Pro cyklodobrodružky: Vezměte to po rovnoběžce!

Zajímavý tip na letní dobrodružství

Jedno je jisté. Z tohoto výletu si odvezete zážitky, které vám už nikdy nikdo nevezme. Pokud vás omrzelo jezdit „okolo komína“, nebo nemáte žádný lákavý nápad, kam se vydat, tak my bychom tu měly speciální výzvu. Vezměte to na kole napříč Českou republikou na padesáté rovnoběžce. Svým tempem a ve svém termínu.

Letos se koná už 4. ročník letní cyklistické soutěže Král 50. rovnoběžky, který pořádá Slavia pojisťovna Sport Team. Slovo soutěž by se ale dalo spíš vyměnit za „akce“. Protože tak úplně nejde o čas – ačkoliv… soutěživé duše si stejně nedají pokoj a na konci září bude jasné, kdo zvládnul trasu Cheb – Opava – nebo obráceně (obě varianty jsou možné) nejrychleji.

„Jsme sportovní tým, výsledky nás zajímají, člověk se pak líp hecne,“ usmívá se šéf týmu Pavel Sehnal. „Ale v případě téhle akce nejsou výkony zas až tak důležité. Jde o to se zvednout a chtít zažít něco nového. Kdo projede víc než 500 kilometrů napříč republikou, ten je prostě borec, a zaslouží si uznání i něco na památku.“ Ceny jsou tedy připravené nejen pro ty nejrychlejší, ale úplně pro každého. Každý účastník získá certifikát o absolvování závodu, funkční sportovní triko s potiskem Král 50. rovnoběžky a medaili.

Jak jsme redakčně zjišťovaly, v předchozích třech ročních akce převažovali ve výsledkových listinách chlapi. V překladu: Králové 50. rovnoběžky se počítají na desítky, zatímco Královny na prstech jedné ruky. Hmmm…. Nejvyšší čas něco s tím udělat. Nově je letos možnost jet ve dvou (jeden na kole a druhý za volantem auta) a střídat se. Ale… To se tady skoro ani neodvažujeme zmínit, protože moc dobře víme, jak za to dámy na kole umí vzít.

Takže pokud by vás to lákalo:

Není nutná žádná registrace předem. 

Jet můžete na horském či silničním kole – volba závisí jen na vás.

Povinností každého účastníka je projet určenými průjezdnými body, ve kterých je jeho povinností získat doklady o průjezdu těmito místy a nejlépe pořídit i vlastní foto – tedy selfie z každého průjezdného bodu.

Pokud nemůžete nebo nechcete pořídit fotografii, dá se foto nahradit například účtenkou z obchodu v daném místě. Zkrátka je potřeba nějak doložit, že jste projela.

Průjezdnými body jsou obce, které se nacházejí nejblíže k místům, kde se 50. rovnoběžka Českou republikou protíná s jednotlivými poledníky. Celkem je to 500 km.

Určující jsou den a čas startu a den a čas dosažení cíle, výsledný čas je rozdíl v hodinách a minutách. Tzn., že do času se počítá i spánek, jídlo, výletní zajížďka

Konkrétní povinné průjezdné body:

START/CÍL: náměstí města Chebu (Karlovarský kraj)
Branišov (okres Karlovy Vary)
Nižbor (Středočeský kraj)
Kouřim (Středočeský kraj)
Moravany (Pardubický kraj)
Šumperk (Olomoucký kraj)
CÍL/START: náměstí města Opava (Moravskoslezský kraj)

Prémiové foto pointy START 
ó CÍL:
1/ Cheb foto bouda na parkovišti Unipap plus (bývalá papírna cca 300 m od náměstí)
2/ Opava plakát Krále 50. rovnoběžky před vchodem do obchodního centra Breda

A že jste to vy, dámy, máme pro vás ještě jednu zajímavou zprávu. Existuje i 2. etapa závodu, určená zejména pro matadory, kteří už 1. etapu jeli. Vede z Chebu na druhou stranu – do německého Trevíru. Čistě teoreticky… Celé to v kuse ještě nejel nikdo. Obě trati naráz – 1000 km po 50. rovnoběžce. Co vy na to?

Zajímá vás víc podrobností a informací o akci? Podívejte se zde. 

Autor: Jana Divišová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková