Jezte červenou řepu – pojedete lépe na kole !

Červená řepa – zelenina, o které slyšíme čím dál častěji a která už patří k běžné nabídce v obchodech s potravinami, resp. s ovocem a zeleninou. Patří mezi „staro-nové“ a především módní fenomény zdravé výživy nebo je její přínos skutečně tak užitečný ? Může červená řepa ovlivnit váš výkon ? Nebo dokonce zlepšit vaši jízdu na kole ? Hned zkraje říkáme, že ano !

Možná, že část našich čtenářek zažila nevábně vyhlížející a obtížně poživatelnou sterilovanou řepu, jako přílohu k jídlu ve školních stravovacích zařízení. Zapomeňte na to ! Ta „naše zázračná“ řepa se konzumuje pokud možno v syrovém stavu a v kombinaci s dalšími ingrediencemi a dobře dochucená.

Trocha vědy
Abychom mohly potvrdit, že vám řepa skutečně může pozvednout výkon, našly jsme trochu vědeckého vysvětlení, co konkrétně řepa v těle udělá.

To, že řepa obsahuje důležité minerální látky jako je draslík, hořčík, železo, jód, zinek a má i vysoký obsah vitaminu C a E, se všeobecně ví. Možná už trochu méně je známá informace, že podporuje kardiovaskulární systém, rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic a také upravuje krevní  tlak. Obsahuje antioxidanty, její konzumaci doporučují onkologové v rámci podpůrné léčby. Červená řepa také  aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.

Konzumace červené řepy – výhoda pro cyklisty ?
Kdo sleduje po očku i mužskou část profi pelotonu, určitě bude brát prohlášení skvělého britského spurtera, Marka Cavendishe za věrohodné. On nedá na červenou řepu ve svém jídelníčku vůbec dopustit ! A právě jedna britská studie analyzovala vliv červené řepy, resp. její šťávy během silniční časovky a ohlásila zlepšení jejich výkonu.
Červená řepa totiž obsahuje oxid dusnatý, který otevře krevní kapiláry a zvýší tak průtok krve ve svalu. To by tedy mělo mít za následek opožděnou únavu, lepší využití kyslíku a tedy i pozitivní vliv na výdrž v zatížení.

 Pokud  pro vás  honba za zlepšením času není důležitá, i tak byste měly řepu zařadit do svého jídelníčku.  Kromě již výše zmiňovaného obsahuje také např. kyselinu listovou a draslík, které posílují imunitní systém a nemoc  v podobě rýmičky a podobných nepříjemností  tak nebude mít (skoro) nikdy šanci.

Zde je několik receptů, které vám pomohou integrovat čerstvou řepu do vašeho jídelníčku.

Salát s čerstvé řepy na sladko
Co potřebujete: bulvu řepy, jablko, šťávu s citrónu, nasekané vlašské ořechy
Řepu i jablko nastrouhejte na jemno,zakapejte citronovou šťávou, přimíchejte ořechy.  Pokud potřebujete, přislaďte medem.

Salát s čerstvé řepy -pikantní
Co potřebujete : bulvu řepy, jablko, čerstvý křen, špetka soli, olivový olej, citronová šťáva nebo vinný ocet na dochucení
Řepu , jablko i křen  jemně nastrouhejte, lehce zakapejte olivovým olejem, dochuťe a nechte alespoň 30 – 45 min odležet, aby se chutě propojily.

Smoothie c červené řepy
Tady se meze fantazie se nekladou. Nakrájejte řepu na kostičky a podle chuti přidejte např. banán, kousek kořene zázvoru, pro zjemnění dvě lžíce jogurtu. Další variantou je řepa jablkem, pomerančem, jahodami (v zimě použijte mražené). Zeleninová varianta nabízí kombinaci řepy, celeru a baby listového špenátu. Zda ingredience naředíte zeleným čajem, vodou, mlékem nebo jogurtem, záleží jen na vaší chuti.

Saláty s červené řepy s feta sýrem, kozím  nebo ovčím
Co budete potřebovat : menší bulvy řepy, olivový olej, vinný ocet (nebo citronovou šťávu), stružek česneku, rukolu
Oloupanou řepu nakrájejte na jemné plátky, pokapte olivovým olejem, dochuťe prolisovaným česnekem a octem a nechte minimálně dvě hodiny odležet. Pak jednotlivé porce posypte sýrem a rukolou.

Tip redakce – překvapení hostitelky 🙂
Říká se o vás, že milujete zdravou výživu ? Překvapte návštěvu a udělejte jim domácí hranolky nebo chipsy-z červené řepy !  Stačí nakrájet, lehce potřít olivovým olejem, okořenit a péct zhruba 45 min při teplotě 180°C . U chipsů se samozřejmě doba pečení zkrátí.

Autor: Kája P.
Zdroj : TWC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková