POD POKLIČKOU s Kristýnou Zemanovou

Co o sobě v souvislosti s vařením a stravováním o sobě prozradila čerstvá vicemistryně světa v cyklokrosu Kristýna Zemanová?

V cyklistickém světě není třeba už dlouze Kristýnu představovat. Ve svých 20 letech se stala vicemistryní světa v cyklokrosu na domácí půdě v Táboře.

Za své další největší úspěchy považuje 3 tituly mistryně republiky v cyklokrosu a bronzovou medaili z mistrovství světa a Evropy z roku 2023 a samozřejmě všechny umístění v TOP10 na světových pohárech.

V následující sezóně by ráda znovu bojovala o medaile na šampionátech, a kdyby se ji povedlo je ještě vylepšit, tak by si splnila další sny. Moc ráda by se také pevně zabudovala v elitní desítce ve světovém poháru.

 

Kristýno, od kolika let se vlastně věnuješ cyklistice? Kdo tě ke kolu přivedl? A co děláš jiného, když zrovna nejsi v sedle kola nebo v jiném tréninku?

 

Na kole závodím od 6 let, cyklokros dělám od 10 let. Letos v říjnu už budu mít desetileté výročí. K cyklistice mě přivedli rodiče, kteří sice nikdy na kole nezávodili, ale k cyklistice, a celkově ke sportu mají velmi kladný vztah.

Zalíbení v cyklokrosu jsem našla díky našemu bývalému reprezentantovi Petru Dlaskovi. S jeho dcerou Vandou jsme kamarádky, a jako malé jsme spolu trávily spoustu času, až jsme spolu nakonec i trénovaly na kole. Od Petra jsem měla i své první cyklokrosové kolo, Ridley po Pavle Havlíkové.

Když zrovna nesedím na kole a nedělám ani žádný jiný sport, tak miluji pobyt v přírodě, focení, pečení a vaření. To je pro mě relax.

Teď momentálně do školy nechodím, věnuji se pouze kolu, takže mám na všechno čas a klid. Ale celkově skloubit cyklistický život s ostatními činnostmi je někdy poněkud náročné.

Hodně nás zajímá, jak se stravuješ během závodní sezóny. Co jíš a čemu se naopak vyhýbáš? Jaká jídla máš oblíbená? Jak si vedeš v kuchyni? A řešila jsi někdy svůj jídelníček s výživovým poradcem?

 

Já se stravuji celý rok skoro stejně, jen ve výjimečných situacích si dopřeji něco trochu ,,nezdravého”. Miluji ovoce a zeleninu, takže to je součást každého jídla. Snažím se mít každé jídlo vyvážené a zastoupené bílkovinami, sacharidy a zdravými tuky.

Miluji italskou kuchyni, takže nejraději mám těstoviny na jakýkoliv způsob, rýži, noky, brambory s nějakým masem, saláty. Vyhýbám se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, tučným jídlům a slazeným limonádám.

Nejčastěji piji vodu, čaj a kávu. Moje oblíbená snídaně je ovesná kaše s banánem a čokoládou nebo jablkem a skořicí. K obědu těstoviny se zeleninou, rajčatovým protlakem a parmezánem.  Já vařím a peču strašně ráda, takže naše kuchyň doma je vlastně moje.

Zkouším pořád něco nového, a kolikrát mi jídlo chválí i babička, což je velká kuchařka. Takže si troufám říct, že vařím snad docela dobře. Jídelníček jsem zatím s výživovým poradcem neřešila, studuji dálkově kurz výživy, abych byla schopna si to řešit sama.

 

Cyklokros i cyklistika obecně je náročný sport i z hlediska častého výkyvu počasí. Jak si udržuješ svoje zdraví a čím podporuješ imunitu? Jsou nějaké konkrétní potraviny nebo doplňky stravy, které přes zimní období zařazuješ do jídelníčku více?

 

Kromě hromady ovoce a zeleniny, které jím opravdu pořád podporuji svou imunitu klasickými vitaminy a minerály  – B, C, D, hořčík, vápník,  železo.

Popiš nám prosím, jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den. A co většinou jíš v den D, tedy v den závodu? Vzpomeneš si, co jsi jedla v den MČR a MS v Táboře?

 

Před tréninkem snídám buď ovesnou kaši s ovocem, banánovo-ovesné lívance nebo domácí granolu s jogurtem. S sebou na trénink si vždy beru tyčinky, ovoce, úměrně k délce tréninku a pití – vodu, ionťák, elektrolyty. Záleží, jaký jedu trénink.

K večeři před závodem si pak dávám steak a zeleninový salát, k snídani ovesnou kaši a k obědu buď těstoviny nebo rýži, k pití iontový nápoj. Během závodu si dávám gel.

Po dojezdu si hned dopřeju regener a k jídlu trochu později zase nějaké těstoviny, rýži, kuskus. Před závodem jím vlastně pořád to stejné, takže ani na MČR a MS tomu nebylo jinak.

 

Kristýny oblíbený recept: Tagliatelle se sušenými rajčaty, špenátem a lososem

 

Ingredience:

  • 100 g lososa1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 60 g špenátu
  • 100 g tagliatelle

 

  • sůl
  • citron
  • olivový olej
  • parmezán

Postup:

Tagliatelle uvaříme v osolené vodě podle návodu. Mezitím si nakrájíme lososa na kostky, orestujeme na olivovém oleji, okořeníme a zakápneme citronem. Maso vyndáme, do pánve dáme nakrájenou cibulku, česnek, orestujeme a přidáme listový špenát. Směs prohřejeme, přidáme sůl, poté odstavíme a smícháme s lososem a těstovinami. Tagliatelle se špenátem a lososem posypeme před podáváním nastrouhaným parmazánem.

Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději těstoviny… s restovanou zeleninou, ricottou a parmezánem.
Když peču, tak nejraději… banánový chlebík.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám…
těstoviny.

Jednou bych si přála ochutnat… pravou indickou Tikka masala s chlebem Naan.

V pekárně si nejčastěji kupuji… jablečný koláč.
V kavárně nejčastěji piju… flat white.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou…
tyčinky Sponser, banán a k pití elektrolyty.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou…
jen vodu nebo elektrolyty.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…  
cokoliv, co mi přijde pod ruku.

Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravené… tyčinky a gely Sponser.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… regener od Sponseru.

 

Foto: archiv Kristýny Zemanové

Bára Bubílková