HOLKY KOLEM KOL. Martina Prokopová: “Názor manžela si vyslechnu, ale jsem to já, kdo dělá finální rozhodnutí.”

Další díl seriálu Holky kolem kol

Jak představit pro náš web Martinu Prokopovou?  Cyklisté, co prohání biky s vysokými zdvihy nebo propadly kouzlu fourcrossu ví, že je to manželka Michala Prokopa, trojnásobného mistra světa, Evropy, olympionika, v současnosti také ředitele populárních závodů Blinduro.

Kdo sleduje sportovní módu a necílí jen na globální brandy, naopak hledá osobitost a originalitu, tak zná jméno Martiny Prokopové z tohoto segmentu. Protože Martina je zakladatelkou české značky sportovního oblečení LASOUL. O její cestě k cyklistice, radostech i krizových momentech podnikání i o tom, kam míří při vzácných chvílích, které má čas užít s rodinou si přečtete v našem rozhovoru.

Manželka, máma, podnikatelka, mohla bys ještě doplnit Tvé představení?

Pocházím z Brandýsa nad Labem, vystudovala jsem střední ekonomickou školu a vyšší odbornou školu cestovního ruchu. Po škole jsem začala pracovat pro veletržní správu, kde jsem měla na starosti zahraniční vystavovatele mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky. Po několika letech jsem zatoužila po změně a dělala marketing a interní komunikaci pro distribuční společnost mezinárodní ocelářské společnosti. Studium mi začalo chybět, tak jsem si při práci dodělala bakaláře na UNYP a MBA. Moje kariéra zaměstnance skončila odchodem na mateřskou dovolenou.

 

Kdy jsi potkala muže svého života, tedy Michala?

S Michalem jsme spolužáci ze střední školy, na žádné cyklistické akci to nebylo.


Jaký je tvůj vztah ke sportu obecně a samozřejmě i konkrétně k cyklistice?

Jsem rekreační sportovec. Ráda se pravidelně hýbu, ale nikdy jsem neměla potřebu se jakémukoli sportu věnovat na profesionální úrovni. Sportuji pro radost a to platí i pro kolo.

Byla to bolavá cesta…láska ke kolu? A v čem ses našla, silnička, gravel, terén…výkon, výlet?

Na kole jsem jezdila od malička, ale nikdy jsem si nedokázala představit, že bych najížděla 60-70 km, taková fanynka jsem nebyla. Ovšem když si vezmete za muže profesionálního cyklistu, pro kterého kolo znamená život, nemáte úniku. Z občasných vyjížděk se staly pravidelné a já si to zamilovala. Zdaleka nenajíždím tolik, co Michal, hledám si své trasy v přírodě a za poznáním a jsem takhle šťastná.

Co se typu kola týče, tak se přiznám, že nijak neexperimentuji. Jezdím na tom, co je zrovna doma k dispozici a mám ráda, když mě cesta zavede do míst, které neznám a když má nějaký cíl. Nenajíždím kilometry, užívám si své výletní tempo.  

Byla to ale právě cyklistika, co tě nasměrovala k podnikání, je to tak?

To je pravda a přišlo to zcela přirozeně. Naše výlety jsem začala sepisovat na blog, který jsem si založila po nástupu na mateřskou dovolenou. Blog se líbil a všimnul si ho i šéfredaktor časopisu o elektrokolech. Slovo dalo slovo a začala jsem do časopisu přispívat pravidelnou rubrikou o tipech na cyklovýlety. A protože jsou články doprovázeny fotografiemi, začala jsem více řešit oblečení.

Nenašla jsem na trhu nic, co by mě oslovilo, co by mi sedělo a v čem bych se cítila na kole dobře. Rozhodla jsem se tedy založit značku českého sportovního oblečení pro ženy, LASOUL.

Realizace mi trvala téměř dva roky. Byla jsem plná nadšení a věřila tomu, co dělám, ale neměla jsem žádné zkušenosti, nestudovala jsem tento obor a ani v okolí jsem neměla nikoho, kdo by mi mohl předat své zkušenosti a poradit. Zároveň se mnou šicí dílny kvůli malým objemům odmítaly spolupracovat. To mi rychlý start zkomplikovalo. Ovšem když něčemu věříte a děláte pro to maximum, podaří se to.

Co v sobě skrývá název LASOUL, jak jsi přišla na tenhle nápad?

Svůj volný čas trávím na kole a mám tenhle druh sportu vážně ze srdce i duše ráda. A protože kolo mě přivedlo na myšlenku založit svou značku, bylo nasnadě tento vztah začlenit i do názvu. Tudíž LA-důraz na ženu a SOUL-duše – LASOUL. 

Své sportovní oblečení nabízíš čtvrtou sezónu, jaký byl první rok tvého podnikání? Co vše bylo pro tebe nové a byl někdo, kdo ti pomáhal?

Začátky byly náročné. Vše jsem se učila za provozu. Ladila jsem stále dodavatele látek, šicí dílny, konstruktéry střihu, vylepšovala eshop, u kterého mi díky rostoucím objednávkám přestávaly stačit základní funkce. Začala jsem se vzdělávat v pro mě novém oboru podnikání, financí, ale i marketingu. Udělala jsem spoustu chyb, ale díky nim jsem se posunula vždy o krok dál.

Největší oporou mi byl Michal, věřil mi a dal mi prostor se realizovat. Bez něho bych v sobě odvahu nenašla.

LASOUL je ryze českou značkou, používáš výhradně české materiály, využíváš lokálních dodavatelů a švadlen. S kolika lidmi spolupracuješ a jaký čas uběhne od nápadu na nějaký nový kousek až po jeho zabalení k prodeji?

Ano, LASOUL je česká značka. Materiály jsou dováženy z Německa a Itálie, jinak je celá kolekce vyrobená u nás. Spolupracuji s šicími dílnami v Brně a Jablonci nad Nisou.

Návrhy kolekce si dělám sama. Grafik je pak zapracuje do stávajících střihů a ušijí se vzorky. Celý proces zabere přibližně čtvrt roku. Vývoj nových výrobků trvá déle, musí se vyladit konstrukce střihu a pak zabere čas testování výrobku.

Dělám si sama téměř vše od návrhu oblečení, po správu eshopu, až po vyřízení a zabalení objednávky. Externě řeším pouze účetnictví a správu kampaní na sociálních sítích a ve vyhledávačích.

Na trhu jsi relativně krátce, téměř polovinu doby jsi podnikala v období restrikcí kvůli covidu. Jak moc tě to zasáhlo?

Když přišly restrikce, měla jsem o svou značku velkou obavu. Ale zbytečně. Zákaznice měly více času na sport a nebály se nakupovat. Jsem vděčná, že LASOUL podržely a toto nepříjemné období jsem překonala bez větších problémů.

Tvoje kolekce hýří barvami, originálními vzory. Kde hledáš inspiraci? Je tvůj civilní šatník střízlivější nebo i tady miluješ barevnost?

Barvy jsou radost a zdroj pozitivní energie. Stejně jako sport. Proto mi přijde tohle propojení naprosto přirozené a já si s designy ráda hraji. Inspirací je mi sám život. Ať už je to příroda, cestování, počasí, nebo aktuální nálada.

Pravdou je, že v civilním šatníku u mě převládá minimalismus. Vše je tak v rovnováze. 😊

Když tvoříš novou kolekci, bavíš se o nápadech s Michalem?

Přiznám se, že minimálně. Ze začátku jsem měla potřebu s ním vše sdílet a ptát se na názor, ale on to jako muž vidí jinak. Názor si vyslechnu, ale jsem to pouze já, kdo dělá finální rozhodnutí. Proto je také LASOUL ryze dámské oblečení a tak to zůstane. 

 

Než pustíš věci do výroby, projdou tvým osobním testováním. Udělala jsi někdy fakt velký přešlap, že se pak vzorek nikdy nerealizoval nebo musel projít úpravou?  

Bez testování to nejde, takže každý nový výrobek se se mnou projede na kole, nebo jinak zasportuje. Hodně o nových výrobcích přemýšlím dopředu a při konstrukci střihů řeším každý detail, takže se mi zatím nestalo, že by bylo něco zcela mimo. Na prvním vzorku se nedostatky odladí a do výroby už jde vždy výrobek, za kterým si stojím.

Jako každý podnikatel máš určitě své vize, kam značku posouvat. Jak daleko do budoucnosti se díváš?

Přeju si, aby LASOUL bylo stabilní lokální značkou. Dělám a budu dělat vše proto, aby si našlo své pevné místo na trhu, aby bylo symbolem radosti z pohybu a kvalitní české značky, ženy se v oblečení cítily dobře a hrdě ho oblékaly.


Na úspěch se lze dívat různě, sleduje se růst, zisk, spokojené recenze od zákazníků. Jak to vnímáš ty? Už jsi měla čas se ohlédnout a říct si, „jo, jsem úspěšná“?

Pro mě jsou největším úspěchem zákaznice, které se mi každou sezónu vracejí. A to myslím naprosto vážně. Jen díky nim LASOUL každým rokem roste a mohu se živit tím, co mi dělá radost.

Jste s Michalem hodně vytížená dvojice, k tomu máte doma malou slečnu, kolik času na sebe máte přes týden a kolik dní dovolené si dokážete pro sebe vyhradit?

Najít v sezóně na dovolenou alespoň týden v kuse, kdy není nějaký závod, nebo jiné povinnosti, je každý rok velká výzva. Loni se nám to v létě ani nepovedlo. Daří se nám to spíše mimo sezónu, kdy je toho méně. Elle je 10 let, takže má přes týden školu a kroužky, využíváme tudíž hlavně jejích podzimních a jarních prázdnin.

I když nemáme ani jeden pravidelnou pracovní dobu, potkáváme se přes týden všichni až u večeře. Pravdou je, že Michal bývá pryč i v týdnu, takže s Ellou válčíme doma často samy.

Když už máte tenhle vysněný čas, kam nejradši vyrazíte? Je to vždy s koly?

Rádi jezdíme po Čechách a Moravě, objevujeme nová místa a kola samozřejmě bereme s sebou. Vlastně si už ani nevybavím, kdy jsme byli na dovolené po Česku bez nich. Nám to tak ale vyhovuje a máme to rádi.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková