Vánoce zdravěji. Jednoduché tipy, jak snadno ušetřit nadbytečné kalorie

Pár jednoduchých rad, jak odlehčit štědrovečerní menu + bonusový recept na salát s hruškami, ořechy a modrým sýrem.

O vánočním volnu bývá méně pohybu a více času na dobré jídlo, kterým naše vánoční stoly oplývají. Leden je čas různých předsevzetí a jedno z velmi častých je přání snížení hmotnosti. Pokud přes svátky nabereme nějaký ten kilogram navíc, je potřeba svou hmotnost vrátit brzy k normálu a nezatěžovat tak organizmus. Pokud jsme ale přibírali na váze již delší dobu, musíme počítat s tím, že návrat k akceptovatelné hmotnosti bude pomalejší a budeme potřebovat mnoho trpělivosti. 

Díky vánočním svátkům je možná prosinec pro leckoho tím nejromantičtějším měsícem v roce. Pro jiného je závěr kalendářního roku obdobím požitků z lahodného jídla a pití hraničního s „obžerstvím“. To není tělu prospěšné, mnoho takovýchto konzumentů každoročně skončí v nemocnici s podrážděným žlučníkem.

 V minulosti většina lidí žila daleko skromněji, respektive byla nucena tak žít. A to se týkalo samozřejmě i jídla. Proto byly různé svátky pro ně příležitostí si dopřát bohatší menu. Před takovýmito slavnostmi ale dodržovali z náboženských důvodů půst. O to více si pak mohli dopřát svátečního jídla.

 

V současnosti z hlediska výživy moc skromně nežijeme a na jídle se nešetří. Před svátky půst nedržíme, ale o svátcích jíme tak, jako bychom před svátky několik dnů či týdnů hladověli. Přibíráme na váze, přebytečná kila se pak každoročně snažíme v lednu shodit. Jak tedy pokrmy na štědrovečerním stole připravit tak, abychom měli požitek z chutného jídla, užili si vánoční atmosféru se vším všudy a zároveň prospěli svému zdraví nebo mu alespoň neublížili?

Tady je pár tipů, jak ušetřit snadno a citlivě zbytečné kalorie.

Štědrovečerní večeře začíná většinou polévkou z kapra. Její klasická verze spočívá v přípravě osoleného vývaru z kapří hlavy a vnitřností (jiker nebo mlíčí), v přidání nastrouhané kořenové zeleniny a světlé jíšky. Polévka samozřejmě obsahuje řadu prospěšného, jako je vývar z ryby (včetně potřebného rybího tuku), zeleninu a rybí maso. Co je méně pozitivní, je větší množství cholesterolu z vnitřností a také energeticky vydatná jíška.

Polévka by šla připravit obdobně, jen místo jíšky bychom ji mohli zahustit například ovesnými vločkami, které v polévce necháme důkladně rozvařit. Tuto polévku je zvykem podávat s osmaženou houstičkou na másle. Místo bílého pečiva můžeme osmahnout alespoň kostičky z žitného chleba.

Tradičního smaženého vánočního kapra bychom měli svléknout z kůže, protože těsně pod kůží je velké množství tuku. I tak v něm zůstane již zmiňovaný rybí tuk. Můžeme také osmažit jiný druh ryby nebo použijeme zdravější variantu a zkrátka nesmažíme. Filet posypeme kmínem nebo jiným kořením, osolíme a upečeme v troubě dozlatova.

K rybě se většinou jí bramborový salát připravený s majonézou. Výrobci majonézy rozšířili tento sortiment o odlehčenější druhy se sníženým obsahem tuku, ale zahuštěné různými škroby. Nejvhodnější je tedy použít místo jakékoliv majonézy kvalitní smetanový jogurt či zakysanou smetanu. Do salátu pak stačí dát trochu šťávy z citronu, lžičku hořčice, trochu kvalitní mořské soli a vmíchat na kostičky nakrájené kyselé okurky, cibuli, jablko, uvařené brambory, mrkev, přidat vařený hrášek a salát je hotov. Po takové večeří je již zbytečné dávat na stůl obložené chlebíčky.

Jako dezert si vyzkoušejte podávat třeba jen zapečená jablka s ořechovo-medovou nádivkou. A co cukroví? To si dopřávejte spíše k snídani či dopoledne než k večeru, budete mít tak větší šanci přijatou energii přes den spálit, než půjdete spát.

 

Salát s hruškami, ořechy a modrým sýrem

Nejlepší na Vánocích je sejít se všichni u jednoho stolu a užít si společně skvělé jídlo, pití i konverzaci. Ať jsou to Vánoce či Silvestr, vyzdobené stoly oplývají svátečními dobrotami a různými cukrovinkami. Nezapomínejme ale v tomto období i na ty nejzákladnější potraviny, jako je ovoce a zelenina, které můžete připravit třeba jako salát.  V kombinaci s ořechy a sýry lze pak takový pokrm přidat klidně i do štědrovečerního menu či k silvestrovským oslavám a překvapíte tím jistě nejeden mlsný jazýček.

Suroviny pro 4 osoby

  • 100 g mix salátových lístků
  • 2 hrušky
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 200 g modrého sýra, např. Gorgonzola

Na dresink:

  • 2 čl dijonské hořčice
  • 3 čl balzamikového krému
  • 30 ml olivového oleje
  • sůl dle chuti

Postup: na dresink vyšleháme společně hořčici, balzamikový krém, olej a sůl, až se vše spojí v hladkou emulzi. Omyté lístky salátu servírujeme na talíř společně s plátky hrušky, opraženými ořechy a nadrobeným sýrem. Na závěr pokapeme připraveným dresinkem.

Bára Bubílková