5 + 1 extra důvod, proč právě teď zamířit do posilovny

Je jedno, zda patříte mezi trvalky nebo sezónní jezdkyně. Pro obě skupiny platí jednoznačně doporučení-teď je ten pravý čas začít chodit do posilovny!

I když se stále najde nemalé procento těch, co pravidelně vyjíždějí na svém biku do hlubin lesa, užívají si blátíčka, mokrých kořenů, obecně se sychravý listopad považuje za konec cyklistické sezóny. V tomto čase a v našich zeměpisných šířkách, kdy se teploty ve městě většinou pohybují mezi nulou až pěti stupni, se cyklista uchyluje k jiným sportovním aktivitám. Kolo bere jako radostné zpestření ve výjimečně povedených dnech. Jsou ale i takoví nadšenci, co zkrátka kolo k pomyslnému „zimnímu spánku“ neuloží nikdy. Přesto by měli četnost vyjížděk upravit a volné okénko ve svém sportovním plánu doplnit jinými aktivitami, a přitom nezapomenout na posilovnu! Bude užitečná nejen tím, že vyplní mezeru v tréninkovém deníku, ale přinese užitek i v dlouhodobém horizontu. Při jarních vyjížďkách se vám pojede v kopcích o poznání líp!

Ale získání síly není jediný důvod, proč cyklista potřebuje pro své zdraví na pohled zcela odlišnou aktivitu. Možná Vás některý z těch dalších i překvapí.

cyklistika a posilovani

1. Vyrovnání svalových dysbalancí
Pokud je v průběhu roku cyklistika vaší dominantní aktivitou, ať chcete nebo ne, jde o jednostrannou zátěž, při které dochází k přetěžování určitých svalových partií, naopak ochabnutí těch, které se kole zapojují minimálně.  O těch přetěžovaných jsme psaly před časem v souvislosti s kompenzačním cvičením. Ty ochablé je třeba vzít útokem, cyklistické dýchání do břicha vám tuhle oblast neposílí. Pokud vás bolí často záda, možná právě za tímto problémem stojí slabé břišní svalstvo.

2. Udržení váhy, často i úbytek tuku
Pro tělo je každá nová činnost stimulujícím podnětem. Takže sice po vysazení pravidelných vytrvalostních tréninků (u někoho i intenzivní zátěž v podobě závodů) má tělo tendenci se obalit tukem, ale právě správné posilování je účinným impulsem k slušnému výdeji kalorií. Intenzivní silový trénink totiž v konečném důsledku pálí tělesný tuk efektivněji než vytrvalostní trénink. Zároveň silové tréninky pomáhají zvyšovat přirozenou cestou hladinu testosteronu a růstového hormonu, jehož tvorba se vytrvalostním sportem utlumuje. Samozřejmě, ženskými pohlavními hormony jsou estrogen a progesteron, ale i v těle ženy se nachází určité množství testosteronu, který potřebuje.

3. Zpevnění kostí, šlach a kloubů
Silové cvičení má pozitivní vliv na zpevňování šlach a kloubů, na které posilované svaly působí. Přidáváním váhy na základní cviky se vaše kosti, chrupavky, šlachy i svaly adaptují a rostou (hypertrofují) aby unesly zvýšenou zátěž.

Tuhle dámu poznáváte? Ano, i olympijská vítězka Jenny Risveds podstupuje v posilovně hodně tvrdé tréninky

4. Budování síly
Na začátku jsme tento důvod už zmínily a asi jen málokdo nestojí o to, aby se na kole zlepšil. Nicméně je potřeba připomenout, že je nutné posilovat jednak správně, dlouhodobě a pak získané obecné silové předpoklady přeměnit na tu specifickou sílu, kterou budete na své jízdy potřebovat.

5. Zvýšení odolnosti proti úrazu
Jak jednoduché – v posilovně cvičením zpevníte tělo, nezapomeňte přitom na hluboký stabilizační systém a v sezóně pak budete v případě pádu méně náchylná k vážnějším zraněním, především ke zlomeninám a poranění páteře. Podrží vás vaše svaly.

6. Zabránění psychické únavy
I když se tento důvodu netýká svalů, ale stavu mysli, je stejně tak důležitý, jako všechny předešlé. Krátká pauza od kola, zařazení dalších sportovních aktivit vás uchrání od psychické únavy z něj. Možná teď někdo namítá, že cyklistiku miluje a času na ni má stále příliš málo. Jenže tréninky (vyjížďky) ve špatném počasí kladou větší nároky nejen na oblečení, ale i na morálně volní vlastnosti. To se týká především amatérských závodníků, kteří po práci musí a chtějí trénovat, s vidinou zlepšení v nadcházející sezóně.  A zatím co profíci cestují za teplem a jejich kilometry jsou snazší a zároveň pro kondici efektivnější, hobby jezdci najíždí s nasazením zdraví. Popravdě, když jsou tři stupně nad nulou, je kolo opravdu tou jedinou aktivitou, kterou chcete dělat?

Pamatujte, že různé cesty vedou na jeden vrchol. A tak zařazení pravidelné posilovny na následující zimní měsíce může přinést mnohem větší efekt, než si myslíte.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková