Blíží se svátek sv. Valentýna, ke kterému patří květiny, šperky, ale často i čokoládové srdce či jiné sladká pokušení. Že láska prochází žaludkem je známé rčení a my vám dnes dáme dva typy, jak ho naplnit! To, že půjde o recepty ze zdravých ingrediencí je jasné, navíc vám budou ladit i barevně – tedy jak se k Valentýnu patří.
Krémová ovesná kaše
Ovesná kaše patří mezi naše nejoblíbenější snídaně, když pak jdeme sportovat. Ale už jen málokdy nás překvapí nějaký nový recept. Jde to? Samozřejmě. Tato „novinka“ lahodí nejenom oku díky růžové barvě, ale také chuťovým pohárkům díky své krémovosti!
Suroviny (2 porce):
130 g ovesných vloček
špetka mořské soli
500 ml ovesného mléka
3 pl řepového džusu
50 ml ovesného mléka
2 pl vanilkového pudingu
na ozdobení: kakaové boby, čerstvé jahody
Postup:
Ovesné vločky naložíme do ovesného mléka, přidáme špetku soli, vaříme na mírném ohni a občas promícháme. Pak přidáme trošku řepového džusu, aby kaše chytla růžovou barvu, ale nebyla cítit po řepě. Mezitím si v misce promícháme pudingový prášek s troškou ovesného mléka. Když je kaše téměř hotová, vlijeme pudingovou směr a párkrát promícháme. Kaše by měla být na závěr krásně krémová a můžeme podávat. Pro jednoduché zdobení postačí čerstvé jahody, kakaové boby a pár kapek javorového sirupu.
Čeká vás náročné dopoledne? Tady je tip na výživnější kaši!
Pokud chcete dodržet veganský postup, pak jako zdroj bílkovin a zdravých tuků přidejte ořechy a různá semínka nebo ořechové máslo. Lze si také koupit veganský protein (nejčastěji se jedná o směs rýžového, hrachového a konopného proteinu) a do kaše přimíchat jako další zdroj bílkovin.
Pokud ale nelpíte na veganském receptu, pak můžete kaši v misce doplnit jogurtem či tvarohem pro více bílkovin. Také můžete přidat pár kapek lněného oleje, tím získáte zdroj kvalitních tuků.
Mramorová bábovka
To nejlepší už bylo stejně dávno vymyšleno, a proto si dnes upečeme klasiku – mramorovou bábovku. I když bude chutnat úplně klasicky, tak si valentýnskou mramorovku upečeme vegansky s růžovým přelivem z červené řepy!
Suroviny bábovku:
100 g třtinového cukru
300 ml ovesného mléka
50 ml řepkového oleje
400 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
špetka mořské soli
1 ks bio citrónu
špetka / pár kapek vanilky či vanilkového aroma
na kakaové těsto plus 2 pl kakaa a 2 pl ovesného mléka
Suroviny na růžovou polevu:
100 g moučkového cukru
1 pl řepového džusu
2 pl citronové šťávy
Postup:
Smícháme cukr s vlažným ovesným mlékem, přidáme olej, mouku, prášek do pečiva, sůl, kůru z čerstvého bio citrónu a vanilku/aroma. Vše důkladně zpracujeme vařečkou. Větší část těsta vlijeme do vymazané (ideálně silikonové) formy. Do zbylého těsta přidáme trochu ovesného mléka, kakao a opět dobře promícháme. Přilejeme do formy na světlou část (druhou stranou vařečky můžeme napomoci mramorování). Přikryjeme alobalem a pečeme 40 minut na 180° C. Pak sundáme alobal a dopečeme ještě cca 10-15 minut. Vychladlou bábovku ozdobíme růžovou polevou (jednoduše smícháme moučkový cukr s řepovým džusem a citrónovou šťávou bez dužiny).