Palivo pro sportovce: žlutá a sladká brambora, co je lepší?

Jsou oranžové batáty jen chutným zpestřením naší stravy nebo předčí složením žlutou bramboru? Podívaly jsme se pod slupku…

Brambory jsou oblíbený zdroj sacharidů, tělu dodají nejen potřebnou energii, ale také jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny, která podporuje naše trávení.

Nejčastěji konzumovaná brambora v našich končinách je klasická žlutá, střídáme její odrůdy přílohové a ty na salát. V poslední době co se oblíbenosti týče, překonává „klasickou“ bramboru“ sladký brambor oranžové barvy, batát. V Evropě máme středoamerické sladké brambory už něco málo přes 500 let, přesto si do českých kuchyní cestu kvůli své unikátní chuti nehledaly snadno.

O batátech se říká, že patří mezi jeden z nejvýživnějších druhů zeleniny, mají vyšší energetickou hodnotu než žluté brambory. Pro jejich schopnost pozvolného a rovnoměrného uvolňování živin si je oblíbili sportovci i lidé, kteří se soustředí na dietní stravování.

brambory jídlo pro cyklisty

Žlutá versus oranžová

Porovnaly jsme pro Vás nutriční hodnoty obou brambor, abychom zjistili, jak to s těmi čísly opravdu je.

Žlutá brambora

100g žluté brambory, pečené bez másla nebo soli obsahuje 75 kcal, z toho 21g  sacharidů (16 g škrobu a 5g cukru), 2g vlákniny.

Její glykemický index je 82, což je poměrně vysoké číslo a znamená, že po konzumaci pečené brambory dostanete silnou dávku energie, která ale nevydrží tak dlouho.

Jak je to s proteinem, který je důležitý pro regeneraci svalu po tréninku? Ze 100g bílé brambory získáte 3g proteinu.

Žlutá brambora také obsahuje 9,6 mg vitamínu C, který je důležitý pro Váš imunitní systém. Získáte 10mg  vitamínu A, dokonce 535mg draslíku, důležitého elektrolytu pro boj s únavou a 28mg hořčíku, který zas pomáhá regulovat krevní tlak.

Takže suma sumárum bílá brambora vypadá poměrně dobře. Jak si povede proti svému sladkému protějšku.

batáty

Sladká brambora

Obsahuje 90 kcal, 24 g sacharidů (18 % škrobu a 6 % cukru), 3g vlákniny a 2g proteinu.

Glykemický index je 72, takže z toho je jasné, že energie z batátů vydrží po delší dobu, než ze žluté brambory.

100g této krásné oranžové kořenové zeleniny vám dodá 38g vápníku, který je důležitý pro kvalitu kostí, 27mg hořčíku a 475mg draslíku.

Největší výhodou sladké brambory je, že 100g této zeleniny poskytne 384% denní dávky vitamínu A.

Takže jaký je verdikt?

Oba druhy brambor Vám poskytnou sacharidy, nutné k doplnění energie během tréninku, stejně tak pomohou dorovnat hladinu glykogenu po tréninku.

Sladká brambora vás díky svému nižšímu glykemickému indexu udrží v zápřahu delší dobu a pomůže Vám udržet konzistentní hladinu krevního cukru. Obě brambory obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů, byť každá v jiném množství. Takže výsledek je ten nejlepší, kombinujte obě varianty kombinovat podle momentální chuti. Jsou zdraví prospěšné.

 

Zdroj:TWC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková