Vánoční recept, který se nebojí jít do souboje s klasickou vánočkou
Vánoce za dveřmi. Čas, kdy se těšíme na pohodu u vánočního stromku s lidmi, které máme rádi, ale také na stoly plné svátečního jídla a cukroví. I když je na zimu potřeba si udělat trochu tukovou izolaci, měli bychom stále myslet na zásady zdravého životního stylu a úplně se neutrhnout z řetězu. Nejde jenom o ručičku na váze, která se často umí i pouhým lusknutím prstů vyhoupnout přes sváteční dny nahoru.
V důsledku přejídání, návalu cukru, alkoholu a omezenému pohybu trpí i naše imunita, o kterou je třeba v této době hodně pečovat! Že už zas chceme Vánoce ve zdravém duchu? Proč ne! Méně znamená více, a to platí i v případě vánočního cukroví. Můžeme ubrat na množství cukru v jednotlivých receptech, což ocení hlavně naše střevní flóra, a tedy zase imunita. Současně lze i část uvedené mouky nahradit její celozrnnou variantou, která má více vlákniny a lepší sytivost. A když ubereme na jednotlivých druzích cukroví, místo toho můžeme připravit rodině čerstvé pečivo.
Přesně jedno takové vánoční, zdravé, provoněné skořicí vám představíme v dnešním receptu!
Skořicová roláda, tedy šnek, je velmi oblíbené sladké pečivo zejména v severských zemích jako Švédsko či Dánsko. Existuje tedy celá řada skvělých receptů, ale my jsme dnes vsadily na jeho zdravou verzi ze špaldové mouky s nižším obsahem přidaného cukru i tuku bez nutnosti dlouhého kynutí. Jak na to?
Suroviny:
kvásek
20 g čerstvého droždí
lžička kokosového cukru
troška hladké špaldové mouky
troška vlažného mléka
těsto
500 g hladké špaldové mouky
350 ml tučného mléka
špetka mořské soli
pár kapek vanilkové esence
náplň
60 ml datlového sirupu
1 větší jablko
2 lžíce skořice
pudinkový prášek
dozdobení
máslo
zrníčka granátového jablka
Postup:
V míse si nejprve připravíme kvásek smícháním vlažného mléka s rozdrobeným droždím, troškou kokosového cukru a mouky. Necháme 10 minut odstát.
Poté si připravíme těsto. Ke kvásku přisypeme zhruba půl kila mouky a přiléváme přes čtvrt litru vlažného mléka. Zpracováváme vařečkou tak, aby se těsto příliš nelepilo. Vmícháme ještě špetku soli a pár kapek vanilkové esence.
Nelepivé těsto přeneseme na vál, pomoučníme a rozválíme. Není třeba nechávat kynout. Šneci výrazně nakynou během samotného pečení.
Namažeme náplní ze strouhaného jablka s datlovým sirupem, skořicí a pudinkovým práškem (zabraňuje vytékání náplně). Zabalíme do velké rolády a nakrájíme na menší kousky.
Přendáme do vymazaného pekáčku či kulaté formy a každý šnek pokryjeme kouskem čerstvého másla.
Ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 30 minut na 160°C. Při servírování posypeme čerstvými zrníčky granátového jablka.