Sám sobě poradcem IV. Večeře s bílkovinou? Chleba!

Pečivo večer? Ano a bez výčitek. V posledním čtvrtém díle miniseriálu Sám sobě poradcem totiž najdete jednoduchý recept na bezlepkový proteinový „večerní“ chléb s řepovou polévkou. Samozřejmě podle zásad zdravého talíře…

Slyšeli jste už o večerním chlebu? Výrobci se nyní předhání v prodeji tzv. proteinových chlebů, které jsou skvělou novinkou a oživením sortimentu s pečivem. Tento typ chlebů totiž obsahuje vysoké množství bílkovin a nižší obsah sacharidů, a proto si ho můžete dopřát bez obav i večer. Svým složením zapadá do dietního režimu tzv. low carb, který spočívá ve snížení příjmu sacharidů a zvýšení přísunu bílkovin, které jsou pro tělo důležitými stavebními látkami. Bílkoviny prospívají nejen růstu svalů, ale také hubnutí a imunitě.

Bílkoviny jsou základní stavební látkou našeho organismu. Naše svalovina, pojivové tkáně a organická část kostí a zubů je složena z bílkovin. Ale nejen to. Látky, bez nichž by neprobíhal v organismu žádný děj, žádná chemická reakce, enzymy, jsou také bílkovinného charakteru. V našem jídelníčku jsou bílkoviny (proteiny) nenahraditelné stejně jako tuky a sacharidy. Bílkoviny hrají také důležitou roli při fungování imunitního systému.  Nízký příjem vede k oslabení imunity a častějším infekčním onemocněním.

Večerní chléb bez lepku

Rádi si dopřáváte i večer pečivo, ale bojíte se, abyste nenabírali přebytečná kila? Už nemusíte. Tento chléb je velmi vhodný pro všechny z vás, kdo neradi chodíte spát s prázdným žaludkem a oceníte ho i vy, kdo chcete zhubnout nebo být prostě v kondici, je totiž ideální i pro sportovce jako regenerační pokrm na noc. Co je však horší, tak je kvalita kupovaných večerních chlebů. Výrobci často používají méně kvalitní bílkoviny a horší tuky kvůli ceně výrobku za současného použití konzervačních látek, protože jsou všechny chleby balené a musí „nějakou dobu“ vydržet čerstvé.

Naštěstí tu máte řešení. Máme tu pro vás jednoduchý recept na domácí večerní chléb z netučného řeckého jogurtu a bezlepkové rýžové a pohankové mouky. Ochutnejte náš večerní chlebík a budete nadšeni. Už žádné večerní hladovění!

Zelenina 1/2 talíře:
syrová bulva červené řepy, mrkev, petržel a konzervovaná rajčata (na výrobu polévky)

Ovoce ¼ talíře:
jablko (na svačinu)

Polysacharidy ¼ talíře:
rýžová a pohanková mouka (na výrobu chleba)

Bílkoviny ¼ talíře:
řecký jogurt 0,3 % (na výrobu chleba), zakysaná smetana a dýňová semínka (na dochucení polévky)

Tuky:
přepuštěné máslo Ghí a dýňová semínka

Tekutiny:
voda a samotná polévka, která se též počítá do pitného režimu

Suroviny:

  • 2 vaničky, tj. 280 g řeckého jogurtu 0,3 %

  • 60 g rýžové mouky

  • 140 g pohankové mouky

  • 1 kypřící prášek bez fosfátů

  • 150 ml vlažné vody

  • 2 čl mořské soli

Nejprve smíchejte všechny suché ingredience. Poté přidejte vlažnou vodu a vpracujte řecký jogurt. Pečte v chlebové formě minimálně 30 minut na 180 ° C, ale pokud máte raději chlebovou kůrku zlatou, nechte o pár minut déle. Podávejte k večeři s teplou řepovou polévkou.
b

Tip DNK: Rychlá řepová polévka
Oloupanou a nakrájenou řepu, mrkev a petržel orestujte na přepuštěném másle Ghí či na másle, přidejte konzervovaná rajčata, vodu a dle chuti dosolte a opepřete. Vařte do změknutí a poté zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem. Servírujte spolu se zakysanou smetanou, orestovanými dýňovými semínky a večerním chlebem.

 

Bára Bubílková