Co Čech, to cyklista? Jak si vede cyklistika ve srovnání s dalšími sporty?

Pár zajímavých čísel o cyklistice, jako sportu číslo jedna mezi aktivní populací. Jak si vedeme ve srovnání se světem, jaké používáme aplikace a kolik smutně končících nehod bylo v minulém roce….?

Jízda na kole má v ČR velkou tradici, v současné době ale její popularita stále roste. Kolo je zdroj zábavy, relaxace, prostředkem k společným zážitkům, ale i moderní způsob dopravy. Podle interních dat se oproti loňskému roku zvedla poptávka po kolech o 10 %.

 Z ankety webu SportCentral vyplývá, že jí dává přednost až 31,4 % sportovců. Nechává tak za sebou běh a dokonce i fotbal. Podíl na tom má nejen osvěta v rámci péče o životní prostředí a urbanismu, vznik nových cyklostezek a příklon ke zdravému životnímu stylu, ale i inspirace v zahraničních metropolích a současná móda.

Na kole do přírody i do města
Zatímco dříve se na kola nasedalo spíše o víkendech a vyráželo se na výlety do přírody, nyní se kolo stále častěji mění v dopravní prostředek i ve městech. V teplých měsících tak částečně nahrazuje městskou hromadnou dopravu. Od roku 2010 se zvýšil počet lidí, jezdících do práce na kole, o více než 50 %. O rozšíření tohoto fenoménu se zasazuje i sdružení Auto*mat svou Velkou jarní cyklojízdou, nebo soutěží Do práce na kole. V loňském roce se zapojilo 7 280 soutěžících z 1 156 firem a institucí ve 24 městech ČR

 Každý rok přichází na trh 350 000 kol. Nejprodávanějším typem je stále horské kolo, v posledních letech ale výrazně roste počet prodaných silničních kol. Lidé se kolem baví, relaxují a udržují v kondici.

KOLA ZEMĚ

Roste počet cyklostezek?
Kromě snahy o lepší životní prostředí a odlehčení dopravy stojí za stále větší oblibou cyklistiky i další faktory. Velký podíl má vznik nových cyklostezek. Praha má v současné době cca 224 Km cyklostezek, čímž drží v republice prvenství. A další přibývají. Pokud jde ale o cyklistické trasy, největší síť značených cyklotras v Česku nabízí Jihočeský kraj.

Rozdíl mezi cyklostezkou a cyklotrasou je při tom poměrně zásadní. Cyklostezka je samostatná komunikace pro cyklisty, má zpevněný povrch a stavebně zasahuje do okolní infrastruktury. Cyklotrasa představuje pouze vyznačení cesty v terénu pomocí cyklistických značek.

KM CYKLOSTEZKY

Záleží nám na našem zdraví
Na růstu popularity cyklistiky se podílí i větší zájem o zdravý životní styl a kondici. Přísun nových informací a lepší finanční dostupnost pak zvyšuje zájem o speciální cyklistické vybavení i u rekreačních cyklistů. Zlepšuje se i povědomí o bezpečnosti jízdy na kole. Na přilbu už jsou dnes v naprosté většině případů cyklisté zvyklí.

KOLA NEHODYOB_7123-1200x800

Kolo jako módní doplněk
Kolo se v neposlední řadě stává součástí image nejen mladých lidí. Repasovaná kola a tzv. skládačky můžeme vidět v ulicích zejména větších měst na denním pořádku. Souvisí to s módou, která k nám proudí ze zahraničí, stejně jako se snahou učinit kolo běžnou součástí našeho života i nás samotných.

Další novinkou posledních let jsou elektrokola. Zájem o ně se postupně zvyšuje, nárůst ale není tak rychlý, jak se očekávalo, což je pravděpodobně dáno jejich vyšší cenou. Přesto si nesou v sobě velký potenciál, jelikož umožňují lidem s ne tak dobrou kondicí či s fyzickým handicapem zažít radost z jízdy na kole.

APLIKACE

Autor: Kája P.
Zdroj: Srovavame.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková