Co obsahuje
Žito je silná a odolná obilovina, bohatá na vlákninu a polysacharidy. Obsahuje i řadu minerálních látek jako mangan, fosfor, železo, hořčík, draslík, vápník, selen a křemík. Je i výborným zdrojem takzvaných fytochemikálií, konkrétně obsahuje ochranné látky lignany, s mnoha zdravotně prospěšnými funkcemi jako vitamíny.
Co dokáže
Lidé, kteří konzumují žito, mají dobrý imunitní systém. Kvalitní čerstvá celozrnná žitná mouka, ideálně v biokvalitě, působí blahodárně na činnost střev, proti zácpě a hemoroidům. Žito posiluje nervy a svaly, je prospěšné pro činnost cév, oběhový systém a brání chudokrevnosti. Opravdový 100% žitný celozrnný kváskový chléb je ideální pečivo pro každého, kdo chce zhubnout.
Použití v kuchyni
Nejlépe jde zařadit žito do jídelníčku v podobě žitného kváskového chleba nebo přidávat žitnou mouku do perníku, což můžete hned vyzkoušet v následujícím receptu. Občas můžeme zařazovat i žitné těstoviny a vločky, ideálně do zapečených pokrmů. Blahodárné je také popíjení žitné kávy, která neobsahuje kofein, ale minerální látky a hlavně vlákninu.