KROSS dámy. Maja a Jolanda v bleskové zpovědi.

Dvě, tři nebo pět kol má mít světová bikerka? Zeptaly jsme se za Vás dvou velkých hvězd…

Tyto dvě dámy ženské mountainbikové scény se po třech letech opět sešly společně v jednom týmu, polské formaci Kross racing. Obě mají za sebou mnoho sportovních úspěchů, a i přes věkový rozdíl jsou velké kamarádky. Jako velmi výrazné osobnosti patří i mezi nejsledovanější tváře ženského bikového světa. V Novém Městě na Moravě se nám podařilo obě hvězdy na krátký okamžik zastihnout, a tak jsme se bleskově zeptaly na dojmy z právě odjetého závodu a něco z tréninkového zákulisí.

 

maja wloszczowska

Majo, gratulujeme k čtvrtému místu, pěkný výsledek. Kde jsi nabrala takovou formu? Kde ty nejvíc trénuješ?

Pokud to počasí dovolí, ráda trénuji doma. Žiju v Jelenia Góre, to je blízko českých hranic, jen 40 km od Harrachova. Mám tam hory, což je dobré na silničku, tak i na bika. Ale pokud počasí není dobrý, což se stává bohužel docela často, tak se sbalím a jedu do Italie nebo Španělska a trénuju tam.

A nejoblíbenější místo?

Okolí Gardy, tam je to opravdu krásné, skvělé silnice i traily. Oblíbila jsem si také vysokohorskou přípravu, proto často zamířím do Livigna nebo do Sierra Nevady ve Španělsku. To jsou lokality, kde jsem nejčastěji.

Trénuješ raději sama? Jezdíš taky společně s Jolandou?

Když trénujeme s týmem, tak ráda vyrážím s Jolandou. Jsme na stejném levelu, takže to je super, když můžeme trénovat společně. Motivujme se, hecujeme… (smích). Když jsem doma, tak normálně trénuji sama nebo se svým trenérem.  Pokud mě čeká dlouhý, pomalejší trénink, tak zorganizuju partu kamaráda a pak jedeme společně.

Kolik času strávíš tréninkem v přípravě?

Obvykle průměrně 3 hodiny denně. Někdy to je více, někdy méně. Když má dvě nebo tři fáze, tak to sebere hodně času. Samozřejmě jsem většinu času na kole. Řekla bych, že více času na silničním, protože to je jednodušší na odtrénování toho, co potřebuji než na biku. Tam je to víc o technice.  Samozřejmě chodím do posilovny, dělám různá stabilizační cvičení a přes zimu ještě běžkuju.

Kolik kol najdeme v tvé soukromé garáži?

Haha, tak upřímně to nevím, opravdu. Většina kol, co používám, jsou týmová. Doma teď mám 2 silniční, dva biky, jedno na cross country, to druhé je takový all mountain bike. Samozřejmě jsem si zachovala nějaké svoje stará kola, ta z mistrovství světa nebo olympiády.  

Předpokládám, že si na závody můžeš kolo vybrat, ale stejně otázka: preferuješ hardtail nebo full?

Na závody mám opravdu ráda hardtail. Jasně, že záleží na trati, terénu, kam jedu jezdit. Ale většinu závodů jezdím na hardtailu, protože mám ráda ten pocit, tu sílu a energii, jak to jede do rychlosti. Ale samozřejmě pokud je opravdu těžký terén, tak ten full je taky dobrý. Třeba tady, na trati v Novém Městě je možná lepší full, protože je tady opravdu hodně kořenů.

Jsi spokojená s dnešním výkonem při úvodním svěťáku?

Všichni vědí, že Nové Město je jeden z nejlepších světových pohárů a já ho miluju obzvlášť, protože je blízko Polska, takže tu mám opravdu hodně fanoušků, kteří přijdou a fandí mi. Takže ze sebe vydám úplné maximum. Dnes zase čtvrté místo, no…ale bylo to tu opět opravdu úžasné.

Poslední otázka: jak vypadá tvůj volný den?

Je to tak, že když je v přípravě volný den, tak není moc šance dělat něco extra zajímavého. Normálně se snažím odpočívat. Většinou ale v sezóně někam přejíždím, mám různé rozhovory, schůzky a další povinnosti. A pokud mám opravdu volný den, takový, že se ráno vzbudím a nemusím nic, tak miluju si číst knížky, koukat na seriály a lehnu si a relaxuju. Když je úplně po sezóně, tak vyrážím na dovolenou, miluju cestování a objevování nových míst, hlavně takových, která nejsou propojená se závoděním.

DSC_3901 jolanda

Jolandy jsem se na spokojenost po závodě ani neptaly, její umístění (18.) zůstalo daleko za očekáváním jejím i fanoušků. V cílovém prostoru se k tomu velmi stroze vyjádřila: je začátek sezóny a je přede mnou ještě spousta práce. Proto naše první otázka směřovala k tréninku, který jí má posunout zpět na výslunní….

 

Jolando, zmínila jsi, že tě čeká další náročný trénink. Kde ti vyhovuje nejlíp podstupovat tvrdou dřinu?

Trénuji  nejraději doma. Ted nemyslím jen okolí rodného Thalu (město u Bodamského jezera-pozn. red.), ale kdekoliv ve Švýcarsku. Tam to mám nejraději. Samozřejmě, když máme různá soustředění, beru to, jsme třeba v teple, je to tam pro trénink lepší, ale doma je doma. A je jedno, kde to je. Miluju naše nádherné lesy, traily, hodně kořenů, kamenů. Mám ráda to podnebí doma.

Trénuješ sama nebo radši ve skupině?

Když máme soustředění, trénuji s týmem, s Majou, s klukama, jak to jde. Doma trénuji s kamarády od nás nebo s mým tátou, bráchou…vždycky se někdo najde. Sama moc ne…

Když trénujete s Majou, je mezi vámi rivalita? Nebo panuje pohodová nálada..

Ne, určitě se hodně bavíme. Je to opravdu super. Trénink se splní, ale je to v super náladě.

Kolik máš svých kol?

Teď momentálně mám od nového sponzora, značky Kross dvě silničky , dva biky, na těžší terén jedno Enduro a taky krásný citybike.

Preferuješ Hardtail nebo Full?

Úplně nejvíc mě baví hardtail. Na něm si jízdu užívám opravdu hodně.

Co děláš, když máš volný čas?

)Smích). Pokud mám opravdu nějaký volný čas, což akle není moc často, protože je pořdá co dělat, a taky chodím do školy, tak si opravdu jen lehnu a relaxuju a nedělám vůbec nic.

Nějaká zajímavost ještě?

Ano, mám kocoura. Jmenuje se Pepino, což je španělský jméno.

 

Tečkou za, z pohledu organizátorů velmi povedeným, Světovým pohárem v Novém Městě je následující video. Připomeňte si na okamžik atmosféru, za kterou patří opět velký dík všem fanouškům horských kol, kteří do Vysočina Arény zavítali. Jsou to skuteční srdcaři, protože dokáží náležitě povzbudit každého závodníka na trati, bez ohledu na to, jak se daří českým reprezentantům.

foto: Jolanda/Maja instagram 

http://www.krossracingteam.pl/

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková