat! Že už zas chceme Vánoce ve zdravém duchu? Proč ne! Méně znamená více, a to platí i v případě vánočního cukroví. Můžeme ubrat na množství cukru v jednotlivých receptech, což ocení hlavně naše střevní flóra, a tedy zase imunita. Současně lze i část uvedené mouky nahradit její celozrnnou variantou, která má více vlákniny a lepší sytivost. A když ubereme na  jednotlivých druzích cukroví, místo toho můžeme připravit rodině čerstvé pečivo.

Přesně jedno takové vánoční, zdravé, provoněné skořicí vám představíme v dnešním receptu!

Skořicová roláda, tedy šnek, je velmi oblíbené sladké pečivo zejména v severských zemích jako Švédsko či Dánsko. Existuje tedy celá řada skvělých receptů, ale my jsme dnes vsadily na jeho zdravou verzi ze špaldové mouky s nižším obsahem přidaného cukru i tuku bez nutnosti dlouhého kynutí. Jak na to?

Suroviny:

kvásek

  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička kokosového cukru
  • troška hladké špaldové mouky
  • troška vlažného mléka

těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 350 ml tučného mléka
  • špetka mořské soli
  • pár kapek vanilkové esence

náplň

  • 60 ml datlového sirupu
  • 1 větší jablko
  • 2 lžíce skořice
  • pudinkový prášek

dozdobení

  • máslo
  • zrníčka granátového jablka

 

Postup:

  1. V míse si nejprve připravíme kvásek smícháním vlažného mléka s rozdrobeným droždím, troškou kokosového cukru a mouky. Necháme 10 minut odstát.

  2. Poté si připravíme těsto. Ke kvásku přisypeme zhruba půl kila mouky a přiléváme přes čtvrt litru vlažného mléka. Zpracováváme vařečkou tak, aby se těsto příliš nelepilo. Vmícháme ještě špetku soli a pár kapek vanilkové esence.

  3. Nelepivé těsto přeneseme na vál, pomoučníme a rozválíme. Není třeba nechávat kynout. Šneci výrazně nakynou během samotného pečení.

  4. Namažeme náplní ze strouhaného jablka s datlovým sirupem, skořicí a pudinkovým práškem (zabraňuje vytékání náplně). Zabalíme do velké rolády a nakrájíme na menší kousky.

  5. Přendáme do vymazaného pekáčku či kulaté formy a každý šnek pokryjeme kouskem čerstvého másla.

  6. Ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 30 minut na 160°C. Při servírování posypeme čerstvými zrníčky granátového jablka.
Bára Bubílková